Céges autó lízing
2019.11.19 / E-mobilitás

Mik a lízing feltételei és mik a fontosabb tudnivalók lízingről?

A lízing sokak számára kedvező szolgáltatás, mind cégek, mind magánszemélyek esetén. Ebben a cikkben ismertetjük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.  

Mi is pontosan a lízing?

A lízing az angol lease szóból származik, aminek jelentése bérlet, használt holmi, de az angol nyelv tágabb értelemben használja, mint a magyar. 

 

Pénzügyi lízing

Előfordul olyan eset, hogy autót szeretnénk vásárolni, ám nem áll rendelkezésünkre elegendő forrás, vagy valamilyen oknál fogva nem akarjuk az autó árát egyösszegben kifizetni. Ilyenkor lízingcéghez fordulhatunk, aki megvásárolja nekünk a kiválasztott járművet. Ezt követően történik a lízingszerződés megkötése, ami garantálja, hogy a cég havi lízingdíj ellenében használatunkba adja az autót. A gyakran igénybe vett finanszírozási forma a zárt végű pénzügyi lízing, mely esetében amennyiben a szerződés így rendelkezik az utolsó lízingdíj megfizetésével az autó a lízingbe vevő tulajdonába kerül. Ezzel szemben a nyílt végű pénzügyi lízing esetén az autó tulajdonjogi helyzete nem eldöntött, az utolsó lízingdíj megfizetésekor dönthet róla a lízingbe vevő, megvásárolja-e az autót a szerződés szerint kalkulált maradványértéken. 

 

Operatív lízing avagy tartós bérlet

Az operatív lízing, a fentiektől eltérően egy bérleti jogviszony, ahol a tulajdonos végig a lízingcég, és nincs mód a gépjármű megvásárlására a szerződés lejártakor.   A piaci gyakorlat, hogy tartós bérlet esetén a bérlő nemcsak autót bérel, hanem egy teljes, hozzá kapcsolódó szolgáltatáscsomagot is kap a lízingbeadóktól.

Az alábbi szolgáltatások a lízingszolgáltatás részét képezhetik, függetlenül attól, hogy milyen típusú lízingről beszélünk: Casco, lopáskár- és kötelező biztosítás, illetve az ezzel kapcsolatos ügyintézés

  • csereautó, Assistance szolgáltatás

  • téli-nyári abroncsok cseréje és azok tárolása

Nyíltvégű pénzügyi lízing

Ezt a szolgáltatást nem ajánlják magánszemélyek számára, hiszen ez egy olyan finanszírozási rendszer, amely során egy vállalat keretei között alacsonyabb költségen tudjuk használni a céges járműveket. Mindezek mellett a lízingdíjak tőkerészre eső ÁFA tartalma is visszaigényelhető az ehhez kapcsolódó feltételek teljesülése esetén.   

A lízingdíj kifizetése után maradványértéken megvásárolhatjuk az autót. Az ilyen típusú lízingelésnél elszámolható a jármű amortizációs díja és a lízingdíj kamata is.

 
 
 

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

A céges autólízing feltételei

A különböző lízingszolgáltatások igénybevételéhez meg kell felelni néhány kritériumnak. Ezek az összes típusra vonatkoznak, és az alábbiak szerint alakulnak: a lízingtárgynak, azaz az autónak tehermentesnek kell lennie és érvényes forgalmi engedéllyel, törzskönyvvel és kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. 

Természetes személyek számára 12-84 hónapnyi futamidőt biztosítanak, míg szervezetek esetében ez az időszak akár 96 hónap is lehet. 

Tekintettel arra, hogy nincs megszabva, hogy csak új autókat lehet bérbe venni, ezért gyakran lízingelnek használt autókat is. Az ezzel kapcsolatos paraméterek márkánként és lízingbeadónként szintén eltérnek. 

 

Ezek a következők: 

  • Ha a gépkocsi KATÁ-s, EVÁ-s egyéni vállalkozóként van a tulajdonunkban, illetve, ha a vendéglátói tevékenységhez tételes átalányadózást választottunk.

  • Mentesül az adó alól az az autó, amely megkülönböztető jelzésű készülékkel rendelkezik.

  • Abban az esetben, ha egyházi jogi személyként van tulajdonunkban a jármű, valamint akkor, ha azt vallási tevékenységhez használják.

  • Ha a gépkocsi halottszállításra szolgál.

 

Az adó mértéke függ a személygépkocsi kW-ban meghatározott teljesítményétől és a környezetvédelmi besorolásától.  

Elektromos autólízing: az E.ON E-flotta szolgáltatása

Az E.ON E-flotta szolgáltatása egy tartós bérlet, amely minimum 3 éves határozott idejű szerződést kínál, és amit havidíjas konstrukcióban vehető igénybe. Ez az összeg tartalmazza a téli-nyári gumicserét, a szükséges szervizelést, a Casco biztosítást és a kötelező felelősségbiztosítást is. 

 

A tisztán elektromos autók használata mindenki számára előnyös, legyen szó vállalatokról vagy önkormányzatokról. Gazdaságosabb fenntartás jellemzi ezeket a járműveket, ráadásul sok településen biztosított az ingyenes parkolás vagy a védett övezetekbe való behajtás. 

 

Az E.ON ezenkívül az elektromos töltők vásárlásában és telepítésében is partnere lehet az elektromos autózás iránt érdeklődőknek, illetve, ha kérdés merülne fel a járművel kapcsolatban, dedikált ügyintézők nyújtanak segítséget.

Kapcsoljon rá a tiszta környezetért!

 
 
 

Kapcsolódó Cikkek

BMW elektromos autó
2020.02.26 / E-mobilitás

Elektromos BMW-k: mi van a karosszéria alatt?

Rohamosan terjednek az elektromos autók, és a zöldforradalomból olyan prémium autógyártók sem maradhattak ki, mint a BMW. Természetesen egy elektromos BMW továbbra is a minőséget képviseli, miközben mindent megtesz a környezet megóvásának érdekében. Ha Ön ezt a fajta járművet választja, akkor egy olyan jó megjelenésű e-autóhoz jut, amely minden kilométeren bizonyítja elköteleződését a modern technológiák iránt.
 

Ezek a BMW modellek úgy készülnek, hogy a fenntartható fejlődést tartják szem előtt, miközben kényelmes útitársnak bizonyulnak a városban vagy az országutakon egyaránt. Hatótávjuk pedig lehetővé teszi, hogy tulajdonosként bármikor kimozdulhasson a településhatárokon kívülre is.
 

Audi e-tron
2020.02.17 / E-mobilitás

Minden az Audi e-tron modellről

Az Audi világviszonylatban is az egyik legjobb autómárkának számít, mely a német minőséget jeleníti meg termékeiben. Hatalmas rajongótáborral rendelkezik, az emberek általában a sportosan elegáns kinézet, a modern fejlesztések, az erős modellek és a prémium életérzés miatt választják ezt a márkát.

Ebben a cikkben bemutatásra kerül az Audi új, tisztán elektromos autója, az e-tron Quattro. A bejegyzés első felében megismerheti az előzményeket, a német gyár korábbi próbálkozásait, illetve a modell műszaki adatait.

Céges autók
2019.11.18 / E-mobilitás

Milyen szempontokat vizsgáljunk a céges autó vásárlásakor, illetve bérléskor?

Céges autót vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen a járműnek több kritériumnak is meg kell felelnie. Ebben a cikkben segítünk átgondolni a legfontosabb pontokat, és konkrét példákat mutatunk az egyes lehetőségekre.