Információk kereskedőknek

 
 
 

Kereskedők részére biztosítunk általános információkat arról, milyen elérhetőségeken tudnak kapcsolatba lépni velünk, és milyen szerződéseket kell megkötniük az elosztóval Budapesten és Pest megyében.

 
 
 
 
 
 

Részletes információk a kereskedőváltás folyamatokról

Kérjük, hogy a kereskedőváltás ki- és bejelentésére (normál és rendkívüli) csak a kereskedovaltas@elmu.hu címet használja. 

A jelenlegi jogi szabályozásnak megfelelően nincs kitüntetett fordulónap, a kereskedőváltás bármely napon megtörténhet. Az ezt megelőző napot „T” napnak hívjuk. A régi kereskedői hozzárendelés megszüntetése T nappal, az új kereskedői hozzárendelés T+1 napon történik. A ki- illetve bejelentéseket is ennek megfelelően kell intézni.

 

Az elosztói engedélyeshez legkésőbb a T-21 napon az Együttműködési Megállapodás 1. mellékletében rögzített címekről, e-mailben kell érkeznie a kereskedői, nem rendkívüli ki- illetve bejelentéseknek a legfrissebb kereskedőváltás bejelentő táblában (Excel 2010 verzióban), amelyhez a kitöltési útmutatót innen letöltheti.

A kereskedőváltás elbírálása során

  • a kereskedői verseny miatti visszautasításban az elosztó nem nevezi meg a jelenlegi vagy a versenyző kereskedőt;
  • ha olyan mérési pontra érkezik normál vagy rendkívüli kereskedői bejelentés, ahol az elosztó nem ismeri a felhasználót, illetve a bejelentés alapján nem is tudja a rendszerében a felhasználót beazonosítani, az elosztó a bejelentést ismeretlen felhasználó okkal elutasítja.

Nem szükséges bejelenteni az adatváltozás nélküli hosszabbításokat, mert a mérési pontok kijelentésig azok a kereskedőnél maradnak. Az elosztó nem figyeli a kereskedelmi szerződések hatályának lejártát, így a régi kereskedelmi engedélyes kijelentésének hiányában a rendszerében nem változtatja meg a kereskedőt. A bejelentés elmaradásából vagy valóságnak nem megfelelő tartalmából eredő költségért és kárért a mulasztást elkövető, vagy a valóságnak nem megfelelően nyilatkozó kereskedelmi engedélyes felel.

Tartozás miatti ki- és visszakapcsolások megrendeléséhez, visszavonásához a kereskedoikikapcsolas@elmu.hu e-mail cím használható. Kérjük, hogy ügyeljen a kitöltés formai és tartalmi követelményeire, amelyeket az alábbi kitöltési útmutató tartalmaz.

 

Új kereskedő és/vagy mérlegkör-felelős bejelentkezése esetén kérjük, hogy az alábbi adatlapot kitöltve, a mellékelendő dokumentumokkal együtt küldje el

  • elektronikusan a hhsz@elmu.hu e-mail címre;
  • vagy postai úton, az ELMŰ Hálózati Kft. Elosztói Ügyfélkapcsolatok osztályának címezve (1132 Budapest, Váci út 72-74.).
  • Személyesen a fenti címen az Elosztói Ügyfélkapcsolatok osztály számára átadhatja.

Csatolandó dokumentumok:

Kérjük, hogy a Megállapodás minden oldalát írja alá, a 12. oldal kivételével, ahol cégszerű aláírás szükséges.

A fentieken felül az alábbi adatok szükségesek a mérlegkör-felelős bejelentkezéséhez: a mérlegkör-felelős által a MAVIR-tól igényelt mérési pont azonosító idősoros és profilos fogyasztói körre, melyet az adatküldés kialakításához a MAVIR küld meg az Elosztó részére.

 

A fentiekben eltérő esetben kérjük, hogy a hatteriroda@aram.eon.hu e-mail címet használja. 

További dokumentumok