Okos mérés

 
 
 
Az energiaipar jelentős átalakulás előtt áll a megújuló energiák felhasználása és az okos hálózatok kialakítása révén.


A cél elérését segíti:

  • az okosmérés, amely az Ön energia fogyasztásáról nyújthat valós idejű információt;
  • és az okos hálózat, amely költséghatékonyan kapcsolja össze a hozzá csatlakozó fogyasztók és termelők működését, hogy egy hatékony és magas biztonsági ellátású rendszert biztosítson.


Miért jó az okosmérő?

  • A smart mérőket intelligens vagy okosmérőknek is nevezik. Ugyanúgy működnek, mint egy normál villanyóra, de okosabban. A mérő kijelzőjén követheti, hogy mennyi energiát használt fel – vagy táplált vissza a hálózatba háztartási méretű kiserőmű (HMKE) üzemeltetése esetén -, továbbá képes távolról kommunikálni az energiaszolgáltatóval. Ezáltal a mérő személyes leolvasása is feleslegessé válik.
  • Az okosmérők részét képezhetik a smart otthonoknak. Ez a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolása, melynek segítségével könnyen áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.
  • A smart mérők segítségével Ön jól követheti a fogyasztását, és így változtathat fogyasztási szokásain. A tudatos energiafelhasználás révén pedig akár csökkentheti energiadíj számláját és hozzájárulhat az üvegházhatás visszaszorításához.


Az elosztói engedélyes kötelezettségei:

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai alapján az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére:

  • ha a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely új csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t,
  • direkt mérés esetén, ha a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül csatlakoztatásra a villamosenergia-hálózatra, vagy a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár,
  • ha a felhasználási helynek villamos energia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva.


Ha az okosmérő által mért fogyasztási adatokhoz szeretne hozzáférni, kérjük, regisztráljon a távleolvasási portálunkra: eon.hu/tavleolvasas.