Társaságunknál évente több száz szándékos hálózati károkozás történik, melyeknél az okozott kár értéke évenként több százmillió forint.

A lopásoknak kitett hálózati elemeink a vezetékek, kábelek és a transzformátorok, valamint a transzformátorokban lévő transzformátor olaj. A legtöbb károkozás a kábeleket és a transzformátorokat érinti. Az elkövetők vagy a vezetékeket, kábeleket vágják ki, vagy a transzformátor réz tekercseit szerelik ki, miután a berendezést lerántják az oszlopról a földre, vagy a transzformátorban lévő szigetelő és hűtési célt szolgáló olajat lopják el. Sajnos egyre durvább módszerekkel találkozunk. Többször előfordult, hogy egy egész oszlopot döntenek a földre a transzformátorral együtt. Több órás üzemszünet is előfordulhat egy ilyen jellegű esemény miatt, ami sok bosszúságot okoz a fogyasztóknak. Egy nagyobb méretű ipari üzemnél jelentős termelés-kiesés, veszteség is keletkezhet. Azon kívül, hogy ezekben az esetekben a fogyasztók villamos energia nélkül maradnak, a földre kifolyt olaj miatt a környezet károsítása is jelentős. A hálózatunkat ért lopásoknál elkövetett Btk-ba ütköző bűncselekmények: közérdekű üzem megzavarása, lopás, környezet károsítás.

Nagyon fontosnak tartjuk a lakosság segítségét. Egy gyors lakossági bejelentés jelentősen megrövidítheti az üzemszünet időtartamát, valamint a rendőrség munkáját is segíti, hiszen forró nyomon indulhatnak az elkövetők üldözésére. Lopás után az elkövetők gyakran balesetveszélyes helyszínt hagynak maguk után, amit azonnal meg kell szüntetnünk.

Bármilyen gyanús körülmény esetén (elvágott kábelek, vezetékek, kitört oszlopok, nyitott transzformátor házak) segítségét nagyra értékeljük és kérjük, hogy tegyen bejelentést: +36 1 / 225 4321; +36 1 20/30/70 459 9722