Gallyazással kapcsolatos információk

 
 
 

Gallyazásnak nevezzük a szabadvezeték-hálózatok mentén lévő fák és bokrok ágainak, gallyainak eltávolítását, mely a hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében elkerülhetetlen feladat

 
 
 

 Azért van erre szükség, mert a vezetéket megközelítő hajtások balesetet (áramütést), illetve hosszabb-rövidebb szolgáltatás-kiesést okozhatnak.


Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a gallyazásról:

  • A vezeték biztonsági övezetében csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek megnőve a későbbiekben nem veszélyeztetik a vezetéket, és így az üzembiztonságot. Ezért kérjük, csak olyan fákat ültessenek a vezetékek közelében, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 4 méteres magasságot. Az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák is jelentősen veszélyeztetik az ingatlan áramellátását.
  • A 2/2013 (I.22.) NGM rendelete szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát érintik.
  • A gallyazási tevékenységet a vegetációs időn kívül, október és március között célszerű elvégezni.
  • A Villamos energiáról szóló törvény (későbbiekben VET) alapján az ELMŰ Hálózati Kft. a növények vegetációs idejétől függetlenül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére, amennyiben ezt az ingatlan tulajdonosa nem vagy nem megfelelő mértékben teszi meg. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyv alapján tűrni köteles.
  • A gallyazási munkát az ELMŰ Hálózati Kft. rendszerint vállalkozóval végezteti el. Kertészettel, parképítéssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő gyakorlattal, szaktudással (kertészeti, botanikai ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa évente végezné el. Ennek oka az, hogy az ELMŰ Hálózati Kft. érdeke elsősorban (érthető módon) a biztonságos üzemeltetés, továbbá egy adott terület gallyazására a nagy területi kiterjedtség miatt csak 2-3 évente kerül sor, így jelentősebb lesz a beavatkozás is.


A gallyazási övezet az elektromos légvezetékek feszültségszintje alapján kerül meghatározása:

 
 
 
 
 
 

Középfeszültségű szabadvezeték esetén a szélső vezetőktől

 
 
 

belterületen: 2,5 m

 
 
 

külterületen: 5 m

 
 
 

Kisfeszültségű légvezeték esetén, ha az

 
 
 
 
 
 

szigetelt: 0,5 m

 
 
 
 
 
 

szigeteletlen: 1 m

 
 
 
 
 
 
Kapcsolódó linkek