Energia hírlevél

 
 
 

Újra gondolható az energiahatékonyság

A kényszerű home office üzemmódban nemcsak arra nyílik lehetőség, hogy a munkahelyi szervezetben esetleg időszerű változásokat újra gondolják a cégek, de az irodák, munkahelyek energiahatékonysága is újra fókuszba kerülhet.

 
 
 
 
 
 

Az EU tagországok felpörgetnék a zöld fordulatot

Több uniós ország vezetői szerint a zöld fordulat felgyorsítása, a korábbi fenntarthatósági vállalások megemelése nemcsak a klímavédelmi célok gyorsabb elérését szolgálná, de segíthetne a gazdasági versenyképesség javításában is. 

 
 
 
 
 
 

Olajmilliárdok a zöld gazdaságba

Egyre másra jelentik be a nagy európai és globális olajtársaságok a zöldgazdaságban végrehajtott, vagy tervezett beruházásaikat. Miközben az olajár meredek zuhanásba kezdett, a szénhidrogénipar egyre gyorsabb ütemben zöldül. 

 
 
 
 
 
 Újra gondolható
az
energiahatékonyság

Az energiaigényes ipari technológiáktól eltekintve, az ipari energiafogyasztás jelentős része az ingatlanok hűtésére, fűtésére, valamint világítására, és egyre nagyobb mennyiségben az informatikai rendszerek üzemeltetésére megy el.

 

Kutatások igazolják, hogy pusztán az energiafogyasztással való foglalkozás, az odafigyelés, a gondosabb tervezés legalább 10 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet. Érdemes ezért, -akár szakemberek bevonásával- most átvilágítani az irodai energiafelhasználást, és megtenni a szükséges beavatkozásokat. Ezekre azért is lehet alkalmas a mostani időszak, mert az irodák jellemzően üresek, vagyis kényelmesen, a működés legkisebb zavarása nélkül dolgozhatnak a szakemberek. 

 
 
 


 

Az EU tagországok
felpörgetnék a zöld
fordulatot

Az Európai Bizottság nemrég áttekintette a 2020-as vállalások állását, és arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus-járvány késlelteti az idei célok elérését.

 

Néhány tagország ezzel összhangban azt sürgeti, hogy a 2050-re megcélzott klímasemlegességet hozza előbbre a közösség, vagyis a járvány elmúltával kapcsoljon magasabb fordulatra, ami a károsanyagkibocsátás csökkenése mellett a gazdasági növekedést is serkentheti.

 

A zöld fordulat számos beruházást indukálna, amelyek jótékony hatással lehetnek a nemzetgazdasági növekedésére - érvelnek szakértőik. 

 
 
 
Olajmilliárdok
a zöld gazdaságba

A globális olajipari cégek már legalább öt éve igen intenzíven foglalkoznak a zöldebb energiagazdaságban való érdekeltségeik bővítésével.

 

Az ezredfordulót követően, ahogyan a megújuló üzletben felpörögtek a start-up vállalkozások, számos olajipari cég szállt be ezek finanszírozásába, majd nap és szélerőművek építésébe kezdtek, és beszálltak az e-mobilitás fejlesztésébe is. A legnagyobb európai olajcégek, élükön a Shell-lel, ma már rendkívül intenzíven bővítik elektromosautó töltőhálózatukat, és egyre inkább mobilitás szolgáltatóként hivatkoznak magukra.

 

A társadalmi felelősségvállalás mellett nyilvánvaló üzleti érdekük is a zöldgazdaságban való minél hangsúlyosabb jelenlét megteremtése - érvelnek elemzők -, hiszen az olajipar egyre volatilisabb, az e-mobilitás iránt egyre nagyobb a fogyasztói igény, és itt van már az a generáció, amelyik sokkal inkább preferálja a közösségi közlekedést, és a megosztásos gazdasági modelleket, mint mondjuk a saját autó használatot.