Energia hírlevél

 
 
 

Megtorpantak a zöld beruházások a kkv szektorban

A koronavírus-járvány jelentősen átalakította a kis- és közepes vállalkozások fejlesztési fókuszait - állapították meg a Virtuális Erőmű Program (VEP) szakértői. Megtorpanni látszik az a folyamat, amelynek középpontjában az energiahatékonyság és a klímavédelem áll. 

 
 
 
 
 
 

Gyorsítaná a zöld hidrogén programot az EU

A 2050-re kitűzött karbonsemlegesség elérése érdekében felgyorsítaná és ki is szélesítené az úgynevezett zöld hidrogén projekteket az Európai Bizottság, egy nemrég napvilágot látott dokumentum tanúsága szerint. 

 
 
 
 
 
 

A szél és a nap olcsóbb a szénnél

Az elmúlt évben, megújuló bázison létesített áramtermelő kapacitások csaknem 60 százaléka alacsonyabb költségen termel a szénbázisú erőműveknél - állapítja meg az IRENA. A Nemzetközi Megújuló Energia Szövetség adatai azt mutatják, 10 év alatt 82 százalékkal esett a napenergiatermelés költsége. 

 
 
 
 
 
 Megtorpantak a zöld beruházások
a kkv szektorban

A magyarországi kkv szektor a legfrissebb szakértői elemzések szerint a költségcsökkentésben és a hatékonyságnövelésben látja a megoldást a világjárvány okozta gazdasági válságra. Ezzel együtt az látható, hogy sorban lépnek vissza a megpályázott, sőt megnyert, a fenntarthatóságot, a klímavédelmet, a kibocsátás-csökkentést szolgáló beruházásoktól. A VEP szakértői ugyanakkor megjegyzik, hogy noha sok kifejezetten a fenntarthatóságot szolgáló beruházást állítottak vagy állítanak le a kkv szektorban, a digitalizáció, a folyamatoptimalizálás, vagy a működéssel kapcsolatos innovatív megoldások hosszabb távon mindenképp csökkentik a vállalkozások ökológiai lábnyomát.

 
 
 


 

Gyorsítaná a
zöld hidrogén programot
az EU

A vegyipartól, az acéliparon át, a közlekedésben és szállításban is sokkal nagyobb szerepet szánna a megújuló forrásokból származó energiával, vízből előállított hidrogénnek az Európai Bizottság a következő években a 2050-es, kibocsátásmentes gazdaság elérése érdekében. Az európai gazdaságban ma hozzávetőlegesen 8 millió tonna hidrogént használnak fel évente, ennek nagy része úgynevezett szürke hidrogén, ami földgázból származik, így hozzájárul a globális felmelegedés folyamatához. Ezt vagy ennek zömét szeretné a bizottság zöld hidrogénnel kiváltani, másként nem látják megvalósíthatónak a 2050-es klímavédelmi célkitűzést. A következő négy évben az előrejelzések szerint, mintegy 6 gigawattnyi zöldenergiára lesz szükségük az elektrolízishez a zöld hidrogént előállítóknak, ez mintegy egymillió tonnányi mennyiséget jelent majd. Legalább 40 gigawattra becsülik az energiaigényét annak, ha a teljes ma felhasznált hidrogén mennyiséget vízből szeretnénk előállítani. 

 
 
 
A szél és a nap
olcsóbb a szénnél

A Világgazdasági Fórum a számokat és az elemzést ismertetve megjegyzi, ez rendkívül fontos áttörés a megújuló források piacán, illetve általában a zöldenergia-termelés szempontjából. Szakértők emlékeztetnek, hagyományosan a szénenergia volt a legalacsonyabb költségű energiaforrás globálisan, eltekintve a járulékos környezeti károktól. A megújulók, a szél- és a napenergia technológiai fejlődése azonban rendkívül gyorsan erodálta ezek költségét. Alig másfél évtized alatt a luxustól, a tömegesen elérhető kategóriába került a zöldenergia - állapítja meg egy iparági elemző. Az IRENA arra számít, hogy ez a költségcsökkenés nem áll meg, így belátható időn belül akár a földgázbázisú termeléssel is versenyképes lehet a nap- és szélerő hasznosítás.