Új bekapcsolás és teljesítménybővülés

 
 
 
Földgázszolgáltatás esetén
 
 
 

Új bekapcsolásról akkor beszélünk, amikor a fogyasztási helyén még nincs földgáz,  így szeretné a földgázszolgáltatást bevezetni.

Teljesítménybővítésre akkor van szükség, amikor a fogyasztási helyén már van gázszolgáltatás, de Önnek nagyobb kapacitásra van szüksége.

Mindkét folyamat két szakaszra osztható: csatlakozási szakasz és bekapcsolási szakasz. A csatlakozási szakasz a csatlakozási igény benyújtásától az ingatlanhoz kapcsolódó gázcsonk kiépítésig tart, míg a bekapcsolási szakasz a bekapcsolási igény benyújtásától a fogyasztásmérő felszereléséig és a belső gázkészülékek üzembe helyezéséig.

Csatlakozásról akkor beszélünk, ha olyan hálózati területen szeretné  szolgáltatásunkat igénybe venni, ahol:

  • a hálózatunk nincs kiépítve, vagy
  • ki van építve, de az adott ingatlan leágazó vezetékkel még nem rendelkezik, vagy
  • teljesítménybővítést szeretne igényelni.


Ha az Ön ingatlanában korábban már volt földgázfogyasztás és nincs szüksége a meglévőnél nagyobb kapacitásra, nagy valószínűséggel csak a bekapcsolási szakaszhoz tartozó folyamatlépéseket kell követnie.

 
 
 

Csatlakozási szakasz

Csatlakozási igény bejelentése

Az igénybejelentését a területileg illetékes elosztói engedélyes felé kell jeleznie.

Hogyan jelezheti igényét?

Amennyiben az E.ON az elosztói engedélyes, akkor a következő dokumentumokat kell hozzánk eljuttatnia:

  • Földgázigény bejelentése elosztói csatlakozási szerződéskötéshez nyomtatvány
  • 60 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolata
  • 60 napnál nem régebbi, nem hiteles térképmásolat vagy változási vázraj

A szükséges nyomtatványokat megtalálja honlapunkon, amelyeket eljuttathat nekünk

 
 
 
 
 
 
FONTOS!

A hatékony ügyintézés érdekében kérjük, a dokumentumokon adja meg telefonos és e-mailes elérhetőségeit.

Ha az ingatlannak több tulajdonosa is van, a tulajdonostársak hozzájárulása is szükséges (ez esetben a Tulajdonosi hozzájárulás nyomtatványt is ki kell töltenie).

 
 
 
Csatlakozási szerződés kötése

Az igénybejelentését követően 8 napon belül postai úton csatlakozási ajánlatot küldünk Önnek, amely tartalmazza a csatlakozás feltételeit, a csatlakozási díjat, a fizetési határidőt és a vállalt kivitelezési határidőt.

Az elfogadott ajánlatunkat kérjük, hogy 90 napon belül postai úton küldje vissza nekünk vagy személyesen ügyfélszolgálati irodáink egyikén is leadhatja.

Elfogadott csatlakozási ajánlat esetén, az ajánlat visszaérkezését követő 15 napon belül elküldjük Önnek postai úton az elosztói csatlakozási szerződését és a csatlakozási díjra vonatkozó számlát (amennyiben díjköteles a csatlakozás).

Kérjük, hogy az aláírt szerződést juttassa vissza nekünk (postai úton vagy személyesen), illetve a csatlakozási díjat a számlát szereplő fizetési határidőig rendezze.

Mikor díjmentes a szolgáltatás?

A díjmentességi törvény szerint, amennyiben az ügyfél igénye 250 m alatti vezetéképítéssel ellátható és 4 m3/h névleges teljesítményű mérő felszerelésével lehet teljesíteni, úgy a csatlakozás díjmentes.

A díjmentesség azonban kizárólag a telekhatárig történő elosztói kivitelezésre és a mérő felszerelésére vonatkozik (nyomáspróbával és műszaki biztonsági ellenőrzéssel együtt), a telekhatáron belüli belső rendszert Önnek kell megterveztetnie egy választott szakemberrel és ennek a kivitelezése is az Ön költsége.

 
 
 
FONTOS!

Az e-mailben visszaküldött szerzodést sajnos nem áll módunkban hiteles dokumentumként elfogadni.

A konkrét beruházási folyamat indításának feltétele a csatlakozási szerződés aláírása és csatlakozási díj befizetése (amennyiben díjköteles).

 
 
 
Vezeték kiépítése

A szerződés visszaküldése után elkezdjük a telekhatáron kívüli vezeték tervezését és kiépítését. Ennek során szükség esetén a megbízott tervezőnk felkeresi Önt egyeztetés céljából, majd az elkészített külső kiviteli tervet kiadja építésre.

Amint elkészült a szükséges hálózat kiépítése, értesítést küldünk Önnek, illetve kérés esetén megküldjük Önnek a csatlakozási pont helyszínrajzát is, amely utánÖn is megkezdheti a telekhatáron belüli rendszer tervezését.

A tervezést olyan szakemberrel végeztetheti, aki Mérnöki Kamara regisztrációval rendelkezik. A Mérnöki Kamara honlapján elérhetőek azok a tervezők, akik ilyen jogosultsággal rendelkeznek, illetve honlapunkon is talál információt szakvállalkozó partnereinkről.

Az Ön által megbízott belső gáztervezőnek az elkészített tervet el kell küldenie nekünk engedélyeztetésre, amelyre 8 munkanapon belül visszajelzünk.

A terv jóváhagyása után kezdheti el a belső rendszer kiépítését.

 
 
 
FONTOS!

Az igénye státuszáról tájékoztatást kaphat műszaki tanácsadó munkatársainktól:

 
 
 
Gáz üzem Tanácsadó Telefonszám
Pécs Tóth Tibor +36 30 997 2080
Szekszárd Nagy Tamás +36 30 211 5137
Székesfehérvár Adancsek Bence +36 30 244 6375
Veszprém Hoffman Géza László +36 30 707 5121 
Kaposvár Lukácsi Roland +36 30 509 5614
Nagykanizsa Hofstädter Szabolcs +36 30 962 1027

Bekapcsolási szakasz

Bekapcsolási igény bejelentése, hálózathasználati szerződés kötése

A bekapcsolási igényének bejelentéséhez a Földgáz igény bejelentése bekapcsoláshoz nevű nyomtatványt kell elküldenie nekünk postai úton, vagy személyesen ügyfélszolgálati irodáinkban is leadhatja.

Ha személyesen adja le igényét, hálózathasználati szerződését helyben aláírhatja.

Amennyiben postai úton küldi el nekünk igénybejelentését, akkor a szerződését 15 napon belül elküldjük Önnek. Ezzel egy időben azonnal kiadjuk a POD azonosítóját, amely az Ön ingatlanának egyedi azonosítója, ennek megléte szükséges a kereskedelmi szerződéskötéshez.

 
 
 
FONTOS!

A bekapcsolás elengedhetetlen feltétele a kereskedelmi szerződés megkötése, ezért kérjük, hogy a kereskedelmi szerződéssel kapcsolatos ügyintézést a POD azonosító megléte után mielőbb kezdeményezze a választott kereskedőnél.

 
 
 
Kereskedelmi szerződés kötése

A hálózathasználati szerződés megkötését követően Önnek kereskedelmi szerződést kell kötnie egy választott kereskedővel.

A megkötött szerződésről a kereskedő tájékoztatja az elosztói engedélyest. Ennek a tájékoztatásnak a szerződéskötést követő 90 napon belül kell megtörténnie.

 

Kereskedelmi szerződéséhez ajánlatkérését online, vagy e-mailben is elindíthatja a versenypiac@eon.hu címen.

Belső rendszer kialakítása, üzembe helyezés

A telekhatáron belüli rendszer tervezését érdemes már a gázvezeték kiépítése után, a bekapcsolási igény benyújtásával párhuzamosan elindítania.

A belső rendszeréről szóló tervet kizárólag a Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplő szakember készítheti el. A Mérnöki Kamara honlapján elérhetőek azok a tervezők, akik ilyen jogosultsággal rendelkeznek, illetve honlapunkon is talál információt szakvállalkozó partnereinkről.

Az Ön által megbízott belső gáztervezőnek az elkészített tervet el kell küldenie nekünk engedélyeztetésre, amelyre 8 munkanapon belül visszajelzünk. A terv jóváhagyása után kezdheti el a belső rendszer kiépítését.

Az elkészült belső rendszerről az Ön által választott kivitelező bejelentést tesz, amely után az elosztói engedélyes szakértői a helyszínen meggyőződnek arról, hogy a kiépített rendszer megfelel-e a műszaki és biztonsági előírásoknak és megegyezik-e a terven szereplő rendszerrel.

Sikeres ellenőrzést követően, Önnel egyeztetett időben felszereljük a nyomásszabályzót és a fogyasztásmérőt, amelyek után a belső gázkészülékeket – egy erre felhatalmazott szakember segítségével – Ön üzembe helyeztetheti.

 
 
 
FONTOS!

A belső gázkészülékek üzembe helyezését nem mi végezzük, arra csak felhatalmazott szakember jogosult, a garanciális igényeket a későbbiekben csak így érvényesítik a gyártók, illetve a forgalmazók.

 
 
 
 
 
 

Tudta?

Folyamatban lévő igényét már online is nyomon tudja követni honlapunkon, ahol gyorsan, kényelmesen tájékozódhat arról, hogy épp hol tart az ügye és mi a következő lépés.