Új bekapcsolás és teljesítménybővülés

 
 
 
Villamos energia szolgáltatás esetén
 
 
 

Új bekapcsolásról akkor beszélünk, amikor a fogyasztási helyén még nincs villamos energia, így szeretné az áram szolgáltatást bevezetni.
 

Teljesítménybővítésre akkor van szükség, amikor a fogyasztási helyén már van villamos energia szolgáltatás, de Önnek nagyobb teljesítményre van szüksége.
 

Mindkét folyamat pontos részletei és átfutási ideje az Ön igényétől és a fogyasztási helyétől függ, így érdemes már előzetesen is egyeztetnie kapcsolattartójával, illetve egy regisztrált szerelővel.

 
 
 

Csatlakozási igény bejelentése

Az igénybejelentését a területileg illetékes elosztói engedélyes felé kell jeleznie.

Hogyan jelezheti igényét?

Amennyiben az E.ON az elosztói engedélyes, akkor a következő dokumentumokat kell hozzánk eljuttatnia:
 

 • Ügyfél és teljesítményigény adatok nyomtatvány
 • Csatlakozási műszaki adatlap nyomtatvány
 • Tulajdonosi hozzájárulás
 • Profilos (nem távmérővel rendelkező) fogyasztási hely esetén profilba sorolási kérdőív
 • Kereskedelmi befogadó nyilatkozat
 • 60 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolata

A szükséges nyomtatványokat megtalálja honlapunkon, amelyeket eljuttathat nekünk

Igényét online is elindíthatja honlapunkon keresztül.

 
 
 
 
 
 
FONTOS!

A hatékony ügyintézés érdekében kérjük, a dokumentumokon adja meg telefonos és e-mailes elérhetőségeit.

Ha szeretné, regisztrált szerelőjét megbízhatja az ügyintézéssel, ehhez a Meghatalmazás nyomtatványt is ki kell töltenie.

 
 
 

Kereskedelmi szerződés kötése

Az igénybejelentéssel együtt kereskedelmi szerződés megkötéséről is gondoskodjon.

Szerződéskötéshez szükséges iratok új bekapcsolás esetén:

 • a felhasználási hely használatára való jogosultság / az igénybejelentés jogcímének igazolása (30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, bérleti/üzemeltetési szerződés, stb.); 
 • üzleti ügyfelek esetén 30 napnál nem régebbi, bejegyzést igazoló okirat (cégbírósági bejegyzés vagy cégkivonat / alapító okirat), aláírási címpéldány/aláírás minta; 
 • hozzájáruló nyilatkozat szerződéskötéshez abban az esetben, ha több tulajdonos, illetve haszonélvező van, vagy ha a használat bérleti szerződés alapján történik; 
 • valamint a műszaki-gazdasági tájékoztató/igénybejelentő másolata. 

Az új igénybejelentést először az illetékes Elosztói Engedélyes felé szükséges jelezni. Ezt követően kereskedelmi szerződéskötéshez a fent említett dokumentumok alapján megküldjük Önnek a villamosenergia-ajánlatunkat. 

A szerződéskötéshez szükséges teljeskörű tájékoztatás a honlapunkon elérhető Üzletszabályzatban található.
 

Szerződéskötéshez szükséges iratok teljesítménybővítés esetén:

 • műszaki-gazdasági tájékoztató/igénybejelentő másolata

Új bekapcsolás esetén kereskedői szerződéskötéshez ajánlatkérését online, vagy e-mailben is elindíthatja a versenypiac@eon.hu címen.

Hálózatcsatlakozási szerződés kötése

Következő lépésként a hálózatcsatlakozási szerződést kell megkötnie.
 

Amennyiben Ön kereskedelmi vagy egyetemes szolgáltatási szerződését az ügyfélszolgálati irodánkban vagy kapcsolattartójánál kötötte, csatlakozási szerződését is azonnal aláírhatja. Ha nem személyesen jelezte igényét, akkor egyeztetünk Önnel a csatlakozási szerződéséről, amit visszaküldhet nekünk postai úton vagy irodánkban is aláírhatja.
 

Amint visszaérkezik hozzánk az aláírt szerződése, megküldjük Önnek a csatlakozás díjának számláját, amelyet kérünk, fizessen be részünkre.

 
 
 
FONTOS!

A konkrét beruházási folyamat indításának feltétele a csatlakozási szerződés aláírása és csatlakozási díj befizetése.

 
 
 

Hálózat kiépítése, mérőhely kialakítása

A szerződés visszaküldése után elkezdjük a telekhatáron kívüli munkálatokat.
 

Ennek során szükség esetén felkeressük Önt egyeztetés céljából, majd amint elkészült a szükséges hálózat kiépítése, értesítést küldünk Önnek, amely után Ön is megkezdheti a telekhatáron belüli rendszer tervezését.
 

A hálózatunkhoz kétféle módon csatlakozhat: légvezetékkel vagy földkábellel.
 

A légvezetékes csatlakozás kiépítése egyszerűbb, általában olcsóbb, mint a földkábeles, viszont probléma merülhet fel, ha idegen telket keresztez a kábel, illetve ha fák vannak alatta. A földkábeles csatlakozás általában hosszabb időt vesz igénybe, viszont esztétikailag jobb megoldás, valamint elkerülhető vele az ideiglenes csatlakozás.
 

3x80 Amper igény felett a mérés kialakításának tervét a munkálatok megkezdése előtt előzetesen az E.ON mérési szakembereinek jóvá kell hagynia. A mérési tervet az arra jogosult, a Mérnöki Kamara jegyzékében szereplő villamosmérnök készítheti el. A Mérnöki Kamara honlapján elérhetőek azok a tervezők, akik ilyen jogosultsággal rendelkeznek, illetve honlapunkon is talál információt szakvállalkozó partnereinkről.

A mérőhely kialakítása során a fogyasztásmérő szekrény beszerzéséről is Önnek kell gondoskodnia, mivel az Ön tulajdona. Az általunk elfogadott szekrények típusait a regisztrált szerelők jól ismerik, de elérhetőségeinken is kérhet róla tájékoztatást.

 
 
 
FONTOS!

A mérőszekrényt könnyen megközelíthető, külső behatások ellen védett helyen kell elhelyezni, nem szabad zárt helyen, belső helyiségben, illetve nedves helyre tenni.

 
 
 

Hálózathasználati szerződés kötése, üzembe helyezés

Következő lépésként elküldjük Önnek a hálózathasználati szerződését, melyet visszaküldhet nekünk postai úton vagy aláírhatja valamelyik ügyfélszolgálati irodánkban is.
 

A telekhatáron belüli mérőhely kialakítása után Önnel egyeztetett időben az elosztói engedélyes szakértői meggyőződnek arról, hogy a kiépített rendszer megfelel-e a műszaki és biztonsági előírásoknak.
 

Sikeres ellenőrzést követően, utolsó lépésként felszereljük a fogyasztásmérőt és hálózatra kapcsoljuk.

 
 
 
FONTOS!

A mérőhelyen lévő záró pecsétek (plombák) eltávolítását csak az arra feljogosított, regisztrált szerelők egy része végezheti, jogosultságukat „P” betű jelöli, így érdemes ilyen szakembert keresnie.

 
 
 
 
 
 

Tudta?

Folyamatban lévő igényét már online is nyomon tudja követni honlapunkon, ahol gyorsan, kényelmesen tájékozódhat arról, hogy épp hol tart az ügye és mi a következő lépés.