Több napelemes pályázat közül is választhatnak a kkv-k

Az elmúlt év második, illetve 2020 első felében továbbra is fókuszban voltak az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztését támogató, uniós forrásból finanszírozott pályázatok - írja elemzésében az alternativenergia.hu. A GINOP-4.1.4-19 jelzésű pályázat már a harmadik szakaszába lépett, és továbbra is lehetőség van ugyan 15 kilowattosnál nagyobb vagy kisebb, de kombinált energetikai fejlesztések támogatására ennek részeként, viszont a keret erősen korlátos, ezért nem kizárt, hogy lesznek, akiknek már nem jut ebből. Hasonló a helyzet a kifejezetten a koronavírus helyzet kompenzálására meghirdetetett GINOP-1.2.8-20 / VEKOP-1.2.6-20 jelzésű pályázattal, ennek a kerete napok alatt kimerült.

A szakértők viszont arra számítanak, hogy még a nyár folyamán újranyitják a GINOP-4.1.3-19-es, Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak című pályázati lehetőséget, amelyen 5-15 kilowattos rendszerek létesítésére lehet támogatást igényelni. Várhatóan legalább 8 milliárd forintnyi forrás lesz ebben a kalapban. Fele ekkora kerettel, vagyis 4 milliárd forinttal kívánják majd támogatni Pest megyén és Budapesten kívül a GINOP-4.1.5-20 kódszámú pályázat keretében épületenergetikai fejlesztésekben, a megújuló energia használatában. Ennek a részletei még ismeretlenek.

Ezeken kívül a jövőben is várhatóan folyamatosan lesznek olyan pályázatok, amelyek a kibocsátáscsökkentés és a zöldenergia fordulat érdekében a kkv-k energiarendszereinek megújítását támogatják. 

 
 
 

Gyorsítanák az épületenergetikai fejlesztéseket európai képviselők

Az Ipari, Kutatási és Energetikai Bizottság által készített előterjesztések a jelenleginél összehangoltabb cselekvésre szólítanák fel a tagországokat a megújuló források támogatásában, első helyen a háztartási napelemes rendszerek telepítésében.

Az energiaszegénység felszámolása vagy legalább látványos visszaszorítása mellett ez a 2050-es karbonmentes európai gazdaság eléréséhez is kulcsfontosságú volna az előterjesztők szerint. Arra is kitérnek, hogy legalább kétmillió új munkahelyet teremthet az épületenergetikai felújítások felpörgetése.

A jelenlegi számítások szerint mintegy 50 millió európai háztartásban élnek energiaszegénységben. Ennek a jelentős csökkentése nemcsak klímavédelmi, de gazdasági, versenyképességi szempontból is fontos.
 

 
 
 

Afrika globális zöldenergia központtá válhat a következő évtizedben

Az elmúlt tíz évben nemcsak tudósok, de befektetők és üzletemberek egész sora is hitet tett az afrikai zöldenergia potenciál hasznosítása mellett. Ez egy olyan gazdasági lehetőség a kontinens számára, amely nemcsak a globális klímavédelem szempontjából fontos, de az afrikai országokban megteremtheti egy komoly civilizációs ugrás lehetőségét.

A napenergia hasznosítás lehet például az egyik kulcsa, hogy Afrika egészen eldugott részein is elérhető legyen a villamosenergia, az ehhez kapcsolódó szociális, egészségügyi és gazdasági előnyökkel együtt. Társadalmi szinten a zöldbázisú villamosítás a demokratizálódásnak is az egyik fontos alapja. Számos energetikai nagyvállalat kezdett már afrikai fejlesztésekbe kísérleti, illetve ipari jelleggel.

Már eddig is többszáz millió dollárnyi tőke áramlott be az afrikai országokba kifejezetten az energiarendszerek korszerűsítésére, és a következő években ez rohamos ütemben növekedni fog az elemzők szerint.