Balatonakarattya – Közvilágítás, mint szolgáltatás

Nagy sikerrel zárult az első közvilágítás korszerűsítési projekt Balatonakarattyán!

Az E.ON Energiakereskedelmi Kft. - együttműködve a hálózati szolgáltatóval - LED-es technológiájú SMART-ready világítótesteket szerelt fel Balatonakarattyán, melyeket egy innovatív közvilágítási management rendszeren (CMS) keresztül lehet vezérelni. A projekt eredményeként a település megvilágítottsági szintje jelentősen megemelkedett és elérte a szabványi követelményeket. Az energiatakarékos működést a 787 db elavult világítástechnikai berendezés, 1183 db korszerű –GE Lighting által gyártott-LED közvilágítási lámpatest cseréjével, és az intelligens szabályozás bevezetésével szállította a projekt.

Teljes települést érintően itt valósult meg - magyarországi és európai szinten- először közvilágítás korszerűsítés, melynek teljes digitalizált vezérlését egy olyan központi intelligens rendszer látja el, amely képes a közvilágítás vezérlésen túl további SMART funkciókat is kezelni.

Közvilágítás, mint szolgáltatás

A bővített és modernizált közvilágításnak számos előnye van a település és az ott élő lakosok számára. A közvilágítás vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest fényárama és ki/bekapcsolása önállóan szabályozható, energiafogyasztása, lámpafunkciói és hálózati /környezeti adatai ellenőrizhetőek. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képeznek.

Az E.ON által kialakított megoldás hosszú távon is számos előnyt és kényelmi funkciót biztosít a település lakóinak. Az önkormányzat igényeit figyelembe véve és ahhoz alkalmazkodva, az általunk megvalósított közvilágítás irányítási rendszer alkalmas további szenzorok fogadására is. Ez azt jelenti, hogy a rendszeren keresztül kinyerhető forgalomtechnikai, környezetszennyezési, és egyéb adatokból a lakosság kényelmét, életminőségét és egészségét szolgáló városfejlesztések válnak lehetővé.

Közvilágítás, mint szolgáltatás

A kulcsrakész projekt 3 hónap alatt valósult meg, a tervezés, kivitelezés és a próbaüzem idejét is beleszámítva.

Az ünnepélyes átadásra 2017.05.26-án került sor a település lakosai, valamint helyi-, megyei- és állami vezetők jelenlétében.

„Ez a projekt jól mutatja, hogy az E.ON milyen új üzleti irányba mozdult el és milyen új, jövőbemutató szolgáltatásokat kíván nyújtani ügyfeleinek, legyen szó akár egy városról, akár lakossági ügyfeleiről. Ma már nem csak energiát kínálunk, ennél sokkal többet nyújtunk: a technika, a tudomány és szakembereink segítségével jobbá, kényelmesebbé, egyszerűbbé tesszük az emberek életét. Számunkra nagyon fontos, hogy partnereink az energetikai forradalom eredményeiből a legjobb megoldásokat kaphassák, ehhez mi a szakértelmünket hozzáadjuk.” –mondta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.