Solar Carport naperőmű kiépítése a Szolnoki Főiskola parkolójának területén

A 2015-ös év kiemelkedő megújuló energia projektje valósult meg a Szolnoki Főiskola parkolójának területén, ahol az E.ON kivitelezésében naperőművet létesítettek. Az erőmű a főiskola teljes áramfogyasztásának 25%-át képes megtermelni, és tetővel védett, árnyékolt helyet biztosít az ott parkoló járműveknek hasznos terület elvonása nélkül.

A munkát a főiskola által kiírt közbeszerzésen nyerte el az E.ON, mely a kivitelezést és üzembe helyezést is magába foglalta.

A főiskola Campus épületének parkolójában kiépített naperőmű kialakítását és kapacitását tekintve Magyarországon egyelőre egyedülállónak számít. Az ún. solar carport rendszerű, 154,4kWp napelem, ill. 149,7 kVA csatlakozási teljesítményű kiserőmű a teljes parkoló terület 2/3- részének lefedésével 60 parkolóhelyen, egy napelemes parkoló fedésre kifejlesztett alumínium tartószerkezetre telepítve valósult meg.

A naperőmű 594 db 260Wp polikristályos napelem modult tartalmaz, mely 3 db 49,9 kVA-es inverteren keresztül csatlakozik a főiskola területén lévő transzformátor állomásba 0,4kV-os feszültségszinten. A tervezés és kivitelezés kritikus része volt a szerkezet alapozása, melyhez próbafúrásos talajmechanikai vizsgálatokat kellett előzetesen elvégezni.

Az erőmű Solar-Log rendszerű részletes távfelügyeleti rendszerrel rendelkezik a termelési adatok nyomon követésére. A Szolnoki Főiskola célkitűzéseihez igazodva, a hosszú távú fenntarthatóság és a költséghatékony üzemeltetés mellett, a megvalósult fejlesztés eredményeként jelentősen megnövekedett a megújuló energiatermelés aránya a főiskolán, valamint a naperőmű oktatási célú prezentációt is biztosít a főiskolai hallgatókon kívül minden érdeklődő számára. A projekt teljes egészében pályázati forrásból valósult meg.