Adjon új energiát vállalkozásának!

 
 
 
 
 
 

Miért lehet vállalkozásának jó a napelemrendszer?

no_image
no_image
no_image
no_image

Hogyan lehet vállalkozásának is napeleme?

Kérjen ajánlatot, hogy egy helyszíni felmérést követően személyre szabhassuk napelemes rendszerét!

 
 
 

Miért válassza az E.ON Solar-t?

Kényelem és garancia

A helyszíni felmérés után a rendszer megtervezését, engedélyeztetését, kivitelezését is az E.ON szakértő csapata végzi. A felszerelt napelemekre pedig 12 év gyártói és 25 év teljesítménygaranciát nyújtunk.

Garancia a jövőre

Egy hosszú távú garancia esetén nem mindegy, hogy holnap is számíthatunk-e a kivitelezőnkre. Stabil, nemzetközi háttérrel több millió háztartásban szolgáltatunk energiát az országban. Ez nem csak a minőségre, de a jövőre is garanciát jelent.

Minőség és szakértelem

Csakis felkészült, tapasztalt szakemberekkel és kiváló minőségű eszközökkel dolgozunk, amelyek mindegyike számos ellenőrzési ponton esik át a gyártás során.

Több mint 10 000 ügyfél minket választott

Napelemrendszereinket több ezer vállalati és lakossági ügyfelünk használja napi szinten az áram egyszerű, kényelmes és környezetbarát megtermelésére.

 
 
 

Milyen rendszerekkel dolgozunk?

Napelem panelek

Egy új technológiának köszönhetően a teljesen fekete panelek számos tetőtípushoz megfelelően illeszthetők esztétikai szempontból.

JA Solar 360 W

(M) Half-Cell Black Module 

Csúcsteljesítménye: 360 W
Technológia: monokristályos
Erőssége: a polikristályoshoz képest jobb hatásfokon működik
Panel súlya: 20,7 kg (+/-3%) /panel

Európa legnagyobb tetőre szerelt 12 MW teljesítményű napelemrendszerénél, az Audi Hungaria győri gyártóegységén is JA Solar napelemek kerültek telepítésre.

JA Solar 375 W

(M) Half-Cell Module

Csúcsteljesítménye: 375 W
Technológia: monokristályos
Erőssége: a polikristályoshoz képest jobb hatásfokon működik

Otthonát látná el napenergiával?

Kérjen ajánlatot magáncélra!

Fronius inverterek

Ajánlott:

 • Kevésbé komplex telepítés esetén, ha legfeljebb 2 tetőfelületre tervez napelemet telepíteni. Emiatt kedvezőbb árú.
 • Kevesebb panel esetén hatékonyabban működik, mint más inverter termékcsalád.

 

Fronius Galvo széria

 (egyfázisú)

Garancia: 5 év
Teljesítménye: 1,5-3,1 kW
Maximális hatásfok: 96%
Fronius Symo széria

(háromfázisú)

Garancia: 5 év
Teljesítménye: 3-20 kW
Maximális hatásfok: 98%
Fronius Primo széria

(egyfázisú)

Garancia: 5 év
Teljesítménye: 3-5 kW
Maximális hatásfok: 97,8%
Fronius Eco széria

(háromfázisú)

Garancia: 5 év
Teljesítménye: 25-27 kW
Maximális hatásfok: 98,2%

SolarEdge inverterek

Ajánlott:

 • Bármennyire széttagolt tetőfelület esetén is működőképes.
 • Napelem panelenként lehet követni az energiatermelést.
SolarEdge HD Wave széria

(egyfázisú)

Garancia: 12 év
Teljesítménye: 2,2-5 kW
Maximális hatásfok: 99%
SolarEdge SE széria

(háromfázisú)

Garancia: 12 év
Teljesítménye: 5-25 kW
Maximális hatásfok: 98,3%

Hogyan lehet Önnek is napeleme?

Személyre szabott ajánlatunkért, vagy a szolgáltatással kapcsolatos további tájékoztatásért vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel.

 
 
 
 
 
 

Mekkora rendszert válasszon?

Solar HMKE - 50 kW alatt termelő rendszerek
 • HMKE, azaz háztartási méretű kiserőművek
 • saját fogyasztás kiváltására szolgáló rendszer
 • kisebb melléképületek, raktárak, irodák, üzletek esetében ajánljuk
Solar 50 kW felett termelő rendszerek
 • földre vagy akár tetőre telepített rendszerek
 •  szántóföldek vagy nagyobb tetőfelületek esetén ajánljuk pl. csarnokok, társasházak, raktárépületek tetejére
 • javasolt minden magas villamos energia fogyasztással rendelkező egység számára, ahol jellemzően a hétvégi munkavégzés is megjelenik
Speciális ajánlatunk
 • műemlékvédelmi oltalom alatt álló épület esetében is számíthat szakértelmünkre
 • kérjen intézménye elé solar carportot, ami alatt az autók árnyékos helyen parkolhatnak, miközben az építmény megtermeli az intézmény villamos energia-szükségletét

A telepítés folyamata

Ajánlatkérés

Ha a napelemes rendszer igénye felmerült Önben és szeretne személyre szabott ajánlatot kérni, töltse ki az ajánlatkérő űrlapot.

Személyes konzultáció

Adatai megadása után felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy időpontot egyeztessünk egy helyszíni konzultációra, ahol felmérjük, milyen napelemes rendszer lenne megfelelő Önnek.

Ajánlatadás

A helyszíni felmérést követően egy személyre szabott szerződéses ajánlatot készítünk Önnek az éves áramfogyasztása (az esetleges jövőbeli áramigényeinek figyelembevételével) és az adott épület adottságai alapján. Kérése esetén több megoldást is kínálunk, amely alapján lehetősége van arra, hogy az igényeinek megfelelő rendszert válassza. Az ajánlat tartalmazza a rendszer minden elemét (napelem, inverter, tartószerkezet), a tervezés, engedélyeztetés és kulcsrakész kivitelezés teljes költségét.

Szerződéskötés

Az ajánlat aláírásával erősíti meg a szerződéses feltételek elfogadását. Elfogadás esetén az első két részszámla (10% és 40%) befizetését követően kezdjük meg a telepítési folyamatot.

Háztartási Méretű Kiserőmű (HMKE) igénybejelentés

A szerződés mindkét fél általi aláírását és hatályba lépését követően a napelemes kiserőmű csatlakozásának igényét az igénybejelentő benyújtásával jelezzük a területileg illetékes elosztói engedélyes felé. Ez az első lépése az engedélyeztetési folyamatnak. Az igénybejelentő tartalmazza, hogy mekkora teljesítményű termelő berendezést kíván telepíteni, milyen belső hálózati feltételek (egyfázisú, kétfázisú, háromfázisú) mellett.

Tervezés, csatlakozási dokumentáció benyújtása

Az igénybejelentő jóváhagyása után elkészítjük a csatlakozási dokumentációt. A csatlakozási dokumentáció tartalmazza a rendszer kialakítására, védelmére, üzemére vonatkozó műszaki információkat, terveket. Ez a dokumentáció magában foglalja a csatlakozási kivonatot, az egyvonalas kapcsolási rajzot és a termelői nyilatkozatot.

Napelemes rendszer telepítése

Az elosztói engedélyes által elfogadott csatlakozási és műszaki-gazdasági tájékoztató rendelkezésre állását követően, a kivitelező csapatunk elvégzi a napelemes kiserőmű telepítését az Önnel egyeztetett időpontban. A telepítés általában egy munkanapot vesz igénybe.

Készre jelentés

A kivitelezés elvégzését követően készre jelentjük a rendszert az elosztói engedély részére ahhoz, hogy az elosztói engedélyes elvégezhesse a mérőhelyen a szükséges intézkedéseket a rendszer használata érdekében.

Hálózatra csatlakozás

A készre jelentést követően a jelenlegi mérőóráját a területileg illetékes elosztói engedélyes lecseréli egy fogyasztást és termelést egyaránt mérő eszközre.

Termelés

A napelem innentől kezdve ideális körülmények között legalább 20 évig termeli Önnek a villamos energiát. Az anyag- és napelemes technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően a mai rendszerek 30-40 éves távlatban is működőképesnek tekinthetők. A termelés beindulásával lehetősége van monitoring applikáció telepítésére otthoni eszközére (okostelefon, laptop), amivel nyomon követheti napelemes kiserőműve termelését. Továbbá nyomon követheti az aktuális energiatermelést és a napi, heti, havi összesítőket a megtermelt energia mennyiségéről.

Gyakran ismételt kérdések

Számtalan tényezőt kell szemügyre venni, többek között függ a fogyasztástól, a telepítés körülményeitől (tetőtájolás, árnyékoltság), a telepített rendszer méretétől, de általánosságban 8-15 év alatt megtérülhet a befektetés.

A jelenlegi jogszabályi rendelkezések értelmében az úgynevezett szaldó elszámolás szerint, ha az ügyfél és a villamosenergia-kereskedője az elszámolásban megállapodtak, az ügyfél kiszámlázhatja a többlettermelést a villamosenergia-kereskedőjének vagy egyetemes szolgáltatójának, aki elszámolja és kifizeti. Így az ügyfélnek bevétele keletkezik. A betermelt energia miatti bevétel adóköteles, így az ügyfélnek személyi jövedelemadót kell fizetnie fizetni az alapján.

Fontos megjegyezni, hogy az elszámolási időszakon belül a megtermelt energia a fogyasztás nagyságáig (vagyis, amíg a megtermelt és fogyasztott energia megegyezik), a bruttó áramdíjon kerül elszámolásra. Az azon felül termelt többletenergiát a szolgáltató a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamos energia átlagos termékárán jogosult elszámolni. Az áramdíjak szolgáltatónként eltérnek, így minden esetben a villamosenergia-vásárlási szerződésben foglaltak az irányadók. 

A napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben és alacsony hőfokon működnek a legjobban, azonban felhős időben is termelnek. Mivel a napelemek az idő nagy részében részterhelésen működnek, a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet szentelnek az ezen tartományban lévő optimális üzemeltetésre.

Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

A napelem rendszer nélkülözhetetlen kellékei közé tartoznak a napelem modulok/panelek, a hozzá tartozó speciális kábelek és csatlakozók, az áramátalakító (más néven inverter), egyéb villamos berendezések, mint például a túlfeszültség védők, kapcsolók, és végül a napelemeket a tetőhöz rögzítő fémszerkezet, az ahhoz tartozó szerelvényeivel.

Ez minden esetben a választott napelempanel teljesítményétől függ, 1 kWp rendszerméret esetén ez körülbelül 4 vagy 3 db panelt jelent.

Sok eset van rá, hogy ezt a két eltérő berendezést összekeverik vagy épp egyenértékűnek hiszik azt. Érdemes tudni, hogy a megújuló energiaforrások közül ennek a két szónak teljesen más a jelentése. Az különbözteti meg leginkább a napkollektort és a napelemet, hogy a napelemes rendszer villamos energiát állít elő, a napkollektor pedig csak vizet melegít.

Napelemrendszerek esetében beszélhetünk szigetszerű működésű és hálózat párhuzamos üzem működésű napelemrendszerről.

Szigetszerű működésű napelemrendszer esetén a megtermelt többletenergia akkumulátoron kerül tárolásra. Amennyiben napelemünk éppen nem termel (például borús időben, éjszaka, stb.), akkor a szükséges energia az akkumulátorról kerül felhasználásra akkora mértékben, amekkora mennyiségben az akkumulátoron tárolásra került.

Hálózat párhuzamos üzem esetén a megtermelt többletenergia (ami nem kerül azonnal felhasználásra) a hálózatba kerül betáplálásra, míg olyan esetben, mikor a napelem nem termel, az energiát a hálózatról vételezi az ügyfél. Ilyen esetben kétirányú mérőóra szükséges, az elszámolás pedig a jogszabályi feltételek szerint történik. A jelenleg piacon kapható napelemes rendszerek többsége ebbe a kategóriába tartozik, tehát hálózat párhuzamos üzemű.

A napelemes rendszer telepítéséhez szükség van a helyi hálózati szolgáltató írásbeli engedélyére. Ebben az esetben mellékelni kell a tervezett napelemes rendszer konkrét tervezetét, műszaki adatait és dokumentációit. Egy másik feltétel, hogy a villamosenergia-hálózat alkalmas legyen a termelt villamos energia fogadására. Ezen engedélyezési folyamatot mi teljesen átvállaljuk ügyfeleinktől (erre irányuló meghatalmazás alapján) és az engedélyeztetés folyamatáról teljes körű, naprakész tájékoztatást adunk. Kiemeljük, hogy ha a mérőhely vagy villamosenergia-hálózat korszerűsítése szükséges, akkor ezen feladat elvégeztetése és a kapcsolódó költségek az ügyfelet terhelik. Műemlékvédelem alatt álló épület esetében és társasházaknál külön engedélyekre is szükség van. Ezen engedélyek megszerzése az ügyfél feladata.

A napelemes rendszer telepítése során a kivitelezői feladatok és az elosztói engedélyest terhelő feladatok elkülöníthetők egymástól. Az E.ON Energiamegoldások Kft. a kivitelezési feladatokat látja el, és az elosztói engedélyesek felé történő jelzések egységesen történnek valamennyi elosztói engedélyes felé. Az elosztói engedélyesek az üzembe helyezés érdekében a mérőhelyi feladatokat látják el, és esetükben egységes folyamattal kell számolni, ahol esetlegesen az átfutási időkben lehetnek eltérések. Az elosztói engedélyesek feladataira nincs ráhatása az E.ON Energiamegoldások Kft.-nek.

Mivel az E.ON Solar kereskedőként nem tesz különbség a hálózati szolgáltatók között, ezért a telepítés folyamata Magyarország teljes területén megegyezik. Az egyes szolgáltatói területen az ügyintézés folyamata eltérő, ezért a határidők is eltérhetnek különböző hálózati szolgáltatói területek esetén.

Magyarországon 1 kW-os napelem rendszerrel számolva ez az érték, alapul véve a már meglévő napelemes rendszerek adatait, 1050 és 1250 kilowattóra között van évente. Ugyanakkor ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása, dőlésszöge és a földrajzi helyzet, tetőárnyékoltság is. Leghatékonyabb a déli tájolású telepítéssel érhető el.

Természetesen. Mindez csakis akkor, ha a napelemes rendszer felszerelése után beszerelésre kerül pl. egy elektromos kazán vagy szobánként bárminemű elektromos fűtőberendezés.

 
 
 

Referenciák

Kérjen tőlünk díjmentes konzultációt!

 

Kérjük, adja meg adatait, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot és személyre szabott napelemes ajánlatot tudjunk adni Önnek.

 

 

Érdeklődés 

E-mailben: solarhome@eon.com

Telefonon: 06 1 999 5366

Kapcsolattartó adatai
*
*
*
*
*
Telepítési cím
*
 
*
 
*
*
 
*
 

*Kötelezően kitöltendő mezők 

További információkért olvassa el tájékoztatóinkat!

 
 
 
 
 
 

A napelemekről általában

Miből áll a napelemes rendszer és hogyan működik?

 • Egyik legfontosabb eleme a panelek, melyek ideális esetben a tetőre kerülnek felszerelésre alumínium tartószerkezet segítségével. Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület lehetséges a földi telepítés is.
 • A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át a háztartási berendezések működéséhez szükséges váltakozó árammá. Számos védelmi funkcióján kívül biztosítja a csatlakozást az áramhálózathoz. A hagyományos típusú invertereknél fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású és árnyékolástól mentes legyen. 
 • Az inverter által átalakított áram megy keresztül a kétirányú mérőórán, ami egyszerre képes mérni a termelt és felhasznált áramot is.