Megújuló energiaforrások alkalmazása

hőszivattyú, geotermia, szél, biomassza

 
 
 

Napjainkban már számos kiforrott technológiai megoldás létezik, hogy a megújuló energiaforrásokat gazdaságosan és hatékonyan használhassa fel.

Ipari igényeknek megfelelő teljesítményű hőszivattyúk és szélgenerátorok állnak a cégek  rendelkezésére. Ha termelő vállalatként vagy ingatlanüzemeltetőként fűtését és meleg víz igényét biomasszakazán alkalmazásával oldja meg, nemcsak gazdaságos döntést hoz, de a fenntartható működést is a zászlójára tűzheti.

A termelés során keletkező magas szervesanyag-tartalmú melléktermékek és hulladékok pedig nagyobb mennyiségben biogázüzemet láthatnak el alapanyaggal.

Hazánk geotermikus energiaforrás-gazdagsága ismert tény, telephelye elhelyezkedésétől függően ennek alkalmazására is elérhetőek, és akár ipari méretben is gazdaságos megoldások.

 
 
 

Hőszivattyús fűtés és hűtés

 
 
 

A hőszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek, melyek egyaránt elérhetők lakossági és vállalati felhasználásnál egyaránt. Az egyik legfontosabb tulajdonsága ezeknek a berendezéseknek, hogy a megújuló energiák segítségével csökkenteni tudják az energiaszámlákat.

A hőszivattyús rendszereket főként aszerint lehet csoportosítani, hogy milyen közegből állítanak elő energiát. Mindig meg kell vizsgálni, hogy az adott területen mely típust lehet kiépíteni, hiszen ez nemcsak a rendelkezésre álló beruházási kerettől függ, hanem a helyszín adottságaitól is.

 
 
 
Alacsony karbantartási költség és nulla károsanyag-kibocsátás.
A fűtőanyag korlátlanul rendelkezésre áll (levegő, víz, talaj).
Tisztább, üzembiztosabb működés érhető el a segítségükkel.
 
 
 
 
 
 

Geotermikus energiával egy zöldebb jövőért!

 
 
 

A megújuló energiának számító föld alatti hő hasznosítása ma már nem számít „új” megoldásnak. A 21. században az egész világot meghódította a környezetbarát, korlátlanul rendelkezésre álló és olcsón előállítható technológia.

Hazánknak sincs oka szégyenkezésre, hiszen a távhőben és a mezőgazdaságban történő felhasználás terén többek között Magyarország, valamint Izland számít a legnagyobbnak. Egyre több település tér át geotermikus fűtésre, amit a geotermikus erőművek tesznek lehetővé.

Bár a technika lényegében bárhol elérhető a világban, egyes területek jobb lehetőségeket kínálnak, mint mások. A geotermikus energia tehát lényegében bárhol hozzáférhető, ennek megfelelően számos területen alkalmazzák is. A jövőnk szempontjából kulcsfontosságú, hogy – a többi megújuló energiával együtt - minél nagyobb szerepet kapjon, hiszen használatával csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. 

 
 
 

Felhasználási területe

  • Fűtés és távhőszolgáltatás
  • Áramtermelés
  • Mezőgazdaság (üvegházak, melegágyak, állattartás – épületek fűtésére)
  • Papír-, textil-, gyógyszer-, élelmiszeripar. (Mivel egy-egy gyártócsarnok a több ezer négyzetmétert is elérheti, a gazdaságos fűtési megoldás elengedhetetlen.)
 
 
 
 
 
 

A biomassza átalakulása energiává

 
 
 

A biomassza olyan megújuló energiaforrás, mely növényi vagy állati eredetű. A növények a fotoszintézis során megkötik a Napból származó energiát, ami az eltüzelésük során hő formájában szabadul fel. Közvetlenül is el lehet égetni őket, de gyakori, hogy előbb átalakításra kerülnek bioüzemanyaggá vagy biogázzá. 

 

A biomassza számos módon felhasználható, például nagyon gyakori, hogy a megújuló alapanyagot az eltüzelése előtt kiszárítják és brikettet sajtolnak belőle. Így nem rothad meg, és ipari hasznosításnál akár évekig is tárolható.  A brikettek eltüzelésekor megjelenő hő gőzt fejleszt, ami turbinákat hajt meg, hogy elektromos áram termelődjön. A pirolízis pedig a biomassza 200-300 fok közötti felhevítését jelenti, oxigéntől elzárt kemencékben. Mivel hiányzik az égés alapfeltétele, így kémiailag átalakul, és háromféle anyag jön létre (pirolízis olaj, szintetikus gáz, bioszén), melyeket energiatermelésre használják a továbbiak során.

 
 
 
 
 
 

Adjon új energiát vállalkozásának napelemrendszereinkkel

 
 
 
Válassza az E.ON Solart a tervezéstől a kivitelezésig és tartsa kézben energiaköltségeit!
 
 
 
 
 
 

Kérdése van?

Tudjon meg többet integrált energetikai megoldásainkról!

Vegye fel a kapcsolatot velünk pár kattintással, gyorsan és könnyedén. Munkatársunk 3 munkanapon belül megkeresi Önt a megadott elérhetőségei valamelyikén, hogy válaszolhasson kérdésére, vagy átbeszélhessék az ajánlatadáshoz szükséges részleteket.

 
 
 

Érdeklődés
e-mailben

Kereshet minket az alábbi e-mail címen is bizalommal: integralt@eon.com

* Kötelezően kitöltendő mezők