Az áramszünet alatti aggregátor használat veszélyei

Életünk során egyre több elektromossággal működő berendezést használunk saját kényelmünk, vagy éppen biztonságunk érdekében. Ezen eszközök használata megkönnyíti mindennapjainkat, ugyanakkor egy-egy áramszünet esetén láthatóvá válik, milyen erősen függünk a hétköznapokban az elektromos áramtól. 

Akár közcélú hálózatokon végzett tervszerű munkák miatt, akár a véletlenszerűen bekövetkező hibákból eredő áramszünet olykor kellemetlenséget okozhat ügyfeleink számára. Ennek áthidalását egyre több fogyasztó az üzletekben elérhető áron megvásárolható aggregátorokkal igyekszik megoldani. Azonban ezeknek az aggregátoroknak a használata komoly veszélyforrást jelenthet a közcélú hálózaton munkát végző szakszemélyzet számára. A belső fogyasztói hálózatra kapcsolt aggregátor áramot táplálhat vissza a feszültségmentesített hálózatszakaszba, melynek következtében az azon munkát végző szakembert halálos áramütés érheti.
A balesetek elkerülése érdekében az aggregátorok csak azután csatlakoztathatók a közcélú hálózattal kapcsolatban lévő belső fogyasztói hálózathoz, ha a megfelelő műszaki-védelmi intézkedések megtörténtek. Ennek hiányában a csatlakoztatás még ideiglenes jelleggel sem megengedett.
Az áramszünetre érzékeny fogyasztóinknál javasoljuk, hogy – felkészülve az esetleges tervezett/nem tervezett áramszünetekre – a szabványos és engedélyezett aggregátoros csatlakozási pont kialakítását időben kezdjék el.

A belső fogyasztói hálózatra való csatlakozás és leválasztás műszaki feltételeit hatósági szabályozás alapján az E.ON írja elő, amely magában foglalja üzemviteli megállapodás megkötésének szükségességét is.

Kérjük a bejelentésben megadni az áramfejlesztő használatának tervezett helyét, idejét, az áramfejlesztő teljesítményét illetve a bejelentő elérhetőségeit.
Az E.ON által az aggregátor csatlakozására kiadott levelében leírtak elvégzése után – különös tekintettel a műszaki megoldáshoz szükséges engedélyek rendelkezésre állására, valamint az E.ON által a helyszínen leellenőrzött hálózati csatlakozás megfelelősségére és az üzemviteli megállapodás megkötésére – szabad csak az aggregátort a hálózatra csatlakoztatni.

Kérünk minden hálózat-felhasználót, hogy csak a szabályok betartásával üzemeltesse az aggregátorát!
Biztonsági okokból ezúton hívjuk fel figyelmüket arra is, hogy ha a munkálatokat a jelzett időpont előtt befejezzük, a hálózatot előzetes értesítés nélkül visszakapcsoljuk.