Ön hallott már a díjmentes hálózati csatlakozásról?

A fontos jogszabályi módosításokról készült tájékoztatónkat itt találja.

 

Villamos energia

 

(2017. évi LVII. törvény és 157/2017. (VI. 16.) Korm. rendelet)

Csatlakozási díjfizetési kedvezmény - Hálózat építésre vonatkozó kedvezmények:
Kizárólag legfeljebb 1*32 Amper áramerősségű, kisfeszültségű, teljesen új; vagy összesen legfeljebb 1x 32 Amper áramerősségű, kisfeszültségű többlet igényig, egy csatlakozási pontra vonatkozik.
Ezen igények esetén az igénylőnek csatlakozási alapdíjat (Igényelt áramerősség után fizetendő) nem kell fizetnie és Közcélú hálózat létesítésére vonatkozó hossz kedvezményekben is részesül, melyek:

 

Közcélú hálózat (E.ON hálózat) létesítésére vonatkozó hossz kedvezmények:
kisfeszültségű közcélú elosztó hálózat kiépítésekor
légkábel esetén legfeljebb 100 méter,
földkábel esetén legfeljebb 50 méter hosszúságú közcélú vezeték
A 32A-nál nagyobb igények esetén változatlanul a MEKH 10/2016. rendelet szerinti ingyenes hosszak figyelembe vételével kell a csatlakozási díjat megállapítani, ezen esetekre a VET fenti kedvezmény szabálya nem vonatkozik.

 

Csatlakozási szerződés visszamondása-felmondása

 

A csatlakozási szerződés az abban foglaltak szerint mondható fel addig a pillanatig, amíg a csatlakozási pont ki nem épült. Felmondás esetén a felmerült költségeinkkel csökkentett csatlakozási díj kerül visszafizetésre kamatmentesen.

 

Amennyiben megvalósult a csatlakozás, a csatlakozási pont kiépítésre került, illetve azoknál az eseteknél, ahol nem történt vezeték kiépítés a csatlakozáshoz (meglévő csatlakozási pont, teljesítménynövelés) a csatlakozási szerződés nem mondható fel, csatlakozási díj nem kerül visszafizetésre.

 

Telekhatáron belüli vezeték kiépítésének lépései

 

Ingatlanok telekhatárán belül, a csatlakozási pont (Mérőhely kialakítás) és belső fogyasztói vezeték (hálózat) kiépítése, fogyasztói berendezések beépítése a felhasználó feladata és költsége.
A mérőhely kialakítását regisztrált villanyszerelő végzi, aki elvégzi az ingatlanán belüli villanyszerelési munkálatokat is.

 

Földgáz

 

(2017. évi LVII. törvény, 157/2017. (VI. 16.) Korm. rendelet)

 

Gáz csatlakozási díjfizetésre vonatkozó mentesség legfeljebb óránkénti négy köbméter (sztenderd, átlagos méretű családi ház kiszolgálására alkalmas) névleges teljesítményű gázmérő felszerelésére és legfeljebb 250 méter elosztóvezeték építésére vonatkozik.

 

Gáz csatlakozási szerződés visszamondása-felmondása

 

A csatlakozási szerződés az abban foglaltak szerint mondható fel addig a pillanatig, amíg a csatlakozási pont ki nem épült. Felmondás esetén a felmerült költségeinkkel csökkentett csatlakozási díj kerül visszafizetésre kamatmentesen (Hálózati csatlakozási szerződés X. pont, ÁSZF 5. pont).
Amennyiben megvalósult a csatlakozás, a csatlakozási pont kiépítésre került, illetve azoknál az eseteknél, ahol nem kellett vezetéket építeni a csatlakozáshoz (meglévő csatlakozási pont, kapacitásnövelés) a csatlakozási szerződés nem mondható fel, csatlakozási díj nem kerül visszafizetésre (ÁSZF 5. pont).

 

Telekhatáron belüli vezeték kiépítésének lépései

 

Ingatlanok telekhatárán belül a belső fogyasztói vezeték kiépítése, fogyasztói berendezések beépítése a felhasználó feladata és költsége. Belső tervet a felhasználó által kiválasztott és megbízott, kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében szereplő szakember készíthet, az érvényes előírások szerint, a felhasználó igényeinek lehetőség szerinti figyelembe vételével.

  • A belső rendszer kiépítésére a társaságunk által megfelelőnek minősített terv alapján kerülhet sor. A szerelésre a felhasználó által kiválasztott és megbízott, megfelelő gázszerelői vizsgával és igazolvánnyal rendelkező, szakember jogosult.
  • A belső gázkészülékek üzembe helyezését nem társaságunk végzi. Arra a gyártók, illetve a forgalmazók által javasolt, felhatalmazott szakember jogosult, a garanciális igények a későbbiekben csak így érvényesíthetők.