Vállalati önkéntesség

 
 
 

Munkatársaink számos önkéntes programban vesznek részt – fizikai munkájukat vagy szakértelmüket ajánlva fel. 2017 óta közel 1100 munkatársunk végzett eddig önkéntes tevékenységet, akik több ezer munkaórával tették jobbá a közvetlen vagy tág környezetükben lévő közösségek életét.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Az E.ON EnergiaKaland a legnagyobb programunk, amely lehetőséget ad munkatársaink számára az önkéntesség gyakorlására. Az EnergiaKaland önkéntes számára minden évben önkéntes képzést tartunk, amely által a programhoz immár több mint 160  kollégánk csatlakozott, akik munkájukból, szaktudásukból tudnak hozzátenni az EnergiaKaland oktatásához, és az ezt igénylő iskolákban „energiaórákat” adnak. Sok helyen már rendszeres, heti, havi munkakapcsolat alakult ki az iskola és az EnergiaKaland-önkéntes között.

7 szervezet, 7 probléma, 7 szakterületről érkező E.ON-os segítő önkéntes csapat. Az önkéntes munkának sok éves hagyománya van az E.ON-nál. A hagyományos, „kétkezi” önkéntes munka mellett idén negyedszer szakértői tudásunkat, tapasztalatunkat is felajánlottuk kollegáink magyarországi nonprofit szervezetek számára. Az „E.ON Pro bono” pályázaton kiválasztott 7 szervezet részvételével szeptember 23-án, hétfőn került sor a közös munkára, a Pro Pono maratonra: ahol a civilek képviselői és a munkatársaink egy teljes napon keresztül együtt dolgoztak egy-egy olyan projekten, problémakörön, melyhez a nonprofit szervezeteknél nem állnak rendelkezésre a szükséges erőforrások.

 
 
 

A programban eddig az alábbi 22 szervezet közérdekű projektjén dolgoztak együtt a civilek az E.ON szakértői csapataival:
 

2016:

 • Mozgássérültek Viktória Alapítványa – a szervezet fenntartásában lévő rehabilitációs központ energetikai szempontú áttekintése és optimalizálása
 • Lehetőség a Családoknak 2005 Alapítvány – az alapítvány által működtetett bentlakásos intézmény energiafogyasztásának optimalizációs lehetőségei
 • Csányi Alapítvány a Gyermekekért – az Életút Program sikeres kiterjesztése még hatékonyabb működési feltételeinek megteremtése
 • Szélessáv Közhasznú Alapítvány – az elektromos rásegítésű (pedelec) kerékpárok hazai megismertetése, illetve ezekkel az eszközökkel alternatíva kialakítása a szociálisan rászorulók munkába járásához
 • Drogprevenciós Alapítvány – a szervezet kommunikációs és adományszerzési aktivitásának megújítása, prevenciós tevékenységének megismertetése
   

2017:

 •  Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete – az egyesület ismertségének növelése és bevételi lehetőségeinek bővítése a vállalkozói tevékenységek fejlesztésével
 •  Kompánia Alapítvány – a fiatalok „elkallódásának” megelőzését célzó tevékenység támogatása, elfogadottság és ismertség növelése érdekében az alapítvány gazdasági-vállalkozási tevékenységének beindítása, a szükséges források megteremtésére
 • Magyar LEO Egyesület – a szervezett által szervezett, hátrányos helyzetű és /vagy fogyatékkal élő gyermekeknek szóló programok és a szervezet ismertségének növelése, tagság bővítése, támogatók elérése
 •  „RÉS” Szociális és Kulturális Alapítvány – a szervezet hajléktalan- és gyermekvédelmi ellátást nyújtó intézményeinek még hatékonyabb működtetése
 •  Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – hiteles és jól felépített ökogazdálkodási marketing- és kommunikációs tevékenység kidolgozása.
   

2018:

 •  HAT Alapítvány – Az alapítvány üzemelteti a KOCKA Adományboltot, melynek bevételéből az alapítvány célkitűzéseit – a többi között használati tárgyak újrahasznosítását, megjavítását – támogatják. Az adománybolt fogalmának megismertetése, valamint egy marketingkommunikációs stratégia kialakítása volt a cél úgy, hogy közben a közösségi media jelenlétüket is erősítsék.
 • Pressley Ridge Magyarország Alapítvány – A szervezet érzelmi és viselkedési zavarokkal küzdő gyerekeket segít. Küldetésük a bajban lévő és bajt okozó gyerekek, fiatalok és családjaik támogatása újszerű és hosszútávú megoldást kínáló módszerekre támaszkodva. Nagy szükségük volt egy üzleti és pénzügyi stratégia megalkotására, melyet közösen dolgoztak ki a csoport tagjaival.
 • Kompánia Alapítvány – Azért dolgoznak, hogy a dél-pesti régióban a 10-24 éves fiatalok ne kallódjanak el, találják meg útjukat úgy, hogy ők maguk is tesznek ezért. Mindezt szakemberek segítségével, közösségi terek kialakításával és egyénre szabott fejlesztéssel érik el. HR, illetve szervezetfejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket beszéltek át a vállalat szakembereivel.
 • Amigos a gyerekekért Alapítvány – A 2014 óta működő szervezet önkéntes tagjai – az Amigók – hétről hétre járják a kórházakat Budapesten, illetve 2018 óta már Szegeden is. Az ott fekvő beteg gyerekekkel játszva tanulnak nyelveket, társasjátékoznak, vagy csak egy jót beszélgetnek. A szervezeten belüli tudásmegosztás, tudásfejlesztés folyamatainak, eszközeinek, gondolkodásmódjának megreformálása volt a céljuk.
 •  Vásáry Tamás Alapítvány – Az alapítvány szakemberei gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és a velük foglalkozó nevelők számára nyújtanak támogatást. Céljuk egy üzleti és pénzügyi stratégia megalkotása volt.

2019:

 • Egyenlő esélyekért! Alapítvány:  Azt a működési modellt keresték, amiben a szervezet megtartja azokat a szakmai értékeket, alapelveket, melyek biztosítják a fogyatékos emberek számára az egyenlő esélyű hozzáférést, emberi jogaik érvényesülését, ugyanakkor pénzügyi és gazdasági oldalról hozzájárul a szervezet hatékony és hosszútávon fenntartható működéséhez.
 • A Matematika Összeköt Egyesület: Szerteágazó feladataik, projektjeik, folyamataik optimalizálásához kértek segítséget.
 • MentaPRO Alapítvány a Cukorbetegséggel Élő Gyermekek Családjaiért: Szeretnének a digitális térben jelen lévő, modern eszközökkel kommunikáló, innovatív szervezetté válni. Mindehhez hatékony kommunikációs stratégiára és megoldásokra volt szükségünk.
 • Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány: Szeretnénk, hogy az Alapítvány egy stabil, tervezhető finanszírozási bázissal szintet tudjon lépni, ezáltal még hatékonyabban képviselve a kitűzött célokat. Illetve, hogy minél több ember számára legyen ismert a tevékenységük, ezért ehhez kommunikációs segítséget kértek.
 • Ecocenter Közhasznú Alapítvány: Humán erőforrás stratégia, szempontok, folyamatok tervezéséhez kértek segítséget.
 • Élettér Egyesület: A saját, önálló tevékenységből származó bevételi források növelését, illetve szervezet- és termékfejlesztést tűzték ki célul. 
 • Symphonia Alapítvány: Átfogó kommunikációs tanácsadásban kértek segítséget.