Újabb lépések a gyakorlatorientált mérnökképzésért Pécsett

E.ON Villamosenergetikai Külső Tanszék létrehozásával és mérőlabor eszközfejlesztéssel bővült az energiavállalat és a PTE együttműködése

2018. szeptember 03.

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kara és az E.ON hosszútávú, stratégiai partnersége újabb területtel bővült. Az egyetem és az energiavállalat E.ON Villamosenergetikai Külső Tanszék létrehozásáról írt alá megállapodást, mely kiemelkedő, gyakorlatorientált képzési és tapasztalatszerzési lehetőséget kínál a műszaki, villamosmérnöki pályára készülő fiatalok számára a térségben.

 

 

A vállalat és az egyetem 2015 évben kötött hosszútávú megállapodást a duális képzés beindításáról, amelynek céljául a műszaki pályára készülő fiatalok magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzését jelölték ki. Ez a megállapodás egy új szintre lépett a PTE Szenátusának támogató döntését követően a kihelyezett tanszék létrehozásával.

 

Az E.ON Villamosenergetikai Külső Tanszéken az egyetemi hallgatók, a tanulmányaikat kiegészítő, az E.ON tevékenységi körére fókuszáló, specializált gyakorlatorientált tudást (pl. munkavédelmi, jogszabályi, technológiai, szervezeti ismeretek) kaphatnak az E.ON szakemberei által oktatott szabadon választható tantárgyak keretében.

 

Az energiavállalat lehetőséget biztosít és szakmai irányítást ad tudományos diákköri munkák, diploma- és szakdolgozatok készítéséhez. A megállapodó felek minden lehetőséget kihasználnak, hogy közös oktatási, kutatási pályázatokon vegyenek részt.

 

A kihelyezett tanszék létrehozása mellett az E.ON az elmúlt évben ötmillió forint értékű villamosenergetikai eszközkészletet adományozott a karnak. Az eszközök az erősáramú területhez kapcsolódó szakirányon oktatott tantárgyakhoz nyújtanak majd nagy segítséget, valamint a képzésben résztvevő oktatók kutatási munkájuk során is felhasználják majd. 

 

„Magasan képzett, korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakembereket szeretnénk munkatársaink között tudni – most és a jövőben egyaránt. Annak érdekében, hogy a legjobbakkal dolgozhassunk együtt, szeretnénk a jövő szakembereinek már a képzésénél is jelen lenni, és hozzájárulni ahhoz, hogy képességeik kibontakoztatásához minden külső feltétel a rendelkezésükre álljon.” – emelte ki Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

 

Ennek kapcsán Dr. Medvegy Gabriella, a Műszaki és Informatikai Kar dékánja elmondta: „Az E.ON az elmúlt években folyamatosan jelen volt a Kar villamosmérnöki képzésében. Hála a kari szakmai vezetők folyamatos ambíciójának, legfőképpen Dr. Kvasznicza Zoltánnak és a Villamos Hálózatok illetve az Automatizálás Tanszék kollégáinak, mára intézményesíthetjük az együttműködési formát, amely a szokásosnál szélesebb körben tudja majd befogadni mindkét oldalról mind a kollégákat, mind a villamosmérnök hallgatókat is. Reményeink szerint az együttműködés minta lesz további szakterületek erősítése kapcsán, sokat várunk a külső tanszékes innovációktól.”

 

Az E.ON nemcsak az egyetemi évek alatt fektet nagy hangsúlyt a hallgatók edukációjára. A fiatal villamosmérnökök a diploma megszerzését követően bekerülhetnek az E.ON gyakornoki programjába is. A kétéves speciális képzés keretében a junior villamosmérnökök teljes értékű munkavállalóként szerződnek a vállalattal, miközben egy jól felépített képzési program mentén, az alapoktól kezdve a teljes szaktudásig, egyéni fejlesztési program mentén válnak a vállalat megbecsült munkavállalójává.