További fejlesztések alapja az E.ON áramhálózati beruházása Székesfehérváron

 
 
 
 
 
 
Székesfehérvár Dél sajtótájékoztató
 
 
 

Az E.ON Hungária Csoport négy székesfehérvári alállomása közül a déli területet ellátó létesítmény 2018-ban kezdte meg a működését, kialakítása során már akkor megteremtve egy következő fejlesztési ütem lehetőségét. Erre a növekvő energiaigények és a területen várható további fejlesztések miatt már 2020 végére igény mutatkozott. A megyeszékhely déli területén elhelyezkedő két ipari parkjában folyamatos a bővülés és évek óta rendkívül intenzív és folyamatos az energiaigények felfutása. A szakemberek ennek megfelelően megkezdték a bővítéshez szükséges felméréseket, majd a fejlesztés megvalósítását. Az alállomás a bővítés közben is működött, így a fejlesztést úgy kellett megoldani, hogy ne akadályozza sem a lakosság ellátását, sem pedig az ipari felhasználók tevékenységét. 

 

„A jövő energiahálózatának építése mellett köteleztük el magunkat. Ez a célkitűzés csak nagyarányú és folyamatos hálózatfejlesztéssel valósítható meg, amelyben a legújabb technológiákat és eljárásokat is alkalmazzuk. A Danube InGrid programmal egy zöld termelésre lehetőséget kínáló és az aktív fogyasztókra fókuszáló, modern és hatékony hálózatot hozunk létre. Székesfehérváron számos városi és ipari bővítési és fejlesztési tervhez kapcsolódunk beruházásunkkal, az alapot teremtve meg ezek megvalósítására” – mondta Béres József, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

 
 
 
Székesfehérvár Dél alállomás
 
 
 

A város déli területén, melynek áramellátását a fejlesztés révén megnövelt kapacitásokkal és fokozott ellátásbiztonsággal biztosítja az E.ON, az Önkormányzat egy új, a fenntarthatóság jegyében épülő városrész kialakítását tervezi.  Ennek energetikai előkészítésében, a fejlesztési igények és lehetőségek felmérésében, a fenntartható zöld megoldások optimális, koncepciószintű kialakításában az E.ON is részt vállal, az erről szóló együttműködési megállapodást az elmúlt év októberében írta alá dr. Cser-Palkovics András polgármester és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese. Az új városnegyed tervezése során minden egyes javaslatnál a jövőt tartják szem előtt a szakértők, olyan fenntartható környezet kialakítását célozva meg, mely még élhetőbbé és szerethetőbbé teszi a várost.

 

„Egy város életében – főleg, ha egy olyan ipari és technológiai központról beszélünk, mint Székesfehérvár – kiemelkedő kérdés az energiaellátás biztonsága. Ezt garantálja az E.ON által megvalósított mostani fejlesztés is. Sok területen dolgozunk együtt az E.ON Hungária Csoporttal. Ezek nagyban meghatározzák a fehérvári emberek életminőségét, az alapvető közszolgáltatások biztosítását, a helyi gazdaság további fejlesztési lehetőségeit, valamint a klímavédelem területén megfogalmazott célkitűzéseink teljesítését” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

 
 
 
Székesfehérvár Dél sajtótájékoztató résztvevők Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszélget Béres Józseffel, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettesével és Haraszti Judittal, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatójával.
 
 
 

A most bővített alállomásnak Székesfehérvár déli területe mellett jelentős szerepe lesz a Velencei-tó, illetve a megye déli részének áramellátásában is. Ebben a régióban az energiaigények növekedése, illetve a napelemes rendszerek nagyarányú bővülése jellemző. A most elkészült fejlesztés a megújuló energiatermelés, így a napelemes rendszerekből érkező visszatáplálás fogadására is megfelelő hálózati feltételeket teremt.

 
 
 
Székesfehérvár Dél berendezések