Menekülőút az emelkedő benzinárak elől: Megnyitott az E.ON CNG-kútja Székesfehérváron

Személyek: Az E.ON CNG kútjának első ügyfele, Dósay Tamás székesfehérvári lakos (háttérben jobbról) autóját dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere (előtérben) valamint Tóth Béla az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja (háttérben balról) tankolta meg az E.ON munkatársa (középen) segítségével.

2019. szeptember 27.

Menekülőút az emelkedő benzinárak elől

Új nyilvános töltőállomás került fel a gázüzemű autóval közlekedők térképére a székesfehérvári Gáz utcában. Az E.ON telephelyén létesített CNG-kút mostantól hétfőtől péntekig, reggel 6 és este 8 óra között várja az autóval, illetve kisteherautóval közlekedőket. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok. A fejlesztés akár már rövidtávon hozzájárulhat Székesfehérvár levegőminőségének javulásához.


Dr. Cser Palkovics-András, Székesfehérvár polgármestere és Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. hálózatokért felelős igazgatósági tagja nyitották meg a nagyközönség számára azt a töltőállomást, amely ezidáig az E.ON saját gépjárműflottájának költséghatékony üzemeltetését szolgálta. Az E.ON Gáz utca 2. alatti telephelyén működő kút nyilvánossá tétele jelentős lépés a város és a régió levegőminőségének javulása szempontjából, hiszen a CNG-gáz (sűrített földgáz) használata a hagyományos üzemanyagoknál jóval kisebb károsanyag kibocsátással jár. Mindemellett olcsóbb is, mint a benzin és a gázolaj, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A székesfehérvári töltőállomáson ráadásul jelenleg az átlagos hazai piaci árnál kedvezőbben lehet hozzájutni a sűrített földgáz üzemanyaghoz.

Az E.ON CNG-kútján önkiszolgáló rendszerben tankolhatják járműveiket az autósok. A tankolást olyan, a hagyományos benzinkutaknál megszokott pisztolyhoz hasonló töltővel lehet elvégezni, amely rendkívül biztonságosan, mindössze néhány perc alatt pumpálja a gépkocsi tartályába a 190 bar nyomású sűrített földgázt. A bankkártyás fizetés is automata segítségével történik, ez szintén gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a folyamatot. A töltőállomás kapacitása akár napi 100 autó tankolását teszi lehetővé.

„Az E.ON-nál egyre inkább a decentralizált és éghajlatbarát energetikai ügyfélmegoldásokra összpontosítjuk figyelmünket és minden szakértelmünkkel a fenntartható és zöld energiavilág felé vezető úton haladunk. Ennek az útnak egyik fontos állomása, hogy a székesfehérvári telephelyünkön üzemelő CNG töltőállomásunkat mostantól a nagyközönség számára is elérhetővé tesszük. Saját gépjárműflottánkban nagy számú gázüzemű autót használunk, amelyekkel nagyon jók a tapasztalataink mind a fogyasztás és ezáltal a költséghatékonyság, mind a károsanyag kibocsátás csökkentése terén”
– mondta Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgázüzemű autók használata, mindössze 15 nyilvános töltőállomás üzemel az országban, Székesfehérváron és térségében ez az első ilyen létesítmény. A városban elérhető környezetkímélő közlekedési lehetőségek sora most a sűrített földgáz használatával bővült.

„Városunk kiemelt figyelmet fordít a klíma- és a környezetvédelemre, fejlesztéseink és a mindennapi működés során fontos számunkra a fenntarthatóság. Nagy öröm számomra, hogy mostantól a székesfehérváriak és környező településeken élők számára is megnyílt a lehetőség arra, hogy igénybe vegyék ezt a környezetbarát és kedvező árú szolgáltatást. Arra is büszke vagyok, hogy az egész régióban itt nálunk nyílhatott meg elsőként ez előremutató létesítmény. A mai kapunyitás szimbolikus jelentőségű is, hiszen az újdonságokra mindig nyitott Székesfehérvár most még szélesebbre tárta ajtaját egy fenntarthatóbb jövő felé”
– nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

A székesfehérvári CNG-kutat személyautók, illetve 3 tonnánál könnyebb teherautók vehetik igénybe.

 
 
 
Személyek (balról-jobbra): dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere Dósay Tamás székesfehérvári lakos, az újonnan megnyitott CNG kút első ügyfele Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja