Magyar ember evés közben nem …

2020. április 17.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jól ismert a mondás: magyar ember evés közben nem beszél. Ennek ugyan a valósághoz nem sok köze van, hiszen mindannyian szeretünk az asztal mellett társalogni, de egy, az E.ON megbízásából végzett kutatás szerint mi magyarok valóban az evésre koncentrálunk, ha egyedül vagyunk kénytelenek enni, és nem szívesen tévézünk, mobilozunk vagy olvasunk közben.

 

Európában a magyarok koncentrálnak a leginkább az evésre, ha eljött annak az ideje. Mi tévézünk a legkevesebbet, és mi használjuk legkevésbé a mobilunkat evés közben – derül ki egy, az E.ON megbízásából végzett reprezentatív felmérésből, amelyben tíz európai ország lakóit kérdezték az otthoni evési szokásaikról.

 

Arra a kérdésre, hogy szoktak-e az otthon elfogyasztott reggeli, ebéd vagy vacsora közben tévézni, a magyarok mindössze 52 százaléka válaszolt igennel. Ez a legkevesebb a felmérésben részt vevő országok között. A legtöbbet az olaszok (77 százalék), a franciák, a törökök és az angolok (74-74-74 százalék) tévéznek evés közben, de megelőznek bennünket a csehek (69 százalék), a dánok (68 százalék) és a németek is (64 százalék).

 

A mobiltelefonunkat/tabletünket is mi piszkáljuk a legkevesebbet a felmérés szerint evés közben: a magyarok mindössze 27 százaléka olvasgatja a mobilját az otthon elfogyasztott reggeli, ebéd, vagy vacsora közben. Ebben a kategóriában a törökök állnak az élen, náluk a megkérdezettek 49 százaléka válaszolta azt, hogy evés közben használja a mobilt vagy a tabletet. Nem sokkal maradnak el mögöttük a svédek sem (44 százalék), őket a britek (37 százalék), majd a dánok és németek követik (35-35 százalék).

 

Azt, hogy ha az evés ideje van, mi akkor valóban enni szeretünk, az is megerősíti, hogy a magyarok közül felelték a legtöbben azt, hogy evés közben semmi mással nem foglalkoznak (20 százalék), bennünket követnek a románok (18 százalék), az olaszok (11 százalék) és a svédek (10 százalék).

 

Újságolvasás tekintetében a középmezőnyben helyezkedünk el: a leginkább evés közben újságolvasás párti svédek (18 százalék) és a reggeli, ebéd vagy vacsora közben legkevésbé újságot olvasni szerető olaszok (5 százalék) között nálunk ez a szám 9 százalék.

 

Rádiózni viszont érdekes módon szeretünk evés alatt, nálunk „jó ebédhez szól a nóta”. Holtversenyben a csehekkel és a dánokkal mi állunk a második helyen ebben a kategóriában, csak a németek előznek meg bennünket, ahol a megkérdezettek 26 százaléka válaszolta azt, hogy az otthoni evés közben rádiót szokott hallgatni. A legkevésbé az olaszok szeretik a rádióhallgatást, miközben csillapítják az éhségüket, náluk ez a szám csak 9 százalék.

 

Ezek az eredmények az „Élet Európában” című tanulmány részét képezik, mely még a koronavírus járványt megelőzően készült. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy 10 000 embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.