Melyek lesznek idén a legjobb hazai fenntarthatósági kezdeményezések?

2019. március 1.

 

Az E.ON pályázata akár nemzetközi sikert is hozhat a nevezőknek
 

Fenntartható, energiatudatos és zöld kezdeményezések indulhatnak újra a nemzetközi Energy Globe verseny magyarországi fordulóján. Március 31-ig szinte bármilyen ötlettel lehet pályázni: akár egy családi otthon környezetbarát kialakításával, újszerű oktatási programmal, „okos” megoldásokkal, vagy a hatékony energiafelhasználást segítő elképzeléssel is. Magánszemélyektől szervezeteken át, a vállalatokon keresztül egészen az önkormányzatokig várják a kiírók a környezeti, energetikai problémákra megoldást nyújtó, a fenntarthatóságot, a hatékony energiafelhasználást, a környezet- és energiatudatos szemléletformálást, a zöldenergia felhasználását segítő megoldásokat, pályázatokat az E.ON versenyére. Az E.ON Energy Globe fődíja mi lehetne más, mint egy környezetbarát elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata.

 

Különleges lakóház, ami több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, természet-idegen anyagoktól mentes ökogazdaság, lépten-nyomon megújuló energiaforrást használó kisközség, évi 70 ezer látogatót vonzó, a környezettel teljes harmóniában fejlesztett élménypark, a gázkonvektort „felokosító” technikai megoldás, környezettudatosságra nevelő matekblog – csak pár példa az E.ON Energy Globe Magyarország díj korábbi nyertesei közül.
 

Az 1999-ben indított Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, az energiavilág “Oscar-díjaként” tartják számon. A versenyeket ma már 177 országban – köztük Magyarországon – rendezik meg, a győztesek pedig bejutnak a nemzetközi döntőbe. A nevezéseket a hazai fordulóban 2019. március 31-ig várják a www.energy-globe.hu oldalon. A pályázatokat energetika, klímaváltozás és innováció terén elismert szakértők bírálják el. A nemzetközi zsűri által kiválasztott döntős pályázatok közül pedig a közönség online szavazással választhatja ki idén is, hogy ki legyen az egyes kategóriák győztese.
 

Pályázhatnak olyan magánszemélyek, akik a háztartásukban, tágabb közösségükben környezet- vagy energiatudatos változást hozó kezdeményezést indítottak el, olyan csapatok, akik az okos és fenntartható energiafelhasználást, energiatudatosságot, otthoni életet, közlekedést, városi életet elősegítő ötlettel, üzleti modellel rendelkeznek, és a piacra lépéshez szeretnének szakmai és anyagi támogatást kapni. Nevezhetnek pályázók energiahatékony, környezetkímélő épületekkel, a jövő generációját meghatározó projektekkel, és olyan vállalati, önkormányzati megoldásokkal, amelyek az innovatív energiafelhasználást, a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és a megújuló energia használatát szolgálják.
 

A start-upokat, fiatal vállalkozókat, egyetemi csapatokat célzó „Ötlet” kategória különleges lehetőséget kínál, hiszen a szakmai zsűri döntése alapján a nyertes egy düsseldorfi start-up tréningen vehet részt. Ráadásul, ha itt jól szerepel a csapat, továbbjuthat egy 10.000 eurós támogatással járó, 3 hónapos, düsseldorfi üzletfejlesztési programba. Így a győztes nemcsak szakmai mentorok irányításával fejlesztheti tovább vállalkozását, hanem belépőt nyerhet nyugat-európai piacok meghódítására is.
 

A nyerteseket 2019 őszén, ünnepélyes díjátadó keretében hirdetik ki, ahol minden kategória győztese értékes nyereményt kap a díj mellé. A verseny fődíja, egy 100%-ban elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata. Ezt az a pályázó viheti haza, akit a zsűri választ a legjobbnak.
 

A zsűri tagjai:  Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar Budapest megalapítója és a Design Terminál vezetője; ifj. Chikán Attila, a Magyarországi  Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnöke; D. Tóth Kriszta, a WMN főszerkesztője és az UNICEF nagykövete; dr. Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese; Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária igazgatósági tagja, Inga Land, a düsseldorfi székhelyű E.ON :agile accelerator ügyvezető igazgatója; Salgó István, az ING szenior tanácsadója; Matthias Schmuderer, a nemzetközi Energy Globe Foundation által delegált energetikai szakértő, Szűcs Gábor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kurátora. A Bíráló Bizottság elnöke idén is Ürge-Vorsatz Diána, Nobel-díjas klímakutató.

 

Kategória

Kik nevezhetnek?

Kategóriadíj

Vállalat

Vállalatok, kkv-k energia- és környezettudatos kezdeményezései nevezhetők.

500.000 forint értékű nyeremény, mely a vállalkozás fenntarthatóságához, környezettudatosságához járul hozzá

Önkormányzat

Önkormányzatok energia- és környezettudatos kezdeményezései nevezhetők.

3.000.000 forint értékű nyeremény, mely a település fejlesztéséhez fenntarthatóságához, környezettudatosságához járul hozzá

Jövő generációja

Azon szervezetek, amelyek a jövő generáció szemléletformálásán dolgoznak, és sikeres szemléletformáló programot tudnak nevezni.

500.000 forint értékű okoseszköz csomag

Épület

Építészeti irodák, kivitelezők, akik fenntartható, energiatudatos épület megvalósításában vettek részt.

Projekttámogatás 1 millió forint értékben

Egyéni kezdeményezés

Magánszemélyek, akik saját háztartásukban vagy környezetükben hajtottak végre fenntartható beruházást, átalakítást vagy egyénileg vettek részt kezdeményezésben.

500.000 forint értékű élelmiszer kiskereskedelmi ajándékutalvány

Ötlet

Induló cégek vagy már működő vállalkozások, elsősorban ilyen témákkal: smart home és smart city megoldások, e-mobilitás, fenntartható energiatermelés és energiahatékonyságot javító megoldások.

Továbbjutás az E.ON düsseldorfi :agile accelerator launchpad tréningjére, ahonnan a legjobbak bekerülhetnek egy üzletfejlesztési programba és elnyerhetik az ezzel járó 10.000 eurós támogatást

Átfogó nyertes

Az átfogó nyertest a szakmai zsűri választja ki a pályázatokból.

100% elektromos Nissan LEAF gépjármű 1 éves ingyenes használata a Nissan Sales CEE felajánlásával