Gázrobbanással és égő munkagéppel is megküzdöttek

 
 
 

Gázhálózati veszélyhelyzetek kezelésére képezik a tűzoltásvezetőket az E.ON nagykanizsai tanpályáján

 
 
 
Gázhálózati veszélyhelyzetek kezelése
 
 
 

Gázszivárgás vagy gázfelhasználással kapcsolatos baleset miatt évente átlagosan ezer esetben riasztják a 112-es segélyhívón a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. Kulcsfontosságú, hogy a szakemberek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek egy gázömlés vagy gázrobbanás biztonságos kezeléséről, és tudják, mi a teendő, ha a helyszínen kontrollálatlan körülmények között ömlik a földgáz.

 

A gázrobbanások és egyéb gázhálózattal kapcsolatos káresetek összehangolt kezelése, a közösen végzett veszélyelhárítás hatékonyabbá tétele érdekében 2011 óta működik együtt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport. Az együttműködési megállapodás keretében a gázhálózati szakemberek az életből vett példákat bemutatva osztják meg a különböző helyzetek kezelésével kapcsolatos tudásukat. A tűzoltók az E.ON nagykanizsai gázipari tanpályáján kapnak elméleti és gyakorlati képzést, hogy biztonságos körülmények között, az energiacég szakembereinek irányításával modellezzék a legkülönfélébb baleseti helyzeteket, veszélyes szituációkat, felkészülve így az éles beavatkozásokra.

 
 
 
A rendezvény résztvevői

 

„Több fontos prioritásunk mellett két felelősségünk elsőbbséget élvez mindenkor, amikor egy veszélyhelyzet elhárításán dolgozunk együtt, mi gáz- és áramhálózati szakemberek, illetve a katasztrófavédelem szakértői. Az első, hogy a lehető leggyorsabban elhárítsuk a közvetlen veszélyhelyzetet, védve ezzel emberi életeket, otthonokat, javakat. A másik, hogy mindeközben a beavatkozó kollégáink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. Ez a képzés a valós gázhálózati veszélyhelyzetekben megszerezhető gyakorlati tapasztalatot úgy adja meg a résztvevőknek, hogy bár a robbanás valós, a tűz igazi, a körülmények biztonságosak. Ugyanakkor egy jövőbeni valós esetben már támaszkodni lehet az itt megszerzett tapasztalatokra. Kontrollált és biztonságos körülmények között láthatják és érezhetik a kollégák és az OKF szakemberei egy robbanás erejét, és megtapasztalhatják azt a hő- és hanghatást, ami egy elszakított vezeték begyulladásával jár” - mondta el Somodi Gábor, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. és az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója. 

 
 
 
A rendezvény résztvevői
 
 
 

A katasztrófavédelem és az E.ON közös képzése keretében az ország minden részéből érkező hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóparancsnokok biztonságos körülmények között, testközelből tapasztalhatják meg, milyen gyorsan tud hatalmas károkat okozni a sújtólégrobbanás, a gázvezeték-szakadás következtében kiömlő gáz, vagy egy nagy lánggal égő munkagép. Az egynapos elméleti és gyakorlati oktatás keretében a tűzoltásvezetők minden jelentős helyzetet modelleznek, ahol gáz kerülhet a légtérbe, áttekintik, gyakorolják a lehetséges oltási eljárásokat és részletesen elemzik az előforduló hibalehetőségeket is.

 

„Nincs két egyforma eset, ezért is folyamatos a képzés a tűzoltók életében. Az itt megszerzett tapasztalat nagyban hozzájárul egyrészt az állomány, másrészt a lakosság biztonságának növeléséhez” – mondta el Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője. „A katasztrófavédelmi szakembereknek itt a nagykanizsai pályán biztonságos körülmények között nyílik lehetőségük tesztelni olyan helyzeteket, mint például az aknából kitörő gáz miatt bekövetkezett robbanás, vagy az előbbi eset kapcsán keletkező, több tíz méterre felcsapó tűzoszlopok oltási feladatai. Ez a tapasztalat később életeket menthet.”

 
 
 
A rendezvény résztvevői
 
 
 

A nagykanizsai tanpálya hazánkban az egyik első földgázipari demonstrációs tan- és gyakorlópálya-komplexum, ahol idén május és június folyamán az egész ország területéről csaknem ötszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó gyakorlati képzése valósul meg, akik a veszélyhelyzeti és oltási feladatokat így életszerű helyzetben gyakorolhatják.