Fasort ültetett az E.ON Zalaegerszegen

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködésben az E.ON Hungária Csoport negyven kőrisfa csemetét ültetett el a Belső Elkerülő utca mentén. A fafajta különösen szép, szabályos koronát nevel, ennek nyomán az érintett területen megújul és egységes lesz az utcakép. A kőrisfa kifejezetten ideális választás olyan területeken is, ahol a közművezeték-hálózat a növényzethez viszonylag közel fut: biztonsággal ültethető a villamos vezetékek közelébe, mivel kifejlett állapotában sem nő nagyra. Bár első pillanatban nem látszik, a földben villamos kábel fut az utcában. A telepítés nyomvonalának kijelölésekor különös figyelmet fordítottak arra, hogy a fák a jövőben se zavarják a közmű hálózatok működését.

A fiatal fák telepítésekor városi környezetben az esztétikai szempontok mellett kiemelten fontos kérdés a biztonság. Veszélyes helyzetet teremthet, ha a fák ágai a villamos vezetékek közelébe nőnek, áramszünetet, de akár áramütéses balesetet is okozhatnak a gondozatlan faágak. A nagyméretű, kifejlett fák erős gyökérzete pedig akár a gázvezetéken is képes sérülést, ezzel szivárgást okozni. Körültekintő tervezéssel és a fafajták gondos kiválasztásával azonban sem a zöld környezetről, sem a közműszolgáltatásokról nem kell lemondanunk, Megelőzhetőek ezek a problémák és szebbé, zöldebbé tehető a városi környezet.

Zalaegerszeg önkormányzata tudatos és elkötelezett faültetési programot valósít meg, ehhez járul hozzá most az E.ON is egy utcányi fasor telepítésével, részt vállalva a város fenntarthatósági, az élhető zöld környezet megteremtését célzó célkitűzésének eléréséből.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: „Zalaegerszeg önkormányzata kiemelten fontos feladatának tekinti a város környezeti állapotának megőrzését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. Még 2019 nyarán hirdették meg a város nagyszabású faültetési programját, melyben 5 ezer új fa elültetését határozták el 2024-ig.” Mint fogalmazott, nagyon gyorsan átlépték ezt a határt, sőt, elképzelhető, hogy 10 ezernél több fát is elültetnek addig. A programhoz számos intézmény, civil szervezet, lakóközösség, magánszemély és vállalat csatlakozott. A polgármester végül köszönetét fejezte ki az E.ON Hungária Csoport „mintaértékű társadalmi felelősségvállalásáért”.

Az egységesebb utcaképet és a néhány éven belül már árnyat adó fákat úgy élvezhetjük a Belső Elkerülő utcában is, hogy közben az energiaszolgáltatást sem veszélyeztetik a magasra nyúló ágak vagy a földben futó gyökerek.
Örömmel csatlakoztunk Zalaegerszeg faültetési programjához, hisz a fenntartható jövő megteremtése közös célunk, és csakis összefogással érhető el. Az E.ON Hungária Csoport elkötelezett a jövőbe mutató megoldások mellett, legyen szó energetikai rendszerekről, napelemek telepítéséről, e-mobilitásról, a jövő energiahálózatának építéséről, vagy épp szó szerint, az élhető zöld környezet megteremtéséről. ” – mondta Somodi Gábor, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.

Az E.ON elkötelezett a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása iránt, ezért a mellett, hogy előremutató megoldásokat kínál ügyfeleinek, nemzetközi szinten vállalta, hogy 2030-ra minden tagvállalata felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz.