Az E.ON keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az Opus Global Nyrt.-vel

2019. október 4.


Az E.ON Hungária stratégiai eszközcseréken keresztül optimalizálja üzleti portfolióját, hogy kiegyensúlyozott, szilárd üzleti működést biztosítson, és felgyorsítsa az innogy magyarországi eszközeinek integrációját.

 

Az új E.ON


2019. szeptember 18-án az E.ON SE megszerezte az RWE 76,8%-os tulajdonrészét az innogy SE-ben. Ez a tranzakció egy jelentős lépés azon célunk elérésében, hogy egy olyan társasággá váljunk, amely képes a holnap energiavilágát és a jövőt alakítani. Az új, decentralizált energiavilág középpontjában az ügyfelek állnak, így azok a vállalatok juthatnak vezető szerephez, akik a legjobban ismerik az ügyfelek igényeit, és innovatív szemléletmóddal rendelkeznek. Az új E.ON az intelligens hálózatokra és az ügyfélmegoldásokra összpontosítja a figyelmét, ezzel kedvező helyzetbe kerül, hogy az energiavilág átalakulásának egyik motorja legyen Európában, választ adva közel 50 millió európai ügyfelének igényeire. Az E.ON csoport több mint 70 000 szakértő munkatársat foglalkoztat, akiknek egyedülálló karrierlehetőséget biztosít, részvényeseinek pedig értéket és növekedési potenciált nyújt.


A megújuló E.ON Hungária


2019. október 4-én több megállapodást jelentünk be, közöttük egy olyan stratégiai eszközcserét is, mely a megújuló E.ON Hungária csoport alapjait teszi le. Egy olyan vállalatcsoportét, amely aktívan hozzájárul a nemzeti energiastratégia célrendszerének megvalósításához: okos, megfizethető, fenntartható energetikai megoldásokat biztosít, élményt nyújtva minden ügyfelének.


A tranzakciók lehetővé teszik az E.ON Hungária csoport számára, hogy a hagyományait folytatva jelentős piaci szereplőként, új értékeket teremtve az energiavilág formálásának részese legyen Magyarországon, felhasználva a nemzetközi E.ON csoport tapasztalatát, innovációs képességét és erőforrásait. Az E.ON Hungária csoport a nemzetközi E.ON csoport szerves része, osztozik annak jövőképében, és tevékenységének fókuszában továbbra is az ügyfeleket középpontba helyező innovatív és kényelmet nyújtó energetikai szolgáltatások, és az intelligens energetikai elosztóhálózatok (áram-, illetve gázelosztó hálózatok) üzemeltetése, fejlesztése állnak. Mindezekkel hozzájárulunk a magyar gazdaság és magyar ügyfelek versenyképességéhez, jólétéhez.


Megállapodások és tranzakciós lépések


2019. szeptember 18-án az E.ON SE többségi részesedést szerzett az innogy SE-ben. Magyarországon az innogy az ELMŰ Nyrt. (ELMŰ) és az ÉMÁSZ Nyrt. (ÉMÁSZ) többségi részvényeseként van jelen. Az E.ON Hungária Zrt. 2019. október 2-án megvásárolta az EnBW (Energie Baden-Württemberg) csoport 27%-os ELMŰ és ÉMÁSZ részvénycsomagját.


Az E.ON Hungária Zrt. tulajdonosa, az E.ON Beteiligungen GmBH 2019. október 3-án elvi keretmegállapodást kötött az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM) (amely részvényes az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban is), valamint az Opus Global Nyrt.-vel (Opus). A megállapodás részeként az E.ON-nak szándékában áll megszerezni az MVM ELMŰ és ÉMÁSZ részesedését több más tranzakciós lépéssel együtt, melyekkel egy kiegyensúlyozott és optimalizált portfoliót hoz létre, továbbá lehetővé válik az innogy csoport gyors integrációja Magyarországon.


Annak érdekében, hogy üzleti portfolióját optimalizálja, és megteremtse egy földrajzilag fókuszáltabb működés alapjait, az E.ON Hungária csoport a keretmegállapodásban rögzített általános feltételek alapján a következő stratégiai tranzakciókat hajtja végre, a megfelelő hatósági jóváhagyások beszerzését, illetve az ELMŰ és az ÉMÁSZ E.ON Hungáriába történő jogi integrációját követően:

· Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. eladása az Opus számára

· Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. értékesítése az MVM csoportnak

· A Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. közvilágítási üzletben lévő 50%-os részesedés eladása az MVM-nek

· Az MVM pénzügyi befektetőként 25%-os kisebbségi részesedést szerez az E.ON Hungáriában


Az E.ON Hungária a keretmegállapodás megkötését követően megkezdi a tervezett tranzakciók előkészítését és megvalósítását. A megállapodás végső elemeinek zárása 2021-ben várható.


Magyarországon kívüli együttműködés


Az előrevetített magyarországi tranzakciókon túl az MVM és az E.ON abban is megállapodott, hogy közösen megvizsgálják egy potenciális együttműködés lehetőségeit Romániában.


Munkahelyek biztonsága


Az E.ON a tervezett tranzakció során a jelenlegi működését is meghatározó humánpolitikai elvek és szabályok szerint fog eljárni, az érdekképviseletek bevonásával és tájékoztatásával.