Idén 6,831 milliárd forintot fordít hálózati beruházásra az E.ON Hajdú-Bihar megyében

2018. május 31.

 

Az elmúlt évihez hasonlóan, idén is több milliárdos, a villamosenergia hálózat bővítését és fejlesztését szolgáló beruházások zajlanak majd Debrecenben és környékén. Az E.ON csoport többek között alállomást épít a Debrecen Déli Ipari Park villamosenergia-ellátásának biztosítására, valamint villamosvezetékeket, illetve közvilágítási kábeleket cserél a város és a megye területén. A nagy volumenű, fejlesztési célú beruházások Debrecen Megyei Jogú Város városfejlesztési főosztályával szoros együttműködésben történnek.

 

A vállalatcsoport legkiemelkedőbb beruházása a megyében a Debreceni Déli Ipari Park villamosenergia-ellátása érdekében, zöldmezős beruházásként megvalósuló alállomás építés – a fejlesztés kivitelezési szakasza összességében bő egy év alatt valósul meg.

 

Az idén januárban indult építési projekt keretében az E.ON az új alállomás létrehozása kapcsán átalakít két meglévő nagy- és középfeszültségű alállomást is. Úgynevezett hurkolt hálózatot hoznak létre, ehhez átalakítják a térség nagyfeszültségű távvezeték hálózatot, majd az összesen négy, Debrecen lakosságát és vállalkozásait ellátó létesítményt összekötik 30 km optikai kábellel. A sugaras hálózatot felváltó hurkolt hálózat működés előnye, hogy a lehető legmagasabb üzembiztonságot nyújtja az ügyfeleknek, egy esetleges üzemzavar idején csökkentve azon ügyfelek számát, akik a hálózaton történő védelmi működéseket érzékelik. Ez a különösen érzékeny technológiával működő ipari létesítmények számára fontos fejlesztés.

 

Emellett földkábeles átépítést végeznek a szakemberek a Debrecen keleti és észak-keleti részén elhelyezkedő nagy- és középfeszültségű alállomások csatlakozásánál. A beruházás keretében 2,5 km középfeszültségű kábelhálózat jön létre, és 2,5 km középfeszültségű szabadvezetéket erősít meg a vállalat. Az alállomás építéshez és a meglévő létesítmények átalakításához, fejlesztésekhez kötődően az idei évben 4230 millió forintos forrás használ fel az energiavállalat.

 

„Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy minden esetben ügyfeleink igényeire válaszoló megoldásokat kínáljunk. Beruházásaink fókuszában éppen ezért az üzembiztonság és megbízható energiaszolgáltatás biztosítása mellett az új energiaigények kielégítése áll – mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Beruházásainkkal szeretnénk hozzájárulni az itt működő vállalatok és vállalkozások sikereihez, megnövekedett energiaigényüket teljes körűen kielégíteni, ezzel is segítve a térségben lévő ügyfeleink üzleti fejlődését, eredményességük növelését.” – hangsúlyozta Haraszti Judit az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

 

A nagy horderejű beruházás sorozat Debrecen MJV városfejlesztési főosztályával együttműködésben valósul meg.

 

„Az E.ON elmúlt évi és idei beruházásai az Új Főnix Terv megvalósulása kapcsán kulcsfontosságúak, hiszen a megbízható energiaellátás minden ipari és egyéb vállalkozás alapját jelenti. A Déli Ipari Park elkészültével egy olyan gazdasági zóna jön létre, ahol a már odatelepült cégek mellett további befektetők érkezése várható több ezer új munkahelyet teremtve Debrecenben.” – mondta dr. Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere.

 

A fejlesztési, valamint rekonstrukciós munkák tervezésekor ebben az évben is kiemelt helyen szerepelnek a közvilágítási beruházások. Rekonstrukció valósul meg Debrecenben a Böszörményi úti kábelhálózat a 35. sz. főút debreceni szakaszán a Károly G. tér és a Füredi út közötti területen.

 

Emellett megyeszerte folyamatosak az áramhálózati fejlesztési, valamint rekonstrukciós beruházások, pl. Füzesgyarmaton, Vámospércsen, Körösszakálon és Bagaméren történnek ilyen munkálatok.

 

Az év során az M35 és az M4 autópályák villamosenergia-ellátásának biztosítása kapcsán is több beruházás valósul meg, illetve Hajdúszoboszlón is több, közösségi teret érintő beruházást tervez az idei évre az energiavállalat.

 

Az E.ON összeségében tehát 6831 millió forint értékű beruházást hajt végre az idei évben Hajdú-Bihar megyében: a 2018-as ütemben 4230 millió forintot fordít a Debreceni Déli Ipari Park hálózatára, valamint a kapcsolódó alállomás fejlesztésekre, illetve további 2601 millió forintot egyéb áramhálózati fejlesztésekre és karbantartásra.