Közösségek, szerveződjetek! Elindult az E.ON EnergiaKözösségek 6. évada

Közösségek, szerveződjetek! Elindult az E.ON EnergiaKözöségek 6. évada

2019. október 15.


A GreenDependent Intézet és az E.ON együttműködésével idén szeptemberben 6. alkalommal indult el az E.ON EnergiaKözösségek program. Október 5-én megvalósult az első klíma-koordinátor képzés, ahová minden korábbinál nagyobb létszámban érkeztek a jelentkezők. Már csak lelkes háztartásokra van szükség, és kezdődhet is a megtakarítás és a karbonlábnyom-csökkentés!

Az EnergiaKözösségek program fő törekvése, hogy növelje a háztartások és kisközösségek energiahatékonyságát, és népszerűsítse a klímabarát, karbonszegény életmódot, miközben a közösségeket is erősíti. Az energiaárak kiszámíthatatlansága, az energiafüggőség és a klímaválság miatt sok háztartás és közösség szeretne aktívan tenni valamit, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is lehetne, vagy azt gondolják, hogy pénz hiányában nem tudnak változtatni fogyasztásukon, és ezzel együtt kibocsátásukon sem. Az EnergiaKözösségek program módszertanának célja, hogy megmutassuk: egyszerűen, viselkedésünk megváltozásával is óriási eredmények érhetők el mind az energia-, mind a pénzmegtakarítás terén.
 

A klímaválsággal kapcsolatos kérdések, aggodalmak, cselekvési lehetőségek egyre nagyobb teret nyernek a médiában és a társadalomban. Ezt mutatja az is, hogy idén minden korábbinál nagyobb népszerűség övezi a programot, idén közel 40 önkéntes klíma-koordinátor szeretne energiaközösséget szervezni az ország számos pontján (ld. térkép).
 

Az első képzés fő témája a közösségszervezés, a motivációs tényezők bemutatása, illetve a klímaválság jelentőségének hangsúlyozása, és annak közös átgondolása volt, hogy miért fontos kis közösségek alakítása. A program egymással, és az energiával ismerkedő feladatokkal kezdődött. 


Kiderült, hogy mit is jelent a 400 ppm, hogy hogyan kell a GJ-t MWh-ra átváltani, hogy ha a fűtést 1 fokkal lejjebb vesszük, 6-10% energiát takaríthatunk meg, valamint az is, ha kuktában készítjük ebédünket, a főzési energia akár 70%-át is megspórolhatjuk.

Az E.ON EnergiaKözösségek program áttekintő bemutatása után a résztvevők elmondták, kikből szeretnének csoportot alakítani. A korábban jellemző családtagok, barátok, kollégák, osztálytársak, civil közösségek mellett idén többen is úgy gondolják, szélesebb körből, utcaközösségekből, virtuális közösségekből, rászoruló családokból szerveznék meg csapatukat.
 

Közösségek, szerveződjetek! Elindult az E.ON EnergiaKözöségek 6. évada
Közösségek, szerveződjetek! Elindult az E.ON EnergiaKözösségek 6. évada
 
 
 

Várjuk a programban mindazok jelentkezését résztvevő háztartásként, akik szeretnének a programhoz csatlakozni, és megismerni saját energiahasználati szokásaikat, illetve hasznos tippek segítségével szeretnének energiát megtakarítani és így csökkenteni háztartásuk klímaválságra gyakorolt hatását, karbon-lábnyomát..