Ismét nagy volumenű beruházásokat végez az E.ON Szekszárdon és Tolna megyében

2018. június 19.

 

Üzembiztosság, a lehető legkevesebb szolgáltatásszünet, az újonnan jelentkező energiaigények maradéktalan kielégítése – ezek a célok vezérlik az E.ON csoport hálózati elosztó társaságait. Az E.ON az idei évben 2,5 milliárd forintot meghaladó összeget fordít az áram- és gázhálózattal kapcsolatos beruházásokra, a rendszerek biztonságos üzemeltetésére Tolna megye területén.

 

A vállalatcsoport Tolna megyében 4000 km hosszú áram-, és 2000 km gázhálózati vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik, ebből 385, illetve 150 km Szekszárdon működik. Annak érdekében, hogy a meghibásodásokat megelőzzék, a szolgáltatás biztonságát fenntartsák, a hálózati infrastruktúra fejlesztése folyamatos. A szekszárdi üzemek területén – mely nagyságrendileg Tolna megyét fedi le - több mint 2,5 milliárd forintot fordít az áram- és gázhálózat karbantartására és fejlesztésére a társaság az idei évben. A beruházások összehangolása Szekszárd MJV városüzemeltetési és városfejlesztési szakembereinek, valamint az E.ON mérnökeinek szoros együttműködését igényli.

 

A munkák tervezésekor kiemelt figyelmet kapnak a helyi ipart érintő beruházások, amelyekkel az E.ON a térségben működő vállalatok és vállalkozások üzleti fejlődését segíti: többek között új kábeleket fektetnek az Ipari Parkban jelentkező többlet villamosenergia igény biztosítására és bővítik a SAMSONITE transzformátorállomást. Szintén fejlesztéshez kapcsolódóan, az év harmadik negyedévében társasház építéshez is kialakítanak új villamos hálózatokat a szakemberek.

 

A biztonságos és zavartalan energiaellátás érdekében átépítik többek között a Szekszárd és Szálka közötti középfeszültségű légvezetékes hálózatot, illetve földkábel csere valósul meg a Kadarka utca, Szent László utca, Kossuth utca vonalában. A város déli részén két meglévő transzformátor állomást kötnek össze egy új földkábel lefektetésével. Utóbbi beruházás megvalósításával - egy esetleges meghibásodás esetén - gyorsabban tudják ismét energiával ellátni a környéken élőket a szakemberek.

A kisfeszültségű hálózaton is több beruházást tervez az energiavállalat: a szekszárdi Bencze Ferenc, a Halas és a Vasvári utcában a légvezetékes hálózat átépítésére kerül sor, a Bajcsy-Zsilinszky utca Múzeum és Buszpályaudvar közötti szakaszának pedig a közvilágítási hálózata újul meg.

 

Az alkalmas földterület keresésével megkezdődött a várhatóan 2020-ra elkészülő Tolna-Mözs, zöldmezős beruházásban megvalósuló új alállomás építésének előkészítése. A hozzávetőlegesen 1,7 milliárd forintból megvalósuló létesítmény elsősorban a Szekszárdon és körzetében működő vállalatok megnövekedett energiaigényére reagálva, az újonnan jelentkező szükségletek kielégítésére jön létre.

A létesítmény jelentősen tehermentesíti majd Szekszárd villamosenergia-hálózatát is, ezzel hozzájárulva a térség ellátásbiztonságának további növeléséhez.

 

Mivel Szekszárd földgázvezeték-hálózata viszonylag fiatal, így néhány évig még nincs szükség nagy arányú rekonstrukciós beavatkozások elvégzésére a város földgáz hálózatán. Az új energiaigények kielégítése adja a legtöbb feladatot a szakembereknek. Az utóbbi egy évben megugrott azon lakossági igények száma, amelyekben a földgáz hálózatra való csatlakozási szándékukat, a földgáz bevezetését kérték a tulajdonosok.

 

„Az elmúlt évhez hasonlóan az E.ON ismét fontos beruházásokat tervez a városban és környezetében. A vállalat szakembereivel azon dolgozunk, hogy a beavatkozások a lehető legkevesebb fennakadást okozzák a lakosság életében. Hisszük, hogy a sikeres munka kulcsa a partneri viszony, ezért tevékenységünket összehangoltan, folyamatos kapcsolattartás mellett végezzük” – mondta el Ács Rezső, Szekszárd megyei jogú város polgármestere.

 

„Biztonság – továbbra is ez az elsődleges szempontja annak a folyamatos és tervszerűen végzett beruházássorozatnak, melynek keretében folytatódik Tolna megye gáz- és áramhálózatának megújítása. A célunk a megelőzés – még azelőtt hajtjuk végre a berendezéseink, hálózatunk megújítását, hogy az üzemzavarok száma növekedni kezdene.

Fejlesztéseink során az üzembiztonság és a megbízható energiaszolgáltatás biztosítása mellett az új energiaigények kielégítésére fókuszálunk - ezek száma az utóbbi egy évben jelentős mértékben megnövekedett a megyében. Ezeknek az igényeknek a teljesítését kiemelt prioritásként kezeljük” – mondta a beruházások kapcsán Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.