Újabb lépés a gyakorlatorientált mérnökképzésért

2018. március 22.

 

Az E.ON eszközadománnyal támogatja az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának villamosmérnök képzését

 

Ötmillió forint értékű villamosenergetikai eszközkészletet adományozott az E.ON Hungária Zrt. az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának. A vállalat és az egyetem tavaly októberben kötött hosszútávú stratégiai megállapodást, amelynek céljául a két fél a műszaki pályára készülő fiatalok magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzését tűzte ki.

 

Az E.ON és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés nem újkeletű: a korábban elindult duális képzés a vállalat számára hosszú távon biztosítja a szükséges villamosmérnök-utánpótlást, az egyetemi kar hallgatóinak pedig tovább bővíti az elérhető szakmai gyakorlati lehetőségek körét.

A társaság és az egyetem tavaly októberben írt alá stratégiai megállapodást, amelyet a mai napon az E.ON tovább erősített azzal, hogy ötmillió forint értékű eszközkészletet adományozott a műszaki kar hallgatóinak. Az eszközök a villamosmérnök alapképzéshez kapcsolódó Mérő laboratórium továbbfejlesztéséhez nyújtanak támogatást, felhasználásuk alapvetően két, villamosmérnökök képzése szempontjából gyakran alkalmazott területet céloz. Az egyik olyan önálló vezérlő felügyelő rendszereket támogat, amely villamosenergetikai hálózatoknál is fontos, különös tekintettel a transzformátor állomásokra és a távvezérelt kapcsolórendszerekre. A kapott eszközök másik csoportja olyan számítógéppel támogatott (CAM) mérési rendszerek megvalósítását teszi lehetővé, amellyel koncentrált és elosztott paraméterű hálózatok generátor és lezárás oldali analízise végezhető.

A rendezvényen Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is üdvözölte a többoldalú megállapodást. „A mai és az ehhez hasonló együttműködések azt is szolgálják, hogy az Óbudai Egyetemre, azon belül is az Alba Regia Műszaki Karra minél többen jelentkezzenek. Az állam, az egyetem, a vállalatok és az önkormányzat közötti partnerség hitelességet és bizalmat mutat, illetve megteremti annak lehetőségét, hogy minden szereplő segítse ezt a folyamatot.” Hozzátette: „Székesfehérváron igen nagy szükség van a képzett munkaerőre, hiszen jelenleg körülbelül 2-3 ezer betöltetlen álláshely van a város gazdaságában. A szakemberképzéssel elérhető, hogy ez a szám csökkenjen.”

„Az energetikai ipar hatalmas kihívások előtt áll, és óriási fejlődésen fog keresztülmenni a közeljövőben. Fontos, hogy egyre innovatívabb megoldásokat és nyitott, inspiráló, ötletadó munkatársakat találjunk” – emelte ki Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Magasan képzett, korszerű elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakembereket szeretnénk munkatársaink között tudni – most és a jövőben egyaránt. Annak érdekében, hogy a legjobbakkal dolgozhassunk együtt, szeretnénk a jövő szakembereinek már a képzésénél is jelen lenni, és hozzájárulni ahhoz, hogy képességeik kibontakoztatásához minden külső feltétel a rendelkezésükre álljon. Bízunk benne, hogy az egyetem hallgatói hasznát veszik az E.ON által adományozott eszközöknek.”

„Az Óbudai Egyetem a stratégiája megalkotásánál és az intézményfejlesztésben kiemelt szempontként kezeli a gyakorlatorientált mérnökképzést. A cél, hogy korszerű, felkészült ismeretetekkel, gyakorlati tapasztalatokkal és fejlett munkakultúrával rendelkező hallgatókat bocsásson ki” – emelte ki a mai eseményen Dr. Gáti József, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese. Úgy fogalmazott: „A szeptembertől induló képzések keretében mintegy 370 hely várja a jelentkezőket, hogy megmérettessenek a duális képzésben. Ebben az együttműködésben élen jár Székesfehérvár. A mai nap kiemelt jelentőségű, hiszen korszerű eszközök nélkül nem tudnánk korszerű ismeretekkel rendelkező hallgatókat képezni.”

Az E.ON nemcsak az egyetemi évek alatt fektet nagy hangsúlyt a hallgatók edukációjára. A fiatal villamosmérnökök a diploma megszerzését követően bekerülhetnek az E.ON gyakornoki programjába is. A kétéves speciális képzés keretében a junior villamosmérnökök teljes értékű munkavállalóként szerződnek a vállalattal, miközben egy jól felépített képzési program mentén, az alapoktól kezdve a teljes szaktudásig, egyéni fejlesztési program mentén válnak a vállalat megbecsült munkavállalójává.