Transzformátor állomást avattunk Tatabányán

2017.09.22.

Átadtuk az E.ON eddigi legnagyobb ipari beruházását az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén.

A Tatabánya Ipari Park ellátására kiépített modern, digitális technológiák felhasználásával létesített transzformátor állomás a folyamatosan növekvő ipari igények kiszolgálása, és a villamos energia ellátás üzembiztonságának növelése érdekében valósult meg. Az E.ON Hungária eddigi legnagyobb zöldmezős áramhálózati beruházása rekordidőn belül készült el. A mintegy 2,5 milliárd forintból kivitelezett létesítmény a méretén túl technológiailag is kiemelkedő az elmúlt 25 év E.ON fejlesztéseinek sorában.

A legújabb erősáramú és a negyedik generációs, intelligens digitális technológiák (IED - Intelligens Elektronikus Eszközök) felhasználásával megépített transzformátor állomás magasabb szintű üzembiztonságot biztosít a Tatabánya Ipari Park villamos energia ellátásában, ezzel hozzájárul a vállalatok és vállalkozások hatékony működéséhez és a térség további gazdasági fejlődéséhez.

A transzformátor állomás végkiépítésben 6 db 132 kV–os távvezetéki mező, 2 db 132 kV–os kábelindító mező, 2 db 120/22 kV–os 40 MVA-es transzformátor fogadására alkalmas transzformátor mező, kettős 132 kV–os gyűjtősín és kapcsolódó sínáthidaló mező kialakításával került megvalósításra. Az első kiépítésben két szabadvezetéki mező épült ki.

Az IED készülékek már a modern kori elvárásoknak megfelelően, a hálózati vagy alállomási hibákat rendkívül gyorsan érzékelik, azokat automatikusan megszűntetik, vagy kikapcsolják a hibás berendezést, és önműködően aktiválják a tartalék ellátást. Ez az automatizmus azért is rendkívül fontos, mert a nagy érzékenységű termelő-, gyártó- és egyéb ipari berendezésekben a hálózati hibák, zárlatok során kialakuló áram- és feszültségviszonyok is okozhatnak potenciális károkat. Az eszközök működésük során nagy mennyiségű adatot generálnak, illetve dolgoznak fel, amivel elősegítik az üzemi események gyors kiértékelését és a megfelelő beavatkozások azonnali megtételét. Az IED készülékek optikai összeköttetésen át, szabványos IEC 61850 informatikai hálózatos kommunikációval cserélnek adatokat egymással, valamint a szomszédos alállomások készülékeivel és a számítógépes üzemirányítási rendszerrel is, ami nagyban hozzájárul a rendszer gyors és gördülékeny üzemeléséhez.

„Az új alállomás építése, amellett, hogy ügyfeleink jelenlegi igényeire is hatékony, megbízható megoldást jelent, egyben meg is alapozza a fejlesztések és a bővítés lehetőségét a Tatabánya Ipari Parkban működő vállalatok, vállalkozások számára. Az E.ON Hungária csoport ezáltal is segíti a térségben lévő ügyfelei üzleti fejlődését, eredményességük növelését” – hangsúlyozta Kiss Attila, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja a tatabányai transzformátor állomás átadási ünnepségén.

Figyelembe véve a pozitív gazdasági környezetet és a növekvő ügyfél igényeket, a megépített alállomási eszközök mellett a területen biztosított a jövőbeni bővítéshez szükséges hely is.

A tatabányai létesítmény amellett, hogy biztosítja az ipari parkban működő vállalatok üzembiztos ellátását, és jövőbeni energia igényeinek kielégítését, jelentősen tehermentesíti a bánhidai transzformátor állomást, ezzel hozzájárulva a bánhidai térség ellátásbiztonságának növeléséhez.