Több mint 3 milliárd forintot költ fejlesztésre az E.ON Győr-Moson-Sopron megyében 2017-ben

2017.06.12.

Üzembiztosság, a lehető legkevesebb szolgáltatásszünet és az újonnan jelentkező energiaigények maradéktalan kielégítése – ezek a célok vezérlik az E.ON csoport hálózati elosztó társaságát. A győri üzem területén 2017-ben több mint 370 különböző volumenű fejlesztés várható; villamosvezetékeket, közvilágítási kábeleket cserél, illetve épít ki saját beruházásban a szolgáltató.

A vállalatcsoport Győr-Moson-Sopron megyében 7536 km hosszú vezeték üzemeltetéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról gondoskodik. Az E.ON idén is jelentős pénzforrást fordít a régióban a hálózatok fejlesztésére és karbantartására, valamint kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre: még az előtt hajtja végre a berendezések, hálózatok megújítását, hogy az üzemzavarok száma növekedni kezdene.  A Győr-Moson-Sopron megye teljes területén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére több mint 3 milliárd forintot fordít a társaság az évben.

A beruházások a térség városüzemeltetési szakembereinek és az E.ON mérnökeinek napi szintű együttműködésével valósulnak meg. Az E.ON figyelemmel kíséri a városok, települések fejlesztési terveit, hogy ahhoz igazodva kínálja a legújabb, legmegfelelőbb technológiát, legyen szó közvilágításról, vagy intézmények energetikai megoldásairól.

A fejlesztési és rekonstrukciós munkák tervezésekor továbbra is kiemelt hangsúlyt kapnak a közvilágítást érintő beruházások. Ennek keretében Győr területén folytatódik a közvilágítási hálózat felújítása, illetve kandeláberek cseréje. A Konini utcában a szakemberek már elkészültek a felújítással, az Eötvös parkban és a Mihálkovics sétányon ez után kerül rá sor. Sopronban a teljes belvárosban sor kerül a közvilágítási hálózat felújítására, kábelek cseréje.

A közvilágítási munkák mellett továbbra is hangsúlyosak azok az áramhálózatot érintő fejlesztési, karbantartási munkák, amelyekkel az ellátásbiztonságot tudja a társaság továbbra is biztosítani, növelni.

Ilyen fejlesztés keretében fog megvalósulni az új Győr Ipari Parki 132/22 kV-os alállomás 132kV-os betápláló kábele, mely új nyomvonalon került tervezésre és engedélyeztetésre. A beruházás várható költsége 271 millió Ft. Az idei évben tervezésre kerül Győrben, az ún. Dunapart alállomás kiváltása, valamit a Fertőszentmiklósi alállomás létesítése. Emellett további fejlesztések indulnak az épülő lakóparkok energia ellátásának érdekében is, például Sopronban az Egeredi dombi lakóparkban, Dunaszigeten és Rajkán a Green lakóparkban, valamint Mosonmagyaróvár területén. 

A szolgáltató részéről az idei évben is kiemelt figyelmet kap a júliusban megrendezésre kerülő EYOF-ra való felkészülés, a rendezvény lebonyolításához szükséges többlet energiaigények kielégítése: a Birkózó csarnok, a Kossuth tömb, a Simor téri ideiglenes edzőtábor, valamint az ideiglenes konténerváros energiaigényének a biztosítása. Az ehhez szükséges beruházások költsége meghaladja a 125 millió forintot.

Megújulás az E.ON-nál

Az E.ON életében fontos mérföldkő a jövőre irányított fókusz és az új üzleti területek irányába való elmozdulás. Az innovációs készség nem csak technológiai szinten érhető tetten, hanem az üzletvitelben és az ügyfelek kiszolgálásában is.

„Az E.ON-t hagyományosan energetikai cégként ismerik, mi azonban ennél sokkal komplexebben gondolkozunk magunkról, a feladatainkról. Az energia mindenkinek mást jelent, legyen szó akár lakossági, akár vállalati fogyasztókról: jelenthet kényelmet, termelőerőt, biztonságot, jó közérzetet, alkotói szabadságot. Mi ezekre az igényekre szeretnénk komplex energetikai megoldásokat kínálni ügyfeleinknek.” – hangsúlyozta Csulak Ferenc az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója

A fenntarthatóság az E.ON nemzetközi és hazai csoport működésének egyaránt stratégiai alapja. A vállalat arra törekszik, hogy korszerű, fenntartható termékeivel, egy széles termékpalettával – a zöld energiától kezdve az elektromos autózáson, a digitalizáción át az okos otthonokig - egy kényelmesebb, kisebb környezeti terhelésű életmódot, valamint magasabb energiahatékonyságú, ügyfélélményt jelentő szolgáltatásokat kínáljon partnereinek. Az E.ON élenjáró kíván lenni az új, modern energiavilágban, úgy, hogy a lehető legjobb megoldásokon dolgozik a jövő kulcsfontosságú területein – egy élhetőbb holnap szolgálatában.


Beruházások Győr-Moson-Sopron- megyében

A megye számos pontján is zajlanak majd beruházások 2017-ben.

Győr-Moson-Sopron megye területén ipari és lakossági új igényekhez kapcsolódó közép és kisfeszültségű transzformátor állomásépítési munkákra valamint közép- és kisfeszültségű szabadvezeték illetve földkábel létesítésekre kerül sor 770 millió forint értékben (például Győrzámolyon, ahol 84 db telek kerül kialakításra; Rajkán a Green lakóparkban, Mosonmagyaróváron, Bősárkányban valamint Hipp Kft. számára).

Meglévő hálózatok üzembiztonságának növelése érdekében 712 millió forint értékben végez rekonstrukciós munkákat, illetve 300 millió forint értékben karbantartási munkákat a szolgáltató. Ezek a munkák többek között érintik például Pápateszért, Nagyszentjánost, Nyúl települést.