Az Európai Bizottság jóváhagyta a felvásárlást – az E.ON célja, hogy az ügyfelek érdekében a lehető leggyorsabban végrehajtsa az innogy integrációját

2019. szeptember 17.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a felvásárlást – az E.ON célja, hogy az ügyfelek érdekében a lehető leggyorsabban végrehajtsa az innogy integrációját

• Megkezdődhet az innogy integrációja
• Az E.ON felügyelőbizottsága kibővül; az E.ON igazgatósága nem változik; az új vezetői csapatot közel egyenlő számban alkotják az E.ON és az innogy vezetői
• Megerősítést kaptak a szinergiacélok; biztosított a társadalmilag elfogadható megvalósítás
• A jövőben is Essen lesz az energiafőváros


Miután az Európai Bizottság ma jóváhagyta az innogy megvásárlását, az E.ON szeretné gyorsan integrálni az innogy-t a cégcsoportba. „Az új E.ON jövője ma kezdődik. Az innogy integrációjával olyan vállalat jön létre, mely teljes mértékben az ügyfelet állítja minden tevékenysége középpontjába. Partnerként szeretnénk együttműködni ügyfeleinkkel, hogy tevékenyen járuljunk hozzá az új energiavilág alakításához, miközben innovatívabb vállalattá válunk, mely folyamatosan növekvő hatékonysággal hasznosítja az energiát, és ezzel eredményesen járul hozzá az éghajlat védelméhez” – mondta Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója.

Az innogy integrációjával javulni fog a vállalat teljesítménye, ami az ügyfelek, a vállalati partnerek, a munkatársak és a részvényesek érdekeit is szolgálja. „Azzal, hogy erősségeinket az innogy szakértelmével ötvözzük, olyan vállalat jön létre, melynek intelligens hálózatai egyre több zöldenergiát biztosítanak az emberek, a vállalatok és a közösségek számára, ezzel összekapcsolva őket. Az új vállalat 15 országban több mint 50 millió ügyfél számára nyújt innovatív és vonzó termékeket és szolgáltatásokat. Ugyanez a vállalat több mint 70.000 munkatársa számára gondoskodik biztos jövőről, emellett pedig vonzó értéket és növekedési kilátásokat kínál részvényeseinek” – mondta Johannes Teyssen.
 

Az Európai Bizottság felé tett kötelezettségvállalások elfogadhatók az E.ON számára
 

Az Európai Bizottság jóváhagyása érdekében az E.ON-nak különböző kötelezettségvállalásokat kellett tennie bizonyos üzletágak értékesítésére vonatkozóan. Ide tartozik az innogy kiskereskedelmi áram- és gázüzletága a Cseh Köztársaságban, valamint az E.ON kiskereskedelmi áram versenypiaci üzletága Magyarországon. A németországi kötelezettségvállalások elsősorban az E.ON elektromos fűtést biztosító szolgáltatásának nagy részét érintik, valamint az autópályák mentén telepítendő számos elektromos töltőállomás építését és üzemeltetését. „Szerettük volna folytatni ezt a tevékenységet, de kötelezettséget vállaltunk az Európai Bizottsággal megállapodott intézkedések végrehajtására. Figyelembe véve az E.ON fejlődési lehetőségeit, ezek az engedmények elfogadhatók” – jegyezte meg Johannes Teyssen. Összesen mintegy 2 millió ügyfelet kiszolgáló kiskereskedelmi üzletágaktól kell megválnunk, elsősorban Kelet-Európában. Ugyanakkor nem kell megválnunk egyetlen hálózati üzletágunktól sem.
 

Az E.ON felügyelőbizottsága kibővül; az E.ON igazgatóságának összetétele nem változik
 

Az E.ON 2019. májusi éves részvényesi közgyűlésén hozott határozat értelmében az E.ON felügyelőbizottsága az innogy átvétele után 20 főre bővül. „A létszámnövelés célja, hogy az innogy munkavállalóinak képviselői hallathassák a hangjukat az E.ON felügyelőbizottságában, és hogy hasznosítani tudjuk az innogy jelenlegi felügyelőbizottságában dolgozó, a részvényesek érdekeit képviselő tagok tapasztalatait. Az RWE, mely hamarosan a legnagyobb részvényesünk lesz, szintén képviselteti magát a felügyelőbizottságban” – mondta Karl-Ludwig Kley, az E.ON felügyelőbizottságának elnöke.

Az E.ON által javasolt részvényesi képviselők, akik felügyelő bizottságban látnak el feladatokat: Rolf Martin Schmitz, az RWE elnök-vezérigazgatója, Ulrich Grillo vállalkozó és Deborah B. Wilkens, amerikai vezetői tanácsadó; az utóbbi két személy jelenleg is tagja az innogy felügyelőbizottságának. Ezenkívül Monika Krebber, Stefan May és René Pöhls lesz tagja az E.ON felügyelőbizottságának az innogy munkavállalói képviselőjeként.

Az új E.ON-t továbbra is a vállalat igazgatóságának jelenlegi tagjai fogják vezetni. Az E.ON felügyelőbizottsága megerősítette korábbi döntését, mely szerint a jövőben is Johannes Teyssen lesz a vállalat elnök-vezérigazgatója. A felügyelőbizottság Leonhard Birnbaum, Thomas König, Marc Spieker, és Karsten Wildberger tagságát is megerősítette az E.ON SE igazgatóságában, emellett öt évvel, 2024 végéig meghosszabbította Marc Spieker CFO szerződését.

„Az elmúlt néhány év során Johannes Teyssen az új energiavilágra összpontosította az E.ON üzleti tevékenységét. Ő a megfelelő vezető az innogy gyors és sikeres integrációjához, valamint vállalatunk további jövedelmező növekedésének irányításához” – hangsúlyozta Karl-Ludwig Kley. Hozzátette, hogy a vezetés többi tagja is rendelkezik a megfelelő képességekkel, személyiségjegyekkel és tapasztalatokkal, hogy az E.ON fejlődésének motorjai legyenek az innogy átvétele után. „Alapos mérlegelés után a felügyelőbizottság tagjai arra a közös álláspontra jutottak, hogy az E.ON eddig sikeres vezetői csapatán nem szabad változtatni. Természetesen továbbra is érvényes a felügyelőbizottság 2016. decemberi határozata, mely szerint 2021 végére 20 százalékra kell növelni az E.ON igazgatóságában a nők arányát, és kellő időben megtesszük a szükséges intézkedéseket, hogy ez meg is valósuljon” – mondta Karl-Ludwig Kley
 

Az igazgatóság alatti első vezetői szint pozícióit egyenlő mértékben töltik be az E.ON és az innogy vezetői
 

Az E.ON már be is töltötte a versenyjogi szempontból érzékeny jövőbeni vezetői tisztségeket, és az igazgatósági szint alatt szinte minden vezetőt kinevezett. Csakúgy, mint a júniusban kiválasztott vezetők esetében, az újonnan kinevezett vezetők is közel egyenlő arányban kerültek ki az E.ON és az innogy szakemberei közül. „Minden egyes szerepkörben a legalkalmasabb személyt választottuk ki. Nagy örömömre szolgál, hogy a jövőbeli vezetői csapatban egyenlő számban képviselteti magát az E.ON és az innogy, valamint az, hogy közel 25 százalékra sikerült növelnünk a női vezetők arányát” – mondta Johannes Teyssen.

Victoria Ossadnik lesz az értékesítésért és az ügyfélmegoldásokért felelős vezető Németországban. Katherina Reiche (jelenleg a Német Helyi Közműszolgáltatók Szövetségének, a VKU-nak vezető tisztségviselője) 2020-tól az E.ON németországi hálózatának egyik legnagyobb és legfontosabb operatív egységét fogja vezetni. „Nagyon örülök, hogy két ilyen hatékony vezetőt sikerült megnyernünk az E.ON-csoport legnagyobb vállalatai számára” – jelentette ki Johannes Teyssen. „Emellett Katherina Reiche kinevezésével egyértelműen jelezzük, milyen fontos lesz a jövőben is a szoros együttműködés az önkormányzatokkal és a közműszolgáltatókkal” – folytatta Johannes Teyssen.
 

Essen mint energiafőváros
 

Ahogyan terveztük, az új E.ON központja Essenben, a vállalat Brüsseler Platz-i irodaházában marad. „Ez, valamint az RWE átszervezése azt jelenti, hogy Essen megtartja pozícióját, mint Németország energiafővárosa” – tette hozzá Johannes Teyssen. Az új E.ON innen fogja irányítani az energiahálózatokat és az ügyfélmegoldások üzletágait 14 európai országban és Törökországban. Ez az épület ad majd otthont az E.ON innovációs központjának is, mely komoly lökést adhat a sikeres európai energetikai fordulatnak és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének. Ez kiválóan illeszkedik a vállalat azon tervéhez, hogy végül új, jövőorientált munkahelyek jöjjenek létre, elsősorban Essen-ben. A város sok szempontból ideális tulajdonságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a vállalat központja legyen. Ide tartozik a kiváló infrastruktúra, a vonzó környezet a Ruhr-vidék és Észak-Rajna–Vesztfália szívében, valamint a gazdag kulturális kínálat. „A Ruhr-vidéki nagyváros olyan hely, ahol nagyon jó élni és dolgozni” – hangsúlyozta Johannes Teyssen.
 

Megerősítést kaptak a szinergiacélok, biztosított a társadalmilag elfogadható megvalósítás
 

Johannes Teyssen megerősítette, hogy 2022-től kezdődően 600-800 millió euró értékű szinergiákat szeretne megvalósítani az új vállalat. „Részvényeseink számíthatnak erre” – mondta az elnök-vezérigazgató. Hozzátette, hogy a vállalat továbbra is legfeljebb 5000 fős létszámleépítést tervez a szinergiacélok eléréséig, ami a jelenlegi munkahelyek kevesebb, mint 7 százaléka. „Kitartunk a vállalt kötelezettségek mellett. Ide tartozik az is, hogy a létszámleépítést társadalmilag felelős módon hajtjuk végre.” Ehhez az Európai Kollektív Szerződések Nyilatkozata, valamint a németországi munkavállalói érdekképviseleti szervek és a szakszervezetek, a ver.di és az IG BCE között létrejött, „A jövő és a munkahelyek biztonsága” elnevezésű kollektív szerződési megállapodás biztosítja a szükséges kereteket. „Egy ilyen hatalmas tranzakció mindkét oldalon bizonytalanságot szül, ezért amilyen gyorsan csak lehetséges, szeretnénk eloszlatni munkatársaink kételyeit. Ez alapozza meg a legjobban a jövőbeni növekedést, és azt, hogy az egyes munkahelyek sokáig fenntarthatók maradjanak, valamint az új munkahelyek megteremtését is” – mondta Johannes Teyssen. Először az E.ON új szervezeti felépítésének néhány részletét kell kidolgoznunk.
 

Az integrációra való előkészületeket kölcsönös bizalom és tisztelet jellemzi
 

Az elmúlt 12 hónap során az E.ON az innogyval közösen lerakta a sikeres integráció alapjait. Az E.ON és az innogy munkatársaiból álló projektcsapatok már tavaly nyár óta dolgoznak az E.ON-csoport jövőbeni szervezeti felépítésén. „Az innogyval folytatott együttműködést kölcsönös bizalom és tisztelet jellemezte, amiért nagyon hálás vagyok, elsősorban Uwe Tiggesnek és az innogy jelenlegi igazgatóságának” – hangsúlyozta Johannes Teyssen.

Az új szervezeti felépítés előkészítése során mindkét vállalat tapasztalataira támaszkodtunk, hogy a lehető legelőnyösebb megoldást biztosíthassuk ügyfeleink számára. „A hálózati üzletág szerkezete például az E.ON megközelítését veszi át. Hálózati vállalataink Németország legjobbjai, és ebből ügyfeleink is előnyt kovácsolhatnak. A jövőre nézve szeretnénk Európa-szerte minél több elosztóhálózat esetében elérni ugyanezt. Ugyanakkor az e-mobilitást illetően szeretnénk kiaknázni az innogy speciális képességeit, hogy még vonzóbb lehetőségeket kínáljunk ügyfeleink számára, ha elektromos járműre szeretnének átállni” – mondta az elnök-vezérigazgató.
 

Az E.ON átveszi a vezetés felelősségét
 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy az EB jóváhagyásával a teljes felelősség ránk hárul az új E.ON vezetését illetően” – jelentette ki Johannes Teyssen. Az RWE közel 76,8 százalékos innogy-részvénycsomagja várhatóan holnap kerül át az E.ON-hoz. 16,7 százalékos tulajdonrészével az RWE lesz az E.ON legnagyobb részvényese. A tavaly meghirdetett nyilvános vételi ajánlat, amit a kisebbségi részvényesek kaptak, jövő hét végén zárul, és ezzel az E.ON részesedése kicsivel több, mint 9,4 százalékponttal növekszik. Az elmúlt hónapokban a piacon megszerzett részvényekkel együtt az E.ON tulajdonrésze az innogyban összesen 90 százalék lesz. Ezenkívül az E.ON-nak, amilyen gyorsan csak lehetséges, arányos képviseletet kell kapnia az innogy felügyelőbizottságában.

Szeptember elején az E.ON már bejelentette, hogy beolvadásos kiszorítási eljárást szándékozik végrehajtani a német vállalatátalakítási törvény értelmében, és ezzel megszerzi a jelenleg még a kisebbségi részvényesek tulajdonában lévő részvényeket. „Várhatóan holnaptól az innogy az E.ON része lesz. Az innogy irányítását egy sor egyértelmű lépés során vesszük át. Természetesen tiszteletben fogjuk tartani az innogy fennmaradó kisebbségi részvényesinek jogait. Kezdetben az E.ON-csoport leányvállalataként fogjuk működtetni az innogyt, majd az integrációs szakaszban fokozatosan átalakítjuk a vállalatirányítást, ahogy ez az ilyen folyamatok során szokásos. A célunk továbbra is az innogy gyors és teljes körű integrációja.”
 

Megkezdődtek az előkészületek arra, hogy átadjuk az RWE-nek a megújulóenergia-üzletágat és más upstream és midstream tevékenységeket
 

Az RWE-vel bonyolított tranzakció része az E.ON és az innogy megújulóenergia-üzletágainak átadása is. Az E.ON megújuló szegmense szeptember végén kerül át az RWE-hez, az innogyé pedig jövőre, amint csak lehetséges. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, és bízunk benne, hogy a tranzakció ezen részét is gyorsan le tudjuk majd bonyolítani” – mondta Johannes Teyssen.

Az E.ON azt is tervezi, hogy szeptember végére átadja az RWE-nek a Emsland és Gundremmingen atomerőművekben meglévő kisebbségi részesedését. Emellett jövőre az innogy gáztároló üzletága, valamint a Kelag osztrák energiavállalatban meglévő tulajdonrésze is átkerül az RWE-hez. Ennek fejében az E.ON 1,5 milliárd eurós ellentételezést kap az RWE-től.

 

A fenti sajtóközlemény az E.ON-csoport vezetésének aktuális feltételezéseire és előrejelzéseire, valamint az E.ON számára jelenleg hozzáférhető információkra alapozó, jövőre vonatkozó megállapításokat tartalmazhat. A különféle ismert és ismeretlen kockázatok, bizonytalanságok és egyéb tényezők miatt lényeges eltérés mutatkozhat az E.ON tényleges jövőbeni eredményei, pénzügyi helyzete, fejlődése vagy teljesítménye és a közleményben szereplő becslések között. Az E.ON SE-nek nem áll szándékában aktualizálni vagy a jövőbeni eseményekkel és fejleményekkel összhangba hozni ezeket a jövőre vonatkozó megállapításokat, és erre semmilyen kötelezettséget nem vállal.

 

E.ON SE
 

Brüssler Platz 1.
45131 Essen
Germany
www.eon.com 

 

For information please contact:
Carsten Thomsen-Bendixen
T +49 2 01-1 84-42 36
carsten.thomsen-benedixen@eon.com


Teresa Jäschke
T: +49 151 5103 0303
teresa.jaeschke@eon.com