Az E.ON a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal indít közös képzést

2017.11.16

Egyedülálló villamos szakmai gyakorlatot szerezhetnek a fiatalok Debrecenben

Új Képzési Központot indít az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve. A hosszútávú, stratégiai partnerség keretében megvalósuló oktatási modul egyedülálló lehetőséget kínál a műszaki, villamosmérnöki pályára készülő fiatalok számára a térségben. A város, a szakmai partnerek és a vállalat vezetői körében ma átadott intézmény képzései a villamos szakma teljes spektrumát lefedik: közép-, felsőfokú és diplomásoknak szóló, kifejezetten gyakorlat-orientált programokkal várják a diákokat.

A most rajtoló Képzési Központban három, integrált oktatási módszerek alapján felépített programban vehetnek részt azok a fiatalok, akik a villamos szakmában szeretnének elhelyezkedni. A középszintű képzésben résztvevő villanyszerelő tanulók minden második hetüket, a Debreceni Egyetem és az E.ON duális képzését választó hallgatók pedig hetente 2 napot és a nyári szünetüket töltik a Képzési Központban, hogy gyakorlatban is tesztelhessék, mennyire naprakész az elméleti tudásuk. A harmadik szintű, mérnök gyakornoki képzésre friss diplomás szakembereket várnak. A program keretében a hallgatók egyetemi tanulmányaikat kiegészítő, az E.ON tevékenységi körére fókuszáló, specializált tudást kapnak: munkavédelmi, jogszabályi, technológiai, szervezeti ismeretekbe nyernek betekintést. A 2 éves program végén a résztvevők jó eséllyel pályázhatnak az E.ON-nál hosszútávú karrierlehetőséget biztosító munkakörökre.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere az átadóünnepségen kiemelte, "A szakképzés ügye napjainkban nagyon fontos hazánkban, s azon belül Debrecenben is. Városunk jövőbeni fejlődésének záloga az, hogy milyen a szakképzési intézményrendszere, s hogyan tudja a szakképzést a munkáltatói igényekhez igazítani. Önkormányzatunk a folyamatban lévő befektetési tárgyalások során is felméri a leendő munkáltatók szakemberigényeit, hiszen azok – megvalósuló befektetés esetén – 3-4 éven belül konkretizálódhatnak. A folyamatos párbeszéd, s a gyors információcsere kiválóan működik a témában érintett minden szereplő – a munkáltatók, a szakképesítést adó intézmények és az önkormányzat – között.  Azt szeretnénk, ha 2025-re a jelenlegihez képest 30 százalékkal nőne a debreceni szakképzési intézményekben tanulók létszáma. Debrecenben jelenleg jobb a munkaerőpiaci helyzet mint a Dunántúlon vagy Budapesten, s ebben a helyzetben azt kell elősegíteni, hogy a munkáltatók és a munkát keresők igényei minél optimálisabban találkozzanak egymással. Már ma is és reményeink szerint a jövőben is egy jó szakmát választva biztos megélhetéshez juthat bárki Debrecenben."

 „Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a tudásba fektetni a legjobb befektetés. Mi a jövő szakemberei közül a legjobbakat keressük, ehhez pedig már a képzésüknél is jelen kell lennünk.” – hangsúlyozta Haraszti Judit, az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes nyitóeseményen. Mint elmondta, a most induló Képzési Központ egyik legnagyobb előnye, hogy a hallgatók valós vállalati szituációkba és gyakorlati feladatokba nyernek közvetlen betekintést. A villamosmérnökök és villanyszerelők képzése egy épületben valósul meg, azonos szakmai koordináció mellett. Ennek köszönhetően az itt képzett leendő kollégák a későbbiekben is jó kapcsolatot ápolnak majd egymással és szakmailag is jobban megértik majd egymást. Elméleti és gyakorlati ismereteik így egymásra épülve, egymást erősítve fejlődhetnek. „Azok a fiatalok, akik a villamos szakmát választják és tudatosan szeretnék karrierjüket építeni, a legjobb helyen járnak. Ez a program egy dobbantó azoknak, akik egy modern, a jövő energetikai kihívásaira választ adó és azt alakító energetikai szolgáltató vállalat csapattagjaivá szeretnének válni.”

A duális képzés gyakorlatának jelentőségéről szólva Hüse Attiláné, a Debreceni Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese elmondta, hogy „kiemelten fontos minden szakmában, így a villanyszerelők esetében is az, hogy elméleti tudásukat a gyakorlatba átvigyék, tudásukat így is kamatoztatni tudják.  A Képzési Központ létrehozásával nagy lehetőséget kapnak a tanulók, hiszen valós vállalati élményekre tehetnek szert és már tanulmányaik során szocializálódhatnak a munka, a vállalat világába.” Abban is komoly lehetőséget lát, hogy a program végén az E.ON  karrierlehetőséget biztosít a résztvevőknek. „Amikor már foglalkoztatottként lépnek be az E.ON kapuján, mindkét  fél felszabadul a beillesztés és a vállalatra vonatkozó specifikus ismeretek megismerésének és megismertetésének terhe alól. Ez a kezdeményezés vonzóbbá teszi ezt a képzést, és reményeink szerint jelentős számban sikerül beiskolázni erre a hiányszakmára a diákokat.”

A Debreceni Egyetemmel közösen folyamatban van DE TTK E.ON Villamos-energetikai Kihelyezett Tanszék létrehozása. Ennek kapcsán Dr. Kun Ferenc dékán elmondta, hogy a Természettudományi és Technológiai Kar számára nagyon fontos, hogy aktív kapcsolata legyen az ipar ilyen meghatározó vállalatával, mint az E.ON. „A cég jelenléte perspektívát ad azon hallgatóinknak, akik az E.ON-nal közös duális képzést választják, hiszen biztos munkahelyre számíthatnak a végzést követően. Ugyanakkor a kar számára is meghatározó partner az E.ON, hiszen a szerepvállalása óta jelentősen erősödött az erősáramú szakterület. A vállalat tapasztalt szakemberei mesteroktatóként tartanak speciális kurzusokat az energetika és az erősáramú hálózatok működtetése kapcsán. Ennek a következő lépése lesz a Villamos-energetikai Kihelyezett Tanszék létrehozása, majd arra alapozva a tervezett villamosmérnöki mesterképzésben erősáramú specializációt is indítanánk, amelyben ugyancsak szorosan együttműködnénk az E.ON-nal.”