Az E.ON és az RWE: két európai energiavállalat fókuszálja üzleti tevékenységét

2018. március 14.

  • Az E.ON-ból olyan fókuszált európai energiaszolgáltató lesz, mely az energiahálózatok és a korszerű ügyfélmegoldások területén kedvező pozícióba kerül ahhoz, hogy innovatív megoldásaival az európai energetikai fordulat motorja legyen. Az átalakítás figyelembe veszi az ügyfelek növekvő és jogos igényeit Németországban és Európában, például az e-mobilitás területén, valamint azt, hogy a termelés és a kínálat szorosabban kapcsolódjon egymáshoz a regionális energiahálózatokban.
  • Megújulóenergia-üzletága révén az RWE vezető európai áramtermelő vállalat lesz vonzó növekedési potenciállal, mely hagyományos erőművei és energiakereskedelmi tevékenysége révén optimálisan járul hozzá az ellátásbiztonsághoz.
  • Az E.ON megvásárolja az RWE 76,8 százalékos részesedését az innogyban. Eszközcsere révén az RWE megvásárolja az E.ON megújulóenergia-üzletágának jelentős részét, az innogy teljes megújulóenergia-üzletágát, illetve 16,67 százalékos kisebbségi tulajdonrészt kap a kibővült E.ON-ban, és bizonyos más eszközöket is megszerez. Az E.ON a tranzakció során készpénzben 1,5 milliárd eurót kap az RWE vállalattól.
  • Az E.ON önkéntes nyilvános felvásárlási ajánlatot tesz (PTO) az innogy kisebbségi részvényeseinek. A teljes ajánlati értéket a 36,76 eurós részvényenkénti ajánlati ár, illetve az innogy SE 2017-es és 2018-as gazdasági évre vonatkozó osztalékának feltételezett összege, összesen részvényenként 3,24 euró adja.
  • Az E.ON jelentős, évente 600-800 millió euró értékű szinergia lehetőségre számít 2022-ig.
  • Mindkét vállalat továbbra is arra törekszik, hogy megtartsa saját befektetési besorolását.

Az E.ON és az RWE 2018. március 12-én megállapodást kötött arról, hogy átfogó eszköz- és részesedés-csere keretében az RWE az innogyban meglévő teljes, 76,8 százalékos tulajdonrészét átruházza az E.ON-ra.

 

A tranzakció révén két erős, esseni székhelyű európai energiavállalat jön létre Németországban. Vezető energiavállalatként az új E.ON kizárólag az intelligens hálózatokra és az ügyfélmegoldásokra összpontosítja majd a figyelmét, és ezzel kedvező helyzetbe kerül ahhoz, hogy az energetikai átalakítás egyik innovatív motorja legyen Európában. Az RWE széleskörűen diverzifikált energiatermelő vállalat lesz, mely hagyományos erőműveivel hatékonyan egészíti ki terjedelmes megújulóenergia-portfólióját, összekapcsolva azt két meglévő energiakereskedelmi platformjával. Az új szerkezet fenntartható és jövedelmező növekedést biztosít az RWE számára.

 

A tranzakció úgy egyesíti a korábban vertikálisan integrált két német energiavállalat erősségeit, hogy az egyik oldalon a hálózatok és az ügyfélmegoldások, a másikon pedig a teljes mértékben diverzifikált áramtermelés kerül a középpontba.

 

A részleteket illetően a két vállalat abban állapodott meg, hogy az RWE eladja az E.ON-nak az innogyban meglévő tulajdonrészét, és ezért: (i) az RWE 16,67 százalékos tulajdont megtestesítő részvényt részt kap az E.ON jegyzett tőkéjéből egy új részvénykibocsátással járó tőkeemelés részeként; (ii) az RWE megkapja az E.ON gyakorlatilag teljes megújulóenergia-üzletágát; és (iii) az RWE megkapja az innogy teljes megújulóenergia-üzletágát; (iv) az RWE megkapja azt a kisebbségi üzletrészt, mely jelenleg az E.ON leányvállalata, a PreussenElektra tulajdonában van az RWE által üzemeltetett Emsland és Gundremmingen erőművekben, valamint (v) az innogy gáztároló létesítményeit és az osztrák energiaszolgáltatóban, a Kelagban meglévő tulajdonrészét. A megállapodás értelmében az RWE továbbá 1,5 milliárd euró készpénzt is fizet az E.ON-nak. A megállapodás szerint az RWE innogyban meglevő 76,8 százalékos tulajdonrészének értéke részvényenként 40 euró, beleértve az innogy SE 2017-es és 2018-as gazdasági évre vonatkozó osztalékának feltételezett összegét, részvényenként összesen 3.24 eurót, melyre az RWE a jövőre nézve jogosult lesz.

 

Ezenkívül az E.ON készpénzben önkéntes nyilvános felvásárlási ajánlatot tesz az innogy SE részvényeseinek. Az ajánlat folyó áron összesen 40,00 eurós értéket kínál az innogy részvényeseinek, ami 28 százalékos felárat jelent az innogy február 22-én jegyzett, a sajtóspekulációktól még nem befolyásolt árfolyamához képest, illetve 23 százalékos felárat a három hónapos forgalom alapján súlyozott átlagárhoz képest (VWAP). A teljes ajánlati értéket a 36,76 eurós részvényenkénti ajánlati ár, illetve az innogy SE 2017-es és 2018-as gazdasági évre vonatkozó osztalékának feltételezett összege, részvényenként összesen 3,24 euró adja, melyet a jelenlegi részvényesek is megkapnak. Amennyiben a felvásárlás még azelőtt lezárul, hogy az innogy éves részvényesi közgyűlése döntene a 2018-as üzleti évben fizetendő osztalék mértékéről, az E.ON olyan mértékben emeli meg az ajánlati árat, hogy az innogy részvényesei változatlanul megkapják a teljes 40,00 eurós részvényenkénti összeget.

Az E.ON lesz a szemléletváltás élharcosa a decentralizált energiavilágban

 

Ezzel az új E.ON lesz az első olyan energiavállalat Európában, mely teljes mértékben közel 50 millió európai ügyfele igényeinek kielégítésére összpontosítja figyelmét, középpontban az intelligens hálózatokkal és az innovatív ügyfélmegoldásokkal.

 

Johannes Teyssen, az E.ON SE igazgatóságának elnöke elmondta: „A stratégiai eszközcsere révén két világos fókuszterülettel rendelkező vállalat jön létre, melyek hozzájárulnak egy jobb jövő kialakításához Európa energiatérképén. Mindkét vállalat megerősíti vállalkozó szellemű alaptevékenységét. Az E.ON és az innogy üzleti tevékenységének egyesítésével az E.ON növelni tudja már ma is vonzó kínálatát az energiahálózatok és az ügyfélmegoldások területén az ügyfelekhez legközelebb álló energetikai értéklánc mentén. Az új E.ON fokozni tudja erőfeszítéseit az éghajlatvédelem érdekében, például azzal, hogy gyorsabban vezeti be az e-mobilitás elterjedéséhez szükséges elektromos töltőhálózatot, vagy elősegíti az intelligens hálózatok bővítését Európában. Cserébe a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágunk egy erősebb és versenyképesebb egység részévé válik az RWE-n belül.”

Az RWE lesz az egyik vezető európai szolgáltató a megújuló energia és az ellátásbiztonság területén

 

Az E.ON és az innogy megújulóenergia-üzletágának egyesítése után az RWE körülbelül 8 gigawatt kapacitással fog CO2-mentes áramot termelni szárazföldi és tengeri szélerőműparkjaiban, vízerőműveiben és naperőműveiben. Az RWE ezzel összességében a harmadik legnagyobb szolgáltató lesz Európában a megújuló energiák, illetve a második a szélenergia tekintetében. Új növekedési kilátások, konkrét beruházási lehetőségek nyílnak meg a vállalat előtt. A megújuló és a hagyományos energiatermelés ötvözésével a vállalat aktív és felelős szerepet vállalhat az energiarendszerek átalakításában, támogatva az ambiciózus éghajlatvédelmi célkitűzéseket.

 

Rolf Martin Schmitz, az RWE vezérigazgatója elmondta: „A megújuló és a hagyományos áramtermelés ugyanazon érem két oldala, amikor az energiavilág átalakításáról van szó. A CO2-mentes villamosenergia-termelés szabályozott piaci szegmensből fokozatosan szokásos versenypiaci üzletággá alakul át. A jelentős méret a siker egyik alapvető záloga ebben a jövőorientált üzletágban. Ugyanakkor az ellátásbiztonság továbbra is a jövőbiztos ipari társadalom szíve-lelke lesz. Kereskedési platformunk a portfóliónk valamennyi energiatermelő eszközét zökkenőmentesen kapcsolja hozzá a piachoz. Az üzletágak egyesítése, valamint szilárd pénzügyi helyzetünk, mely lehetőséget ad arra, hogy növekedésbe ruházzunk be, erős partnerré teszi az RWE-t az energetikai átalakulásban – még Németország határain túl is. Vállalatunk alaptevékenysége, kiegészülve az E.ON-ban szerzett értékes tulajdonrésszel, vonzó és fenntartható kilátásokkal kecsegtet mind vállalatunk, mind pedig munkatársaink és részvényeseink számára.

Jelentős mértékű értékteremtés valamennyi érintett számára

 

Az E.ON és az RWE a tranzakció után stratégiailag kedvező helyzetben lesz. Mindkét vállalat bizonyos abban, hogy tovább erősíthetik pozícióikat az alaptevékenységük területén. A szilárd pénzügyi alapok hosszú távon mindkét vállalatnál lehetőséget adnak a fenntartható és jövedelmező növekedésre, illetve a vonzó osztalékfizetésre.

 

Mivel szabályozott üzleti tevékenysége a tranzakció lebonyolítása után is remek profitkilátásokkal bír, az E.ON újból megerősíti, hogy a cél az erős BBB-besorolás megtartása.

 

Az RWE befektetésre ajánlott besorolását a megújulóenergia-üzletágból származó további stabil cash-flow alapján tudja majd megerősíteni.

 

Az E.ON transzparens vállalati struktúrája elősegíti az innogy integrációját. Az E.ON jelentős, évente 600-800 millió euró értékű szinergia lehetőségre számít 2022-ig. Előzetes számítások szerint legfeljebb 5.000 munkahelyet fog érinteni az integrációból származó leépítés az akkorra már kibővült E.ON összesen több mint 70.000 munkahelyéből. Ez kevesebb mint a munkahelyek 7 százaléka. Ugyanakkor az E.ON arra számít, hogy az elkövetkező évtizedben több ezer új munkahelyet tud majd létesíteni a fejlődése mentén.

 

Az összesen több mint 2500, jelenleg a megújulóenergia-üzletágban dolgozó munkatárs átkerül az RWE-csoporthoz a vállalat meglévő egységeibe. A Kelag regionális szolgáltatóban megszerzett érdekeltség, mely jelentős vízenergia-kapacitást foglal magába, kiválóan illeszkedik majd az RWE vállalat új fókuszterületéhez, a megújuló energiákhoz. A gáztárolás, mely külön üzletág marad, kiegészíti az RWE gázzal foglalkozó tevékenységét, és az ellátásért és kereskedésért felelős Supply & Trading szegmenshez fog tartozni. Összességében az RWE az elkövetkező évek során nem számít jelentős mértékű leépítésre a tranzakció következtében.

 

Mindkét társaság ígéretet tesz arra, hogy az integrációs lépéseket csak az üzemi tanácsokkal és a szakszervezetekkel kialakított jó kapcsolatokra alapozva hajtja végre.

Az E.ON és az RWE meggyőződése, hogy az erők egyesítésével a tranzakció által érintett üzleti területek a korábbinál jobb kilátásokkal fognak kecsegtetni.

 

A világos fókuszterületekkel és növekedési potenciállal rendelkező két erős vállalat olyan környezetet biztosít munkatársai számára, melyben további fejlődésre lesz lehetőségük. Az E.ON és az RWE jól felkészült az energetikai fordulat kihívásainak kezelésére. Ügyfeleivel, partnereivel és munkatársaival együtt mindketten készek arra, hogy jelentős mértékben hozzájáruljanak a holnap energiavilágának alakításához, illetve az éghajlatvédelmi célkitűzések teljesítéséhez.

A tranzakció várhatóan 2019 végén zárul

 

A tranzakció lezárásáig az E.ON, az RWE és az innogy továbbra is külön vállalatként és versenytársként végzi üzleti tevékenységét. Az önkéntes nyilvános felvásárlási ajánlati időszak várhatóan 2018. május elején kezdődik a BaFin (a Német Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Hatóság) jóváhagyását követően. Miután mindkét folyamat lezárult, az E.ON és az RWE közötti eszközcserét, valamint a PTO-t az illetékes versenyhatóságoknak és szabályozó hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. A PTO várhatóan 2019 közepén zárul. Az E.ON és az innogy megújulóenergia-üzletága ezután a lehető leghamarabb átkerül az RWE-hez, és az átruházási folyamat 2019 végére lezárhatóvá válik.

Tanácsadók

Az E.ON pénzügyi tanácsadója a Perella Weinberg Partners és a BNP Paribas, míg a Linklaters jogi tanácsadóként segíti az E.ON-t.

 

A BoFA Merrill Lynch és a Citigroup az RWE pénzügyi tanácsadóiként vesznek részt a tranzakcióban. A Rothschild méltányossági állásfoglalást (fairness opinion) adott az RWE felügyelőbizottságának. A Freshfields Bruckhaus Deringer az RWE jogi tanácsadójaként jár el.

 

A megkereséseket a következő elérhetőségeken várjuk:

Barbara Schädler

E.ON SE

Kommunikációs és politikai ügyek

Tel: +49 201 184 4240

 

Carsten Thomsen-Bendixen

E.ON SE

Szóvivő

+49 201 184 4236

carsten.thomsen-bendixen@eon.com

 

 

A megkereséseket a következő elérhetőségeken várjuk:

 

 

Stephanie Schunck

RWE AG

A csoportszintű kommunikáció vezetője

Tel.: +49 201 12 22088

stephanie.schunck@rwe.com

 

 

Lothar Lambertz

RWE AG

A társadalmi kapcsolatokért és a médiakapcsolatokért felelős osztály vezetője

Tel.: +49 201 12 23984

lothar.lambertz@rwe.com

 

Az E.ON SE fontos megjegyzése:

Ez a bejelentés nem tekinthető vételi ajánlatnak, sem pedig az innogy SE részvényeinek („innogy-részvények”) értékesítésére vonatkozó felhívásnak. Az E.ON Verwaltungs SE által az innogy SE részvényeseinek tett felvásárlási ajánlat végleges feltételeit és további rendelkezéseit (az „Ajánlati felhívás”) az ajánlati dokumentáció tartalmazza, melynek közzétételére azután kerül sor, hogy közzétételét a Német Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Hatóság jóváhagyta. Nyomatékosan felhívjuk a befektetők és az innogy-részvényesek figyelmét arra, hogy gondosan tanulmányozzák át az ajánlatételi dokumentumot és az Ajánlati felhívással kapcsolatos valamennyi más dokumentumot, mivel ezek fontos információkat tartalmaznak.

Amilyen mértékben ezt a vonatkozó törvények és rendelkezések megengedik, illetve a német piaci gyakorlatnak megfelelően az E.ON Verwaltungs SE vagy az annak nevében eljáró bróker időről időre bizonyos vásárlásokat bonyolíthat vagy vásárlásokról rendelkezhet, melyek közvetve vagy közvetlenül az innogy-részvényeket vagy más olyan értékpapírt érintenek, melyek közvetlenül átválthatók, beválthatók vagy érvényesíthetők innogy-részvényekre az Ajánlati felhívás keretein kívül azon időszak előtt, alatt vagy után, melynek során az ajánlat elfogadásra nyitva áll. Az ilyen vásárlások történhetnek a nyílt piacon az éppen érvényes árfolyamon, illetve magántranzakciók keretében kölcsönösen kialkudott áron. Az ilyen vásárlásokról a vonatkozó német törvények vagy rendelkezések, illetve más érintett joghatóságok rendelkezései szerint adunk tájékoztatást.

 

Ez a bejelentés „jövőre vonatkozó kijelentéseket” tartalmazhat az E.ON-csoporttal vagy az innogyval kapcsolatban. A jövőre vonatkozó kijelentések közé tartoznak többek között az olyan megfogalmazások, melyek a következő kifejezéseket vagy hasonló jelentéssel bíró szavakat tartalmazzák: „előre lát”, „vár”, „becsül”, „szándékozik”, „tervez”, „vél”, „remél”, „törekszik”, „folytat”, „fog”, „X-hat”, „X-ja/je”, „X-na/ne” „X-hat”. Természetüknél fogva a jövőre vonatkozó kijelentések kockázatokkal és bizonytalanságokkal járnak, mert olyan eseményekhez kapcsolódnak, és olyan körülményektől függenek, melyek a jövőben vagy bekövetkeznek, vagy nem. Az E.ON-csoport felhívja a figyelmét arra, hogy a jövőre vonatkozó kijelentések nem jelentenek garanciát arra, hogy az ilyen jövőbeni események, illetve eredmények  megvalósulnak, valamint különösen arra, hogy a tranzakciók tényleges eredményei, a pénzügyi feltételek és a likviditás, illetve az iparágban bekövetkező fejlemények, amelyben az E.ON és az innogy működnek, lényegesen eltérhetnek attól, amit a jelen bejelentésben megfogalmazott jövőre vonatkozó kijelentések tartalmaznak vagy sugallnak. A jövőre vonatkozó kijelentéseket a jelen bejelentés dátuma vonatkozásában kell értelmezni. Hacsak a vonatkozó törvények ezt elő nem írják, az E.ON-csoport nem vállal felelősséget a jövőre vonatkozó kijelentések nyilvánosság számára történő aktualizálásáért vagy módosításáért, melyet valamilyen új információ, jövőbeni esemény vagy más körülmény tehet szükségessé.

 

Az RWE jogi nyilatkozata: jövőre vonatkozó kijelentések

A jelen sajtóközlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket tartalmaz. Az ilyen kijelentések a vezetés jelenlegi értékelésére, várakozásaira és feltételezéseire, illetve a vállalat vezetésének jelenleg rendelkezésre álló információira alapulnak. A jövőre vonatkozó kijelentések nem jelentenek biztosítékot arra, hogy a jövőbeni események vagy fejlemények ténylegesen be is következnek, és velük kapcsolatban ismert vagy ismeretlen kockázatok és bizonytalanságok merülhetnek fel. Különböző tényezők miatt a jövőben ténylegesen bekövetkező események és fejlemények eltérhetnek a jelen közleményben ismertetett várakozásoktól és feltételezésektől. Az ilyen tényezők közé tartoznak különösen az általános gazdasági környezetben és a versenyhelyzetben bekövetkező változások. A fentieken kívül és azok mellett a pénzpiacokon bekövetkező változások, a devizaárfolyamok ingadozásai, a nemzeti és a nemzetközi törvények módosításai, különös tekintettel az adózásra vonatkozó törvényekre, és egyéb tényezők befolyással lehetnek a társaság jövőbeni teljesítményére. Sem a társaság, sem annak leányvállalatai nem vállalnak kötelezettséget a jelen sajtóközleményben foglaltak aktualizálására.