Tegyél fedőt a fazékra! - 200 magyar háztartás éves áramfogyasztását használjuk el a húsvéti tojások megfőzésére

2018. március 29.

 

Alig pár nap, és ismét jönnek a húsvéti nyuszik, akik sok színes húsvéti tojást tojnak majd zöld fűvel kibélelt fészkükbe. De hogy ezek a tojások szép színesek lehessenek, előtte meg is kell főzni őket. Kiszámoltuk: erre hazánkban mintegy 200 háztartás teljes éves áramfogyasztását használjuk el.

 

Nézzük, hogy is jön ki ez a szám. A KSH szerint 223 tojást eszik minden magyar egy évben, ami kevesebb, mint egy tojás naponta. A húsvéti ünnepek alatt azonban egész biztos mindenki megeszik legalább 3 főtt tojást, ami hazánk lakosságának számát figyelembe véve több mint 29 millió tojás.

 

Ha ezeket a tojásokat meg szeretnénk főzni, ehhez egyrészt vízre, de mindenekelőtt energiára van szükség. Kb. negyed kilowattóra energia kell ugyanis ahhoz, hogy felforraljunk 2 liter vizet. Egy ennyi vizet tartalmazó fazékban meg lehet főzni 10 tojást – a 29 millió tojás esetén tehát 2,9 milliószor kell felforralni a vizet.

 

A 29 millió tojás megfőzéséhez tehát több mint 700 ezer kilowattóra áramra van szükség, ez pedig nagyjából annyi, mint 200 magyar háztartás éves áramfogyasztása.

 

Spórolási tippünk: ha szeretnél kicsit spórolni az energiával, érdemes a fazékra fedőt tenni, mert fedő nélkül csaknem négyszer annyi (!!!) energiára van szükség a víz felforralásához és forrásban tartásához. 

 

Reméljük, hogy megvásároltátok már a sonkát és a tojást, és a fazék is készen áll, hogy meg tudjátok főzni őket.  És bízunk benne, hogy az előttünk álló négynapos ünnepre előre jelzett időjárás pedig elősegíti majd a jó hangulatú húsvéti locsolást is.

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!