Vedd fel a harcot az energiavámpírokkal!

2018.05.18.

 

Hiszünk benne, hogy mindenki személy szerint sokat tehet az élhetőbb jövőért. Éppen ezért indítottunk fenntarthatósági kihívást #egyzöldlépés néven, az E.ON Energy Globe Magyarország díj döntőseivel közösen. A héten elindult a negyedik, utolsó kihívásunk: vedd fel a harcot az energiavámpírok ellen a háztartásodban!

 

Össze tudod számolni, hány elektromos készüléked van? Valószínűleg meglepődnél a végeredményen. És azt tudod, hogy ezek közül ebben a pillanatban épp hány van bedugva úgy, hogy nem is használod? Szinte biztos, hogy ezt sem tudnád egy kezeden megszámolni.

 

Márpedig ez sok pénzedbe kerül, hiszen hiába vannak a különféle kütyük és gépek kikapcsolva, apránként mégis „lopják” az áramot, mégpedig nem is keveset! Leesne az állad, ha kiderülne, mennyi pénzt fizetsz ki utánuk egy évben!

 

A Nemzetközi Energia Ügynökség számításai szerint egy fejlett, nyugati háztartás teljes áramfogyasztásnak 15 százalékért felelősek ezek az áramvámpírok. Nézzük csak meg közelebbről, mennyi áramot „lopnak” el tőlünk, magyaroktól!

 

Hazánk elektromos energia fogyasztása tavaly minden korábbi rekordot megdöntve 45 057,4 GWh volt, amelynek mintegy harmadát, körülbelül 15019,1 GWh a háztartások használták fel. Ennek 15 százaléka 2252,86 GWh. Átlagos, 35 forintos kWh áramdíjjal számolva az áramvámpírok által eltüntetett áram értéke mint 83 milliárd 355 millió forint és még egy pici. 4,3 millió háztartással számolva az családonként több, mint 19 ezer forint! Bizony, ennyit pazaroltunk el csak áramból tavaly teljesen feleslegesen.

 

Azt is könnyen kiszámolhatjuk, hogy ez mennyi széndioxiddal terhelte meg a környezetet, hiszen tudjuk, hogy 1 kWh villamos energia fogyasztása Magyarországon mintegy 220 gramm szén-dioxid kibocsátását von maga után. Az eredmény 495 629 tonna lesz.  Óriási szám ez is!

 

Magad is elég kiszámolhatod, mennyi pénzt vesztegetsz el egy évben áramvámpírokkal. Az alábbi számok megmutatják, hogy az egyes elektromos berendezések áramfelvétele hogyan alakul stand-by állapotban.

 

Asztali számítógép: 10 watt.
Monitor: 4 watt.
Nyomtató: 2 watt.
Wifi és szélessávú modem: 10 watt.
Plazma tévé: 30 watt.
Rádiós ébresztőóra: 1 watt.
Asztali rádió: 1 watt.
Kávéfőző: 4 watt.
Mikrohullámú sütő: 6 watt.
Hifi: 18 watt.
Mozgásérzékelő: 5 watt.
DVD lejátszó: 9 watt.
Nyomtató: 2,3 watt.
Villanytűzhely: 2,7 watt.
Laptop: 1 watt

 

Figyeld meg, egy nap hány órát állnak ezek egyenként kikapcsolva, de bedugva, majd ezt a számot szorozd meg a melléjük írt számmal, és a végeredményt szorozd fel 35 forinttal. Ez lesz az egy napi veszteséged. Ha ezt felszorzod az év napjainak számával, valószínűleg 10 ezer forint feletti összeg jön majd ki. Hát nem érné meg inkább kihúzni ezeket a gépeket a hálózatból?

 

Az E.ON-nál mi energiahatékony termékeinkkel és szemléletformáló programjainkkal teszünk az energiatudatos mindennapokért, mint például az Energy Globe díj vagy az Energiaközösségek program.

 

Harcolj egy hétig az áramvámpírokkal!

 

Csatlakozz Te is a kihívásunkhoz! Húzd ki a használaton kívüli gépeidet, sőt ezen kívül ügyelj egy héten át arra is, hogy más módon is takarékoskodj az árammal: például tegyél fedőt a lábasra főzéskor – sokkal hamarabb, kevesebb áramfelhasználással készül el így az étel! –, fürdés helyett zuhanyozz, ne vasalj nedves ruhát, csak szárazat, kapcsold le a feleslegesen világító izzókat Készíts erről egy beszédes képet, töltsd fel #egyzöldlépés hashtaggel nyilvános posztként május 21-ig, vagy küldd be a facebook@eon.hu email címre, és nyerj elektromos robogót!