Vásárolj tudatosan a zöldebb otthonért!

2020.09.24.

 

Élj zöldebben, tartsd tiszteletben a környezetet és csökkentsd az ökológiai lábnyomodat! – minden nap találkoztok ehhez hasonló gondolatokkal, mégis fejtörést okozhat, hogy merre is érdemes elindulni a tudatosabb mindennapokért, különösen a jelenlegi járványhelyzetben. Korábban már írtunk nektek az Európai Fenntarthatósági Hétről, amelynek részeként most olyan hétköznapi praktikákat is elhozunk nektek, amikkel már ma megtehetitek az első lépést!

 

Az egészségnél nincs fontosabb – ez az alapelv különösen igaz most, és a legtöbbünk valóban szinte mindent meg is tesz annak érdekében, hogy megóvjuk saját magunk, szeretteink, családtagjaink, barátaink és munkatársaink egészségét: maszkot hordunk, rendszeresen kezet mosunk vagy fertőtlenítünk, kerüljük a különféle tárgyak közös használatát, mindenből az egyszer használatosat részesítjük előnyben. A környezetünk védelme és az odafigyelés az ökolábnyomunkra szükségszerűen háttérbe szorult. Ez azonban nem kell, hogy így legyen: a jelenlegi helyzetben is könnyen oda tudtok figyelni ezekre, ezekhez gyűjtöttünk össze pár hasznos praktikát.

 

Élelmiszer – miből, mibe, mennyit?

 

Talán ez az egyik legismertebb terület az életünkben, ahol hazánkban is nagyobb visszhangot kapott a tudatosság és a fenntarthatóság. Az átfogó, környezettudatos vásárlás során nem csupán a termékekre, de az élelmiszervásárlási szokások átalakítására is oda tudtok figyelni.

 

Saját vagy hazai termesztésű alapanyagok

 

Nincs is jobb ízű annál a paradicsomnál, amit saját magatok termeltek meg, akár az erkélyeteken. Érdemes tehát tényleg kipróbálni minden több otthon termeszthető növény nevelgetését, akár csak fűszernövényeket, pl. petrezselymet, vagy snidlinget, főleg most, amikor aki teheti, otthon a home office biztonságából dolgozik. Ha pedig mindenképpen vásárolni kell valamit, akkor válasszátok a hazait: a biztos és ismert forrásból származó alapanyagok – mint a zöldség, gyümölcs vagy akár a félkész termékek – a zöldebb szemléletmód mellett a hazai gazdaságot, sőt az egészségünket is pozitívan befolyásolják, hiszen általában frissebbek, mint a messzi földről érkező vetélytársaik.

 

Mérsékelt mennyiség felvásárlása

 

Érdemes a mennyiségre is ügyelni, hiszen egy hazai felmérés alapján kiderült, hogy évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként az át nem gondolt bevásárlások miatt.

 

Tartós csomagolás

 

A műanyag zacskók helyett válasszátok a már otthon megtalálható zacskókat vagy dobjátok fel a vásárlást egy egyedi tervezésű vászontáskával! Sőt, ma már komplett szetteket is beszerezhettek, külön a gyümölcs, a zöldség és a pékáruk számára. Ha a jelenlegi járványhelyzetben nem szívesen fogjátok meg mások után a bevásárló kocsit, akkor pakoljatok a boltban a magatokkal vitt vászon szatyrokba. Saját tapasztalatból mondjuk: így önkéntelenül arra is oda tudtok figyelni, hogy ne „vásároljátok túl” magatokat. Ha egyszer használatos csomagolást választotok, akkor mindenképpen érdemes kerülni a hagyományos műanyag zacskókat, a legtöbb áruházláncban már rendelkezésre állnak papíralapú csomagolások például a pékáruknak, vagy biológiailag lebomló műanyag zacskók a zöldségeknek.

 

Öltözködés és kozmetikumok – csere, ökocsomagolás, merre tartunk?

 

A fenntartható irányzatok alapvető felvetése, hogy csak akkor vásároljunk új termékeket, ha valóban szükséges, de ez különösen igaz a ruhákra. Idén a legtöbbünk jóval kevesebb új ruhát vásárolt a járványhelyzet miatt, és mégsem dőlt össze a világ. Nem feltétlenül kell mindenből mindig újat venni, hiszen több pólótok, farmeretek már évek óta csak azt várja (sokszor hiába), hogy újra felvegyétek. Ha pedig mégis újra van szükség, sokkal körültekintőbben is szerezhettek új darabokat, mindezt pedig úgy, hogy a környezetet is óvjátok.

 

Vásárolj hazai tervezőktől!

 

A kisebb ruhamárkák nem nagy tételben gyártják ruháikat, így jelentősen kevesebb anyagot használnak fel a készítéskor is, vagyis kevesebb textilhulladék keletkezik. Az utóbbi években a zero waste életmód a divat világába is beférkőzött, amihez egyre több tervező és vásárló is csatlakozik világszerte.

 

Gardróbkincsek, használtat, kicsit másképp

 

Szintén jó megoldás, ha első utatok nem a márkaboltokba vezet, hanem a használtruha üzletekbe, így a már használt, de jó minőségű darabok is új életet kaphatnak a ruhatáratokban. Ha pedig nektek van olyan ruhátok, amit továbbadnátok, akkor bevihetitek egy gyűjtést szervező márkaboltba, adományként továbbajándékozhatjátok vagy élhettek a népszerű gardróbcserés események adta lehetőségekkel.

 

 

Környezettudatos kozmetikumok

A ruhatáratok mellett a fürdőszobai kozmetikumaitokat is fenntarthatóbb megoldású termékekre cserélhetitek. Az újrahasznosítható csomagolás mellett az összetevőknél is látható, hogy egyre nagyobb figyelmet kapnak a vegyszer- és allergénmentes összetevők, amelyek nemcsak a bőrötöket, hanem a környezetet is jobban kímélik.

 

Tanszer – mennyit, hányszor?

 

Ha máskor nem is, de a tanév elején minden szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy ismét eljött az ideje az éves nagy tanszercsomagok beszerzésének. A tudatosság itt is legyen fő szempont, csak azt vegyétek meg, amit muszáj, sőt bizonyos esetekben nem árt, ha az eszközök eredetét is leellenőrzitek.

 

Újrahasznosított anyagokból készült tanszerek

 

Egyre több gyártó ismeri fel azt, hogy nemcsak a környezetnek van szüksége az újrahasznosítható alapanyagok használatára, hanem a vásárlók is igénylik a környezetbarát megoldásokat, így ennek megfelelően több helyen árulnak már kifejezetten zöld minősítéssel ellátott tanszercsomagokat, például újrahasznosított műanyagból készült tolltartókat vagy papírból készült füzeteket.

 

Egyszer, kétszer?

Ha tehetitek, törekedjetek arra, hogy a már korábban használt, de jó állapotú tanszereket átvegyétek korábbi tulajdonosától, családtagtól, barátoktól, hiszen így megmentitek a régit a kidobástól és a pénztárcátokat is örülni fog.

 

 

Jövő: e-könyv és újrahasznosított kiadványok

 

A digitális kiadványok és e-book-ok a legkörnyezetkímélőbb megoldásnak tekinthetőek a könyves piacon. Ha azonban mégis ragaszkodtok az igazi könyvekhez, de mellette tennétek a környezetért is, vegyetek újrahasznosított papírra nyomott műveket vagy adjátok tovább, cseréljétek őket – a kötelező olvasmányokat főleg. 😊

 

+1 tipp: Technikai eszközök

 

Az új technikai felszerelések vásárlása ugyan nem mindennapi teendő, mégis érdemes átgondoltan megvásárolni az elektromos készülékeket. Nem csupán azzal segítitek a környezetet, hogy nem havonta vásároltok új eszközöket, hanem úgy is, hogy az alacsony energiafogyasztású vagy energiatakarékos típusokat választjátok, amik a családi kasszát is kímélik.