Készíts fenntartható ünnepi menüt Pokorny Liával!
2020.12.08.
Karácsonyi sütés-főzés a fenntarthatóság jegyében: így készíthetsz te is egyszerűen és fenntarthatóan sült pisztrángot mártással és krumplipürével és gyömbéres almás pitét.
A hozzávalók listája:
Sült pisztráng vajas mártással, fűszeres, kókusztejszínes krumplipürével és krumplihéjchipssel
Sült pisztráng:
- Filézett pisztráng (mérettől függően 1-2 szelet személyenként)
- Olivaolaj
- Vaj
- Friss zöldfűszerek ízlés szerint
- Só, bors
Vajas mártás:
Alapléhez:
1 tk. olivaolaj
1 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
2-3 db fehérrépa
1 db zeller
víz
ízlés szerint:
- zeller- és petrezselyemzöld
- bazsalikom
- Friss zöldfűszerek
- Limehéj
- Narancshéj
Sűrítéshez:
- Vaj
- Só, bors
Kókusztejszínes burgonyapüré
Burgonyafőzelékhez:
1 fej vöröshagyma
1 ek olivaolaj
1,2 kg burgonya kockákra vágva
6 dl húsleves vagy víz
Ízlés szerint:
- Gyömbér
- Kurkuma
- Curry
- Só, bors
- Babérlevél
Pürésítéshez:
- 1-2 dl kókusztej és/vagy kókusztejszín (amennyit felvesz)
- Vaj, ízlés szerint
Krumplihéjchips
- Megmosott burgonyahéj
- Só
- Olivaolaj
- Fokhagyma
Gyömbéres-narancsos almáspite téli almahéjteával
Gyömbéres-narancsos almáspite
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
csipet só
1 tojás + 1 tojás a tetejére
reszelt limehéj
Töltelékhez:
1,5 kg alma
1-2 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
3 cm gyömbér lereszelve
reszelt narancshéj
1 ek keményítő
25 dkg dió
3 ek méz
1 dl narancslekvár
5 dkg darált dió
Téli almahéjtea
Almahéj
Ízlés szerint:
- Egész fahéj
- Kardamon
- Szegfűszeg
- Gyömbér
- Narancs
- Lime
- Víz