Készíts fenntartható ünnepi menüt Pokorny Liával!

2020.12.08.

 

 

Karácsonyi sütés-főzés a fenntarthatóság jegyében: így készíthetsz te is egyszerűen és fenntarthatóan sült pisztrángot mártással és krumplipürével és gyömbéres almás pitét.

 

 

A hozzávalók listája:

Sült pisztráng vajas mártással, fűszeres, kókusztejszínes krumplipürével és krumplihéjchipssel

Sült pisztráng:

- Filézett pisztráng (mérettől függően 1-2 szelet személyenként)

- Olivaolaj

- Vaj

- Friss zöldfűszerek ízlés szerint

- Só, bors

Vajas mártás:

Alapléhez:

1 tk. olivaolaj

1 fej vöröshagyma

4 db sárgarépa

2-3 db fehérrépa

1 db zeller

víz

ízlés szerint: 

- zeller- és petrezselyemzöld

- bazsalikom

- Friss zöldfűszerek

- Limehéj

- Narancshéj 

Sűrítéshez:

- Vaj

- Só, bors

Kókusztejszínes burgonyapüré

Burgonyafőzelékhez:

1 fej vöröshagyma

1 ek olivaolaj

1,2 kg burgonya kockákra vágva

6 dl húsleves vagy víz

Ízlés szerint: 

- Gyömbér

- Kurkuma

- Curry

- Só, bors

- Babérlevél

Pürésítéshez:

- 1-2 dl kókusztej és/vagy kókusztejszín (amennyit felvesz)

- Vaj, ízlés szerint

Krumplihéjchips

- Megmosott burgonyahéj

- Só

- Olivaolaj

- Fokhagyma

Gyömbéres-narancsos almáspite téli almahéjteával

Gyömbéres-narancsos almáspite

Tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

csipet só

1 tojás + 1 tojás a tetejére

reszelt limehéj

Töltelékhez:

1,5 kg alma

1-2 ek cukor

1 tk őrölt fahéj

3 cm gyömbér lereszelve

reszelt narancshéj

1 ek keményítő

25 dkg dió

3 ek méz

1 dl narancslekvár

5 dkg darált dió

Téli almahéjtea

Almahéj

Ízlés szerint:

- Egész fahéj

- Kardamon

- Szegfűszeg

- Gyömbér

- Narancs

- Lime

- Víz