Új pályázati lehetőség elektromos autó vásárlásához

2019.06.10.

 

Akár 2,5 millió forint is igényelhető egy kedvezőbb árú elektromos autó megvásárlásához idén június 15 után. Az új állami támogatás kifejezetten a városi közlekedésben előszeretettel használt kisebb elektromos autók megvásárlásához jelent nagy segítséget.

 

Az elektromos autók vásárlásának elősegítésére kiírt új pályázati lehetőség újabb köre kifejezetten az alacsonyabb árral rendelkező villanyautók vásárlását támogatja.

 

Elektromos autókra magánszemélyek és vállalkozások, míg elektromos robogók vásárlására kizárólag cégek és egyéni vállalkozások pályázhatnak. A pályázat benyújtásának legkorábbi dátuma 2020. június 15., a támogatás legkésőbb 2022. június 2-ig vagy a keret kimerüléséig igényelhető. Az igényelt támogatással tisztán új elektromos autó és robogó vásárolható.

 

Autók esetében a támogatás összege a jármű vételárától függ:

·      11 millió Ft alatt: a támogatás összege 50%, de legfeljebb 2,5 millió Ft.

·      11 és 15 millió Ft között: a támogatás összege 500.000 Ft;

·      15 millió fölött nem jár a támogatás.

 

A támogatásra összesen 5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, ebből 2 milliárd forintot szánnak taxik támogatására. 

 

A támogatás további részleteivel kapcsolatban IFKA honlapján találhatóak bővebb információk.

 

Az E.ON már több éve nyújt e-közlekedéshez kapcsolódó szolgáltatásokat: nemcsak töltőket létesítünk és értékesítünk, hanem gondoskodunk a kivitelezésről és biztosítjuk a folyamatos üzemeltetést is.   Ennek keretében az E.ON és az ALDI egységes, országos elektromosautó-töltőállomás hálózatot épít ki.  Jelenleg 75 településen működik ALDI üzlet és a legtöbbjüknél már van, vagy hamarosan lesz töltőoszlop. Ez összesen 360 új elektromosautó-töltőpontot jelent, és egyben óriási ugrást az országos lefedettségben.

 

Az E.ON támogatásával működik a blinkee.city robogómegosztó szolgáltatás, amelynek 100%-ban elektromos robogói csökkentik a légszennyezettséget, a városi zajterhelést és a forgalmi dugókat, felgyorsítják, könnyebbé és költséghatékonyabbá teszik a városi közlekedést. A robogóval Budapesten és Pécsen belül bárhova közlekedhetnek a felhasználók, és a városon belüli zónában bárhol le is állíthatják, a rendszer a parkolási problémákra is megoldást nyújt.

 

Üzleti partnereink számára E.ON E-flotta szolgáltatást is nyújtunk, mely a hagyományos autókkal szemben nemcsak környezetkímélőbb megoldást, hanem alacsony fenntartási költségeket és több településen ingyenes parkolási lehetőségeket is jelent.  Emellett az E.ON által kínált havidíjas konstrukció az e-autók üzemeltetési költségeit a hagyományos üzemű járművekhez képest könnyebben tervezhetővé is teszi. Flottánkban széles autókínálattal várjuk az ez iránt érdeklődő üzleti vállalkozásokat, valamint közigazgatási szervezeteket is.

 

Az e-mobilitás híveként az E.ON részt vesz a NEXT-E konzorciumban is. Az együttműködés keretében egy olyan átjárható és minden szabványt támogató e-jármű töltőállomás-hálózat létrehozása valósul meg, amelynek segítségével az e-autókkal közlekedők az autópályák benzinkútjain létesített új gyors- és villámtöltők segítségével akár már idén nyáron könnyedén eljuthatnak Nyugat-Európából Horvátországba vagy Romániába is.