Tankolj kedvezményekkel az E.ON földgáz-töltőállomásán!

2021.02.03

 
 
 

Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgázüzemű autók használata, mivel viszonylag kevés nyilvános töltőállomás üzemel az országban. Ezért az E.ON székesfehérvári sűrített földgáz töltőállomása a Budapest és a Balaton között, illetve a Közép-Dunántúlon CNG autóval közlekedők számára ideális földgáz-tankolási lehetőség, különféle kedvezményekkel.

 

A sűrített földgázzal üzemelő autóknak két nagy előnyük is van a dízellel működőkkel szemben: egyrészt környezetbarát megoldást nyújtanak az autósok számára, másrészt költséghatékonyabb és kiszámíthatóbb is a fenntartásuk, hiszen a földgáz ára kevésbé ingadozó. A sűrített földgáz az alternatív üzemanyagok között markáns szereplőnek számít, ám Magyarországon egyelőre kevés CNG-kút található, ezért az E.ON Székesfehérváron található automatikus földgáz-töltőállomása nagy segítség a Budapest és a Balaton között, illetve a Közép-Dunántúlon CNG autókkal közlekedők számára.

 

Hol található a töltőállomás?

 

A töltőállomás az E.ON székesfehérvári telephelyén (Gáz u. 2) található. A CNG kutat bárki használhatja, ehhez először a telephely portáján regisztrálni szükséges, ezt követően a legközelebbi érkezéskor már automatikusan nyílik a kapu.

 

Hogyan kell megtankolni az autót földgázzal?

A CNG kúton az autós saját maga végezheti a tankolást. Egyszerűen a gázcsonkra kell helyezni a töltőpisztolyt, amely automatikusan rögzíti magát. Ha mindent rendben talál az elektronika, a kútoszlopon lévő gomb megnyomásával lehet elindítani a 190 bar nyomású gáz betáplálását. Amikor a tartály megtelt, a gázáramlás automatikusan leáll és befejeződik a töltés, a pisztoly pedig eltávolítható. A kút kezelőszemélyzet nélkül működik, fizetni a helyszínen egy fizetőautomata segítségével lehet. A székesfehérvári CNG-kutat személyautók, illetve 3 tonnánál könnyebb teherautók is igénybe vehetik.

A töltőállomás használatával kapcsolatban további információk itt elérhetőek.

 

Mennyibe kerül a tankolás?

Jelenleg 330 Ft/kg az egységár, amihez egy sávos kedvezményrendszer tartozik. Azok vehetik igénybe a kedvezményeket, akik névvel regisztrálnak a kúton és elfogadják az adatkezelési nyilatkozatot (mert csak így tudjuk nyomon követni a tankolásokat). A kedvezmény mindig a következő hónaptól érvényes, és az egységárból vonjuk le az előző havi tankolási mennyiség alapján. 100-199 kg/ között -10 Ft, 200-299 kg között -15 forint, 300- kg felett -25 forint a kedvezmény az aktuális egységárból.

 

Ajánlatunk cégeknek: a tankolókártyás tankolás

Újdonság, hogy bevezettük a tankolókártyás tankolás lehetőségét is. Ezt kettőnél több CNG üzemű gépjárművel rendelkező cégek igényelhetik, így autónkként egy-egy tankolásra jogosító kártyát kapnak. A havi tankolások értékét a következő hónapban kiállított számla tartalmazza. Részletekért keress bennünket a cng@eon-hungaria.com elérhetőségen.

 

Lépj be a CNG-vel autózók Facebook-csoportjába!

A töltőállomással kapcsolatos legfrissebb információkért vagy egyéb CNG-vel kapcsolatos hírekért, tudnivalókért lépj be a CNG-vel autózók közösségébe.

 

Mi a CNG és miben más, mint az LPG?

A CNG (Compressed Natural Gas) sűrített földgáz, melynek legnagyobb komponense a metán. Alternatív üzemanyagként először az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg 1930-as években. 2018 nyarán már 26 millió CNG gépjármű volt az utakon világszerte.


Az LPG-hez képest (Liquified Petroleum /Propane/ Gas) megközelítőleg 15-20%-kal költséghatékonyabb, míg a dízelhez vagy benzinhez képest 25-30%-kal.


A CNG technológia környezetbarát, szilárd részecske kibocsátása hozzávetőlegesen 80-90%-al kevesebb, mint a benzin/dízel üzemű autózásé. A természetes földgáz összetevői alapján könnyebb, mint a levegő, égése sokkal tisztább, ezért a motor tartósabbá válik, a hatékony üzemanyag égésének köszönhetően pedig rendkívül csendessé is. Az elmúlt években a nagy autógyártó cégek is megjelentek a saját fejlesztésű CNG üzemű palettájukkal, ennek köszönhetően egyre többen váltanak erre a gazdaságos és környezetkímélő üzemanyagra. Magyarországon több nagyvárosban is CNG üzemű autóbuszokkal biztosítják a tömegközlekedést.


A CNG kút működéséről készítettünk egy videót, ebben részletesen bemutatjuk a tankolás folyamatát is: