Magyar szél- és naperőművek energiája hajtja az E.ON töltőkön „tankoló” villanyautókat

2021. május 18.

 

 

Az elektromos járműveket használók országszerte immár több, mint 160 E.ON-töltőn tudják tölteni az akkumulátoraikat. Mivel a villanyautósok számára általában kiemelten fontos a környezet védelme, és nagy hangsúlyt fektetnek a zöld megoldásokra, az E.ON az összes töltőjén megújuló energiaforrásokból származó zöld árammal biztosítja az elektromos autók töltését. Cikkünkben annak járunk utána, hogy milyen zöld áram kerül a nálunk áramot töltő villanyautók akkumulátoraiba, és hogyan.

 

Hatalmasat változott a világ az elektromos autók szerelmesei számára alig pár év alatt. Míg 5-6 évvel ezelőtt valóban nem sok helyen volt lehetőség az országban az autók töltésére és még egy Budapest-Balaton vagy egy Bécs-Budapest út megtétele is komoly tervezést tett szükségessé az indulás előtt, mára országszerte komoly töltési infrastruktúra áll a villanyautósok rendelkezésére. Amire természetesen hatalmas is az igény, hiszen az autóvásárláson gondolkodók csaknem harmada már két évvel ezelőtt is elektromos autó vásárlását fontolgatta.

 

Az E.ON az ügyfelek igényeire reagálva az ALDI áruházlánc parkolóiban 123 üzletnél alakít ki töltőket országszerte, amiből a századikat tavaly év végén át is adtuk, és amelyeket egy menő mobilapp segítségével lehet használni, amiben a felhasználók akár rövid üzeneteket is küldhetnek egymásnak. Az idei év eleje óta pedig már az otthontöltési szolgáltatásunk is elérhető a lakossági ügyfeleink számára, és – szintén az ügyfelek igényét meghallva – az E.ON összes töltőjén, legyen az nyilvános vagy otthoni töltő - „zöld áramot”, azaz kizárólag megújuló energiaforrásokból származó energiát biztosítunk a töltéshez.

 

Az E.ON töltői az országban már több, mint 160 helyen érhetőek el, és minden töltőn megújuló forrásból biztosítjuk az áramot.

 

Hogyan kerül a zöld áram a töltőkbe?

 

Elvileg nagyon egyszerűen: az E.ON töltőin elfogyasztott, azaz a villanyautók akkumulátorába „tankolt” villamosenergia, megújuló energiaforrásokból áramot termelő erőművektől érkezik a hálózatba, melyet az E.ON egy, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által akkreditált tanúsítvánnyal, a származási garanciával köt le és biztosít be ügyfelei és önmaga számára. Az E.ON energiabeszerzési szakterülete, a töltők megújuló energiával való ellátására, az elmúlt évben három magyar szélerőmű energiatermeléséből allokálta a szükséges mennyiségeket. A szélerőművekből kettő a Bakonyban, egy pedig - az ország közepén - a Duna mellett található.  Ezen megújuló-energia termelőktől kapott származási garanciákkal tudja az E.ON hivatalosan igazolni azt, hogy a töltők villamosenergia fogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot a szélerőművek valóban megtermelték. A tervek szerint az idei évtől kezdődően a töltőket ellátó energiamix naperőművek által termelt és MEKH által akkreditált megújuló-energia forrásokkal is bővülni fog.

 

Gyakorlatilag a rendszer ennél persze jóval bonyolultabb, hiszen az áram – a fizika törvényei szerint - nem úgy jut el a felhasználókhoz, mint például a bioparadicsom a termelőtől a fogyasztókig. A villamosenergia Magyarországon nagy tételben jelenleg még nem tárolható, ezért minden időpillanatban annyit kell termelni belőle - a rendelkezésre álló termelői kapacitások figyelembevételével - amennyit a felhasználók éppen elfogyasztanak. Míg a bioparadicsom esetében valóban biztosak lehetünk benne, hogy a szupermarket polcáról leemelt növény ökotermelésből származik, az elektronok esetében a fizika ezt csak akkor tenné lehetővé, ha „szigetüzemben” közvetlenül a megújulóenergiaforrás mellett állna a töltő, ami rögtön fel is használná az éppen abban a másodpercben megtermelt áramot – ha akkor éppen fúj a szél, vagy süt a nap - mikor erre a felhasználónak szüksége van. A nemzetközileg is összekapcsolt villamos energia rendszer azonban ennél jóval összetettebb, emiatt nem biztosítható, hogy az elektromos autók akkumulátoraiba vándorló elektronok, minden időpillanatban megújuló energiaforrásból érkezzenek. A származási garancia az időjárásfüggőségre és időbeli eltolódásra jelenti a megoldást és a biztosítékot, hiszen jelenleg ezzel az egyetlen módszerrel igazolható, hogy az E.ON e-töltőinek igényeire vásárolt zöld áram valóban bekerül a rendszerbe – és ezzel csökken a más, nem megújuló energiaforrásból előállított energia mennyisége.

 

Így az E.ON töltőin elektromos autókba töltött áram összességében valóban nem terheli további széndioxid vagy egyéb károsanyag kibocsátással bolygónk légkörét, és a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy az E.ON-nal karöltve a lehető legtöbbet megtettek a környezetük megóvásáért.