A tegnapi Super Bowl-nézés energiamérlege

2019.02.04.

 

Február 3-án több mint 100 millió amerikai nézte a tévében az 53. Super Bowl-t, a National Football League (NFL) döntőjét Atlantában a Los Angeles Rams és a New England Patriots között. Európából sokmilliós, de Magyarországról is több tízezres nézősereg csatlakozott a közép-európai idő szerint a késő esti-éjszakai órákban megrendezett eseményhez. Megpróbáltunk utánaszámolni, hogy milyen energiaköltségekkel okozott, ha valaki a tévékészüléke előtt próbálta követni az esemény közvetítését.

 

 

6 forintba került a Super Bowl végignézése Magyarországon

 

 

A Super Bowl végignézése elhanyagolható energiaköltséget jelentett: egy magyar néző, aki vasárnap az ötórás Super Bowl-t egy LED-es tévén követte, kb. 6 forinttal növelte meg a villanyszámláját. Ha viszont egy régi képcsöves tévékészüléken próbálta valaki végig nézni az eseményt, akár a négyszer annyi áramköltséget is okozhatott magának.

 

Egy új LED-es tévével akár évi 4000 forint villamosenergia-költség is megtakarítható: napi egy órás üzemidővel egy új LED-es tévékészülék a jelenlegi áramárakkal mintegy évi 1300 forintot fogyaszt, egy régebbi típusú készülék fogyasztása az 5000 forintot is meghaladhatja. 

 

Németországban 2,4-szer annyit fizetnek a lakossági ügyfelek az áramért, mint nálunk

 

Ugyanezek a számok Németország esetében így alakultak: mivel Németországban a lakossági áramár a magyarországinak kb. 2,4-szerese, ott 5 centbe került, ha valaki LED-es készüléken akarta végig nézni a programot. És mivel ottani becslések szerint mintegy másfél millióan nézték az eseményt, ez az egész országra vetítve 75 ezer eurós áramköltséget jelentett a közvetítés ideje alatt.

 

 

2 milliárd forintnyi energiaköltség az amerikai csirkeszárnyakra és pattogatott kukoricára

 

A magyar tévénézők tehát megnyugodhatnak: a Super Bowl végignézése nem fog senkit utólag sem földhöz vágni, legalábbis ami a villanyszámlát illeti. Amerikában azonban egészen mások a léptékek: körülbelül 100 millió amerikai nézte az idén is a televízióban a programot, ami összesen mintegy 2,5 millió dolláros villamosenergia-költséget jelent. És ha lehet hinni a becsléseknek, akkor az USÁ-ban a Super Bowl alatt 1,2 milliárd rántott csirkeszárnyat ropogtattak el, ami mintegy 4,5 millió dolláros villamosenergia-költséget okozott, és mintegy 4000 tonna pattogatott kukorica is elfogyott, további 300 ezer dolláros áramköltséget okozva. Ha mindenezek összeadjuk, az 7,3 millió dollár, azaz nagyjából 2 milliárd forintnyi összeg.

 

A Super Bowl kedvéért a helyszínen sokkal mélyebben a zsebbe kellett nyúlni

 

A sporteseményen való személyes jelenlét jóval többe került: a 73 ezer nézős stadion legolcsóbb jegye idén 3.800 dollárba került, az 50 yardos vonal magasságában pedig már 20.000 dollárt is le kellett perkálni egyetlen helyjegyért.  Persze volt még ennél exkluzívabb kategória is: aki saját 6 fős páholyt akart, azt is megkaphatta, hatszámjegyű dollár-összegért cserébe.

 

 

Forrás: E.ON számítás. CRT fogyasztás: 140 kWh/a; LED TV 40 kWh/a, napi egy órás használatot feltételezve 35 Ft/kWh áron). A számítások alapjául a különböző tévékészülék-típusok megfelelő fogyasztási értékeinek átlagát vettük alapul. A villamosenergia-költségek kiszámítása: a villamosenergia árát az E.ON A1 - I. tömb szerinti ár alapján 35 Ft/kWh-tal számoltuk. A németországi árak esetén az E.ON jelenlegi 0,2711 €/kWh-s lakossági tarifáját vettük alapul. A TV-készülék átlagos fogyasztása: 40 watt, CRT tévékészülék fogyasztása: 140 watt. Egy olajsütő energiafogyasztása 6000 watt, egy popcorn gép energiafogyasztása 1350 watt.