Pizza, pattogatott kukorica, napenergia - négy energiával kapcsolatos tény a Super Bowl-ról

2019.02.03.

 

  • A Super Bowl villamosenergia-igénye 7300 háztartás fogyasztásának felelt meg
  • Egy a stadion tetejére telepített napenergia rendszer alig több mint egy nap alatt megtermelné az esemény villamosenergia-szükségletét

 

A Super Bowl nemcsak több tízezer amerikait vonzott az Egyesült Államok egyik legmodernebb stadionjába, emellett az NFL amerikai labdarúgó liga döntőjét a tévében sportrajongók milliói nézték szerte a világon. Kiszámítottuk, hogy mennyi energiára lehetett szükség a döntő megrendezéséhez, és azt is, hogy egy a stadion tetejére telepített napelemes rendszer milyen mértékben járulhatott volna hozzá ezeknek az energiaigények fedezéséhez.

 

1. Helyszíni energiafogyasztás

 

Elképesztő fényáradat, étel- és italárusítás mindenütt, az esemény képeit szerte a világba küldő közvetítőkocsik - a Super Bowl energiaigénye valóban hatalmas. Egy amerikai szakértő becslése szerint a vasárnap eseményen körülbelül 50 megawattóra villamos energiát fogyasztottak el*. Ez megfelel 7300 háztartás átlagos napi fogyasztásának, azaz egy kisebb település egészét is el lehet látni árammal egy napig ennyi energiából.

 

2. A Hard Rock Stadion napenergia-potenciálja

 

Az idei Super Bowl-t Miamiban rendezték, a nemrég új tetőszerkezetet kapott Hard Rock Stadionban.  A számításaink szerint egy a hatalmas építmény 5800 m² alapterületű tetején elhelyezett fotovoltaikus rendszer óránként potenciálisan akár 3216 kilowattóra áramot is meg tudna termelni. Ez azt jelenti, hogy alig több mint egy nap alatt a stadion tetejére telepített napelemes rendszer meg is tudta volna termelni az óriási esemény teljes energiaigényét.  

 

3. A tévéközvetítés energiafogyasztása

 

A Super Bowl azonban nem csak szuperlatívuszokban gazdag helyszíni esemény, hanem jelentős médiaesemény is – világszerte több százmillió ember követte az eseményt a tévében. Ha úgy számolunk, hogy a szünetekkel együtt öt órán keresztül voltak bekapcsolva a tévékészülékek, akkor csak az USÁ-ban mintegy 11,8 millió kilowattóra villamosenergiát fogyasztottak el (1,3 millió dolláros költség). Ennek az árammennyiségnek a megtermeléséhez már kb. 305 napig kellene működnie a stadion tetejére telepített napenergia rendszernek.

 

4. Pizza és pattogatott kukorica

 

A Super Bowl partik világszerte népszerűek, ezeken a leginkább klasszikus menü a pizza. Egyes gyorsétteremhálózatok adatai szerint akár 11 millió pizzát is kiszállíthattak az USA-ban az esemény estéjén. A számításaink szerint ennyi pizza elkészítésének villamosenergia-költsége meghaladja a 100 ezer dollárt. A becslések szerint körülbelül 4000 tonna pattogatott kukorica is elfogyott a mérkőzés alatt, ennek előállításához körülbelül 90 ezer dollárnyi energiára volt szükség, ezt a stadion tetejét teljesen befedő Solar rendszer körülbelül 49 nap alatt termelné meg.

 

* Forrás: oilprice.com

** A számítások alapjául felhasznált adatok: az USA-ban 10 ill. 11 cent / kWh-s villamosenergia-ár (kereskedelmi / magán), illetve 10 000 és 1850 wattot feltételeztünk a pizzakemence és a pattogatottkukorica-sütő teljesítményéhez.