Rakonczay Gábor a Déli-sarkon - A magyar nemzeti lobogó mellett az E.ON zászló is előkerült a Föld legdélebbi pontján

2019.01.08.

 

Embert próbáló kalandjával Rakonczay Gábor extrémsportoló az első magyar, aki gyalogosan, minimális külső segítséggel jutott el az Antarktisz partjáról a Déli-sarkponthoz

 

Az Antarktisz különböző kutatóállomásain számos magyar kutató járt már tudományos céllal, a Déli-sarkot azonban eddig mindössze két hegymászó, Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán érte el. Ők viszont csak az utolsó földrajzi fokot teljesítették, ami 111 km-es gyaloglást jelent sítalpakon, a 89. szélességi körről indulva. Rakonczay Gábor az első magyar, aki a kontinens partjáról indulva vállalkozott a sark elérésére, ami kb. 980 km-es távot jelent.

 

Rakonczay Gábornak az egész napos világossággal (a Déli-sarkvidéken ilyenkor sosem megy le a nap a látóhatár alá), az állandó vakító fehér fénnyel, a kiemelkedően magas UVB-sugárzással, és a monotonitással is meg kellett küzdenie.  A Déli-sarkvidéken legendásan veszélyes viharok is megzavarták az expedíció menetét, már az Antarktiszra való berepülés időpontját is el kellett halasztani egy vihar miatt

 

Eredetileg az volt a terv, hogy január 5-én éri el Rakonczay Gábor a Föld legdélebbi pontját, de a nehézségek miatt csak 2 nappal később, ma, azaz január 7-én hétfőn délután ért Rakonczay Gábor a Déli-sarkra.  A magyar extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot (ez a helyzetpontok összeadásával jött ki, a valós megtett táv 950 kilométer körül van) egy 94 kilós szánt húzva maga után.

 

Rakonczay Gábor az út során testsúlya 10 százalékát elégette. Elmondása szerint fizikailag próbára tette az a kétszáz kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját.  

 

Az első Magyar Déli-sark Expedíció célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra, a Föld legnagyobb krízisére, a környezetszennyezésre, természeti kincseink védelmére, ezért is állt szponzorként az E.ON Rakonczay Gábor mögé ezen a túrán. 

 


Gábornak szívből gratulálunk az embert próbáló kalandon elért sikeréhez, és a Déli-sarki bázisról biztonságos utat kívánunk neki visszafelé!