Akik támogatást nyertek az E.ON-tól: Technológiával az Egészségért Közhasznú Alapítvány – MR: vizsgálatra való felkészülés a virtuális térben

2023.02.13.

Patrónus Ház


Sorozatunk célja, hogy láthassátok: milyen célkitűzésekkel és milyen programokkal van esélye egy szervezetnek arra, hogy az E.ON Adományozási Bizottsága pozitívan bírálja el a támogatási pályázatát. Idei első ilyen témájú cikkünkben a tavaly odaítélt támogatások közül az egyik legmagasabb összeggel támogatott pályázatot mutatjuk be: a Technológiával az Egészségért Közhasznú Alapítvány „MR: vizsgálatra valófelkészülés a virtuális térben” c. pályázatát.

 

2023-ban hat pályázati időszakra nyújthatják be támogatási pályázatukat a pályázó civil szervezetek. A tavaly odaítélt pályázatok közül az egyik legmagasabb összegű támogatást a Technológiával az Egészségért Közhasznú Alapítvány nyerte el.

 

Az OncoVR fiatal egészségügyi szakemberekből álló csapatának célja a tartósan a kórházban fekvő gyermekek mindennapjainak színesítése virtuális valóság (VR) élmény segítségével.

 

A VR szemüvegek által nyújtott 360 fokos környezetben való elmerülés képes úgy elterelni a gyermekek figyelmét, hogy ne gondoljanak az aktuális testi és lelki problémáikra, így ez az eszköz segíthet a gyermekek szorongásának csökkentésében és hangulatának javításában. Jelenleg 2 ország 6 városának 10 intézményében 13 pszichológus használja az általuk fejlesztett OncoVR kalandjátékot a pszichológiai terápia kiegészítéseként.

 

A VR szemüveg hatásának jobb megismeréséhez klinikai kutatásokat végeznek, amelyek az eddigi eredmények alapján igazolták a kalandjáték szorongáscsökkentő hatását. A zárt tér, a zajok a kiszámíthatatlanság mind megterhelő élmény lehet a gyermekek számára, melyek szorongást, frusztrációt válthatnak ki. Az új virtuális valóság játék célja, hogy a gyermekek a vizsgálat előtt átélhessék a vizsgálat élményét, ezáltal felkészülten fekhessenek be az MR készülékbe.

 

 Az MR kutatás nulladik lépéseként az OncoVR csapata orvosokkal, valamint pszichológusokkal dolgozta ki a játék elemeit, amelynek megalkotásában egy szoftverfejlesztő cég segédkezett. A kutatás során 90, 7-18 éves gyermekeket fognak vizsgálni, akiket véletlenszerűen harminchat 30-30 fős csoportokban fognak osztani

 

Ha te is pályázni szeretnél

 

A Technológiával az Egészségért Közhasznú Alapítvány pályázatát az E.ON Adományozási Bizottsága 850.000 Ft-tal támogatta. Ha a ti szervezeteteknek is van olyan kezdeményezése, ami ehhez hasonló célokat tűzött ki, akkor pályázzatok ti is: az idei első pályázati határidő 2023. február 17.

 

A pályázati feltételek, a pályázati kérdőív, és az egyéb tudnivalók a támogatási pályázatottak kapcsolatban itt találhatók