Nyolc felvillanyozóan rémisztő tény a Halloween-nel kapcsolatban

Hatalmas siker Berlinben: magyar művész nyerte a Berlini Fényfesztivál fődíját
 
 
 

2019. október 30.
 

Széles vigyorral világító töklámpások a bejáratnál, kézzel készített dekoráció az ablaküveg mögött - október 31-én itt van újra Halloween éjszakája. A Halloween-t sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt – így Magyarországon is. Mi összegyűjtöttünk 8 felvillanyozóan rémisztő tényt a Halloween-nel kapcsolatban, hogy meghozzuk a kedveteket a rémület éjszakájához.

 


1. tény: Az ördögien világító töklámplások
 

Mindenki faragott már tököt, ami aztán belülről egy gyertyával megvilágítva megadja az alaphangulatot Halloween éjszakájához. De azt tudtad-e, hogy ez a szokás egy részeges ír patkókovács, Jack Oldfield legendájára vezethető vissza. Jack Oldfield halála után se nem jutott a mennybe, mivel életvitelével ezt nem érdemelte ki, de pokolra se jutott, mivel a legenda szerint az ördög megígérte neki, hogy nem tart igényt a lelkére. Annak érdekében, hogy a lelkének nem kelljen teljes sötétségben vándorolni az alvilágban a pokol és a menyország kapuja között, az ördög átadott neki egy izzó széndarabot, amit Jack egy kifaragott répába tett bele, hogy azt használja lámpásként. A répa helyét később Amerikában a tök váltotta fel. Jó hír: akár répát, akár tököt faragsz, mindkét növényt könnyedén komposztálhatod Halloween után, ha már nincs szükség rájuk.
 

2. tény: Szamino-micsoda??!
 

Ha rettegsz a boszorkányoktól, vámpíroktól és denevérektől, ha egy horrorfilm vagy egy ijesztegetős játék nem neked való, hanem sokkal inkább rémisztő élmény, akkor könnyen lehet, hogy szaminofóbiád van.  Létezik ugyanis a szaminofóbia, ami erős Halloween-félelem, amely pánikrohamakat okozhat az érintettek számára. De persze ezen túlmenően is rengeteg fóbia van, amitól retteghetsz, ezek közül a legijesztőbb a fóbofóbia, amikor már a fóbiáktól van valakinek fóbiája…
 

3. tény: A rémisztő gyertyák
 

A megfelelő Halloween hangulathoz persze szükség van a megfelelő dekorációra is. Ha azonban minden kifaragott tököt izzóval, esetleg elemlámpával világítasz meg, az bizony egy kicsit megnövelheti az energiafogyasztásodat. Ezért mi azt javasoljuk, hogy használj inkább gyertyákat. A gyertyák sokkal ijesztőbbek, mint a normál izzók, és nem fogyasztanak áramot. Még jobb, ha sütőtök illatú gyertyákat használsz. Akik mégis elektromos világítást választanak, mi a LED-es égőket javasoljuk, mivel ezek a hagyományos izzókhoz képest akár 90%-kal kevesebb áramot fogyasztanak.  
 

4. tény: A tökóriás
 

Apropó tökök: A mai napig a legnagyobb tök egy svájci kertben termett. A súlya 950 kilogramm volt - körülbelül annyi, mint egy kisebb autóé vagy 6785 energiatakarékos lámpáé az NBC szerint.
 

5. tény: „Csokit vagy csalunk!”
 

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (“Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek, akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják. Néhány amerikai városban viszont nem érdemes édességet kéregetni: némely településen akár 1000 dollár büntetést is kiszabhatnak azokra a fiatalokra és felnőttekre, akik ily módon próbálnak ingyen édességet szerezni.
 

6. tény: A halottak feltámasztása
 

Még a nagy Halloween klasszikus, Frankenstein sem nem jöhetett volna létre villamos energia nélkül: A Mary Shelley regénye nyomán született számtalan megfilmesítésben Victor Frankenstein elektromos áram segítségével ad életet a halottnak. Ijesztőnek hangzik? Valójában a 19. században több ilyen jellegű kísérletet is végrehajtottak, hogy áramütés révén keltsék életre a halottakat. Eredményt azonban csak a Frankenstein filmekben hozott, a valóságban sohasem.
 

7. tény: Kedvenc Halloween-jelmezek
 

Halloween jelmez nélkül? Ugyan! A legnépszerűbb Halloween jelmez a boszorkányos jelmez! Ugyanakkor a vámpírok, a csontvázak és a zombik is nagyon népszerűek október 31. éjjelén.
 

8. tény: Horrorfilmek? Igen, jöhetnek!
 

Halloween éjjelén villámlással és mennydörgéssel érkezik a zivatar? A hátborzongató hangulat tökéletes, de ilyenkor nem az a biztonságos, ha kihúzol mindent a konnektorból? Nos, jól kiépített villámvédelmi rendszerek esetén erre semmi szükség, főleg mert szinte minden műszaki eszköz, például a televíziók, mikrohullámú sütők, és hajszárítók is rendelkeznek túlfeszültség-védelemmel, amely megvédi őket a villámlás esetleges hatásai ellen. Ha azonban nem vagy biztos benne, hogy saját készülékeid védettek-e, érdemes lehet szakember segítségét kérni a megfelelő túlfeszültség-védelem biztosítása érdekében. A televíziós horrorfilmet ezután gondosan megnézheted - és ehhez még a mikróban elkészített pattogatott kukorica is megengedett!