Ma van a nyári napforduló – milyen jövőt hoz el nekünk a napenergia?

2018.06.21.

Abban semmi új nincs, hogy a Nap energiáját ma már kiváló hatásfokkal tudjuk hasznosítani. De időközben rengeteg olyan izgalmas solar projekt indult el világszerte, amelyek segíthetnek a mindennapi életünk forradalmi átalakításában.

Néhány nappal ezelőtt Németország után Nagy-Britanniában is elindult a Google és az E.ON közös fejlesztése, a Project Sunroof. És biztosak vagyunk abban, hogy ezt újabb országok követik majd a sorban és hamarosan Magyarországon is elérhető lesz ez a funkció.
 

A mai nyári napforduló arra inspirált minket, hogy kicsit jobban utánanézzünk azoknak a izgalmas kísérleteknek, amelyekkel a napenergiát hasznosítani szándékozó fejlesztések jobbá tehetik az életünket a bolygónkon és azon túl is.  


1. Napenergia a Holdról?
 

Egy japán vállalat például azt tervezi, hogy megépítené a világegyetem legnagyobb naperőművét - a Holdon. Ez a hatalmas létesítmény csaknem 11.000 km hosszan futna a Hold egyenlítője mentén. Ez a hatalmas erőmű tiszta és korlátlan napenergiával láthatná el a Földet több generációra is – mindezt úgy, hogy a megtermelt energiát lézernyalábok és mikrohullámú sugárnyalábok formájában juttatná el a földi fogadóállomásra.


2. Teljes városok ellátása napenergiával
 

Jelenleg már épül egy város az Egyesült Arab Emirátusokban, amely teljes mértékben napenergiára és egyéb megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd az energiaellátásában. Masdar város ellátásában a Masdar naperőmű játssza majd a főszerepet – a legnagyobb ilyen típusú létesítmény lesz a világnak ezen a részén.
 

3. Átalakul a közlekedés, amilyennek azt ma ismerjük


A NASA már dolgozik egy napelemes repülőgép megvalósításán. A Helios Prototype 2001-ben 30 km-es magasságot ért el, ami a legmagasabb tengerszint feletti magasság, amit nem rakéták által hajtott légi jármű el tudott érni.


4. Megváltozik a Föld felszíne, amilyennek azt ma ismerjük


Annak érdekében, hogy a teljes Földet megújuló energiával lássuk el a Napból, több mint 500.000 négyzetkilométeres földfelületre kellene telepítenünk a jelenlegi legjobb hatásfokú napelemeket. Figyelembe véve, hogy több mint 147 millió négyzetkilométernyi szárazföld van a Földön, ha nagyon akarnánk, akár el is férhetne rajta.


5. Átalakulnak a helyi közösségek, amilyennek ma ismerjük őket
 

A Tesla egy egész szigetet ellát napenergiával. Az amerikai szamoai Ta'u-sziget naponta 300 gallon dízel üzemanyagot fogyasztott korábban a generátorok futtatásához, de jelenleg 100%-ban napenergia biztosítja az energiaellátását. A Tesla SolarCity rendszere 5 338 napelemet tartalmaz, és 1,41 megawatt villamos energiát termel. Az energiát 60 Tesla Powerpacks-ben lehet tárolni – ezek olyan teljesítményű hatalmas akkumulátorok, amelyek lehetővé teszik Ta'u számára, hogy napfény nélkül is akár három napig biztosított legyen az energiaellátásuk.
 

6. A széndioxid-kibocsátás csökken
 

Egy háztartási napelemes napelemes rendszer az élettartama alatt 100 tonna széndioxid kibocsátástól tud megóvni minket. Ha csak minden harmadik háztetőn napelemek lennének, ennek már műszerekkel is mérhető hatása lenne a Föld klímáját felmelegítő széndioxid-kibocsátás csökkenésében.
 

További információkat a solar rendszerek előnyeiről és a telepítés lehetőségeiről itt olvashatsz.