Az Erő (és a napenergia) legyen ma veletek, avagy „May the Fourth be with you”

2021.05.04.


A ma a Föld fölött keringő nemzetközi űrállomás, az ISS már önállóan termeli meg a saját működéséhez szükséges energiát a napelemes rendszereivel. De lehet-e ez egy modell akár a Birodalom számára is?
 

A csillagok háborúja történetének első részében annak a hatalmas harci állomásnak az átmérője körülbelül 160 km. Ha a Birodalom a Halálcsillag naphoz legközelebb oldalát használná energiatermelésre, akkor körülbelül 40.000 km²-es lenne ennek a hasznosítható felülete. Ebben már természetesen figyelembe vettük a karbantartási és szellőztető aknák, valamint a védelmi rendszerek által felhasznált felületet is.
 

Napenergia-szakértőink számítása szerint a kiváló minőségű E.ON Solar modulok az egyenként kb. 1,75 m²-es felületükkel és 171,4 MWp / km²-es villamos teljesítményükkel ezen a felületen körülbelül 6,8 terawatt teljes termelési kapacitást eredményeznének. Ha a modulok a nap 24 órájában a nap felé fordulnának, akkor az előállított energia elegendő lenne 2,442 milliárd földi háztartás energiaellátására is (legalábbis amelyeknek az éves fogyasztása 2500 kWh).
 

De ez még nem minden. Az űrsaga harmadik részében a birodalmi mérnökök ismét túlszárnyalták korábbi önmagukat, és új harci állomást 900 kilométeres átmérőjűre növelték. A fenti feltételekkel az új Halálcsillag akár 218.000 terawattnyi energiát is termelhetne, ami így körülbelül tízszerese lenne a Föld bolygó teljes mai energiaigényének.
 

Így számításaink szerint még az Erő rossz oldala sem állhatna a napenergia optimális kihasználásának útjába. A Solar szakértőknek azonban nyilván oda kellene figyelniük a napelemes modulok teljesen fekete színben való megjelenítésére, biztosítva az Erő sötét oldalának tökéletes márkaarculatát.  Így egész biztos még maga az Uralkodó is nyitott lenne a megújuló energiák használatára.
 

Amúgy pedig május 4-e van. Az Erő és Energia legyen veletek, avagy May the 4th be with you...