Magyar "ezüst" a Berlini Fényfesztivál fődíjáért folyó versenyben

2018.10.16.


  
Hatalmas magyar siker Berlinben: második helyen végzett a magyar Kiégő Izzók művészi fényzsonglőr csapat a Berlini Fényfesztivál fődíjáért, az E.ON „Let’s Create a Better Tomorrow!" Díjért folyó nemzetközi szavazáson.


10 napig tartott a világ talán leglátványosabb és legnépszerűbb fényfesztiválja, a berlini Festival of Lights. Az idén az Eurovíziós Dalfesztiválhoz hasonlóan szavazással választották ki az egyes országokat képviselő művészeket. Magyarországot az augusztus 23. és szeptember 7. között tartott nemzetközi szavazás végeredményeként a Kiégő Izzók (Glowing Bulbs) képviselte a fesztiválon.

 

A vasárnap véget ért szavazás nagyon kellemes meglepetéssel végződött: a hét nemzetet képviselő versenyzők közül Magyarország a második helyet szerezte meg. A szavazáson az első helyet a német MP-Studio nyerte, ami nem meglepő egy olyan rendezvény esetén, amelynek a legtöbb látogatója - mivel Berlinben rendezték a fesztivált - Németországból érkezett. Az igazán izgalmas verseny tehát eleve a második helyért folyt, és ebben a versenyben ért el nagy sikert a Kiégő Izzók (Glowing Bulbs) csapata.

 

A nemzetközileg is elismert művészeti esemény ismét több milliós, a világ minden részéről származó közönséget vonzott Berlinbe, ahol a fényművészek multidimenzionális videotechnológiával alakították át a berlini látványosságokat eleven művészi alkotásokká.

 

A Kiégő Izzók vizuális csoport 1998-ban alakult Budapesten. Megalakulásuk óta számos alkalommal hoztak létre önálló installációkat és több száz alkalommal vetítettek különféle rendezvényeken és eseményeken (techno partik, költői estek, színházi és tánc előadások, stb.).

 

Művészi hitvallásuk szerint egyik legfontosabb céljuk, hogy ne puszta fényeffektus legyen a vetítés, hanem valamiféle többletet adva hassanak a látogatókra. Installációik és az azokra vetülő álló- és mozgókép montázsok ezért koncepciózusak, a helyszín vagy esemény valamely aspektusára reagálva jönnek létre. Törekednek arra, hogy a látvány komplexen illeszkedjen a térhez, az adott rendezvény karakteréhez, hangulatához is.

 

Berlinben remekül sikerült is mindez. Gratulálunk a magyar művészi formációnak a sikerhez, és nagyon köszönjük mindenkinek, aki az elmúlt 10 napban szavazatával segített abban, hogy ilyen szép magyar siker születhessen a Berlini Fényfesztiválon.

A szavazás helyezettjeit és az alkotásaikat itt nézhetitek meg még egyszer.