Legyen idén környezetbarát karácsonyfád!

2018.12.22.


Ha földlabdás fenyőt vásárolsz az ünnepre és ezt saját készítésű dekorációval díszted fel, máris nagyon sokat tettél azért, hogy a karácsony ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen! Nekünk, az E.ON-nál nagyon fontos, hogy élhető, tiszta és egészséges környezet hagyjunk hátra a következő generációkra is, ezért szeretnénk most néhány ötletet adni neked arra, hogy teheted „zöldebbé” a karácsonyt!
 

A karácsonyra kivágott fenyők többsége végül nem a komposztálókba kerül az ünnep után, hanem a szeméttelepekre, és a rájuk akasztott díszek is sokszor a kukában landolnak.  Ezt a környezeti terhelést könnyű szerrel mérsékelhetnénk: csupán annyit kellene tennünk, hogy élő, földlabdás fenyőt választunk karácsonyfának, a díszeket pedig mi a magunk készítjük el a természetes anyagokból.
 

Földlabás fenyő karácsonyra

A földlabdás karácsonyfával azonban csak akkor éred el a célod, ha életben tudod tartani a növényt a lakásban, majd sikeresen ki tudod ültetni, amikor vízkereszt után leveszitek róla az ünnepi öltözékét. Ennek megvannak a maga fortélyai. Célszerű faiskolából, kertészeti árudából vásárolni az ilyen fenyőt, mert utcai árusoknál nagyon gyakran szakszerűtlenül kiásott, sérült gyökérzetű példányokkal találkozunk, amelyek a kiültetés után el fognak pusztulni. Választáskor vizsgáld meg az ágakat: az egészséges, jó erőben lévő növényen nincsenek megbarnult részek, és ha végighúzzuk rajtuk a kezünket, alig hullik róluk tűlevél. A földlabda mérete is fontos: egy ideális korú, 4-5 éves fának, amely elérte már az 1-1,5 méteres magasságot legalább 40 cm-es földlabdára van szüksége.
 

Előékszületek és karácsonyfa állítás

Nem csak a küllem, hanem az időzítés is nagyon fontos tényező!  Mivel a földlabdás fenyőt szoktatni kell a meleghez, ezért már a karácsonyfa állítás előtt legalább három-négy nappal vedd meg a fenyőt, ültesd át a földlabda méreténél körülbelül kétszer nagyobb edénybe (előtte tegyél ebbe virágföldet, és a hézagokat is jól tömködd ki vele!), majd alaposan locsold be, és helyezd el a fát egy hűvös helyiségben. Egyúttal alakítsd ki a kertben a neki szánt helyen az ültetőgödröt is, mert könnyen előfordulhat, hogy január első hetében már annyira át lesz fagyva a föld, hogy nem tudsz ásni. Az ünnepek alatt a konténer alá helyezett edénybe önts vizet (napi két-három decinél többre nem lesz szükség)! A karácsonyfa állításkor ügyelj rá, hogy a radiátoroktól, kandallóktól a lehető legtávolabb helyezd el a növényt, és a szoba hőmérsékletét ne emeld 22 fok fölé.
 

Így gondozd a fát az ünnep után

Az ünnepek után, ha elbontottátok a fát, helyezd el ismét legalább egy hétre egy hűvös helyiségben, és csak nagyon kevés vizet adj neki. Ha ez a szoktató időszak letelt, tedd bele a fát az előre megásott gödörbe (jó, ha adsz neki ilyenkor egy kevés biohumuszt, hogy segítsd a begyökeresedést), töltsd ki a gödör és a földlabda közötti hézagokat virágfölddel, majd taposással tömörítsd be a gödröt! A fagykárok ellen fedd be 8-10 cm-es mulcsréteggel a törzs környékét 20-30 cm sugarú körben. Egy-két hétig még egy napi egy liter vízzel öntözd a fát! A fenyő ilyen gondoskodás után jó eséllyel életben marad, és évtizedekig növekedni fog. Végül egy utolsó tipp: a legjobb, ha a fát nem a saját kertedben ülteted el, hanem természetes környezetében, egy olyan erdőben, ahol nem csak lombos fák, hanem fenyők is találhatók.

 

 

 

DIY - saját készítésű díszeket a karácsonyfára!

A földlabdás karácsonyfa vásárlása igazán környezetbarát döntés, és ha már rászántad magad a természet védelme érdekében erre a komplikáltabb módszerre, ügyelj arra is, hogy a fa díszítése is „öko” legyen. A különféle műanyag díszek, boltban vásárolt és nejlonba vagy alufóliába csomagolt szaloncukrok helyett saját készítésű, természetes dekorációval öltöztesd fel a karácsonyfádat! Kifejezetten kellemes, örömteli lesz az a néhány óra, amíg a díszek elkészítésével foglalkozol, és kreatív ötleteidet megvalósítod! Ha mégis megakadsz közben, adunk néhány tippet, mivel dekorálhatod a fát:
 

Illatos narancskarikák

Színesek, mutatósak a vékonyra szelt narancskarikák, amiket egy cérnával felfüggeszthetsz a karácsonyfa ágra. Ezek még azután is szépek maradnak, hogy a kiszáradtak, ráadásul nagyon jó illatuk van! Kombinálhatod a karikákat fahéj rudacskákkal is!
 

Toboz dekoráció

Ennél autentikusabb díszt nem is találhatnál egy karácsonyfára! A tobozban nagyok a lehetőségek: a legegyszerűbb módon, cérnára felfüggesztve is látványos, de befestheted színesre is, vagy díszítheted masnival, és különféle figurákat – sipkás manót, mikulást, hóembert, baglyot vagy más madarat – is kialakíthatsz belőlük egy kis maradék, színes posztóvég, tű és cérna segítségével. Száznál is több, fenyőtobozból készített ötletes és kedves díszt találsz ezen a helyen, és  itt is.

 

Alma, narancs és mandarin gömbök

A tükröződő, csillogó és színes gömbök is lecserélhetők természetes díszekre. Az alma például színes is, kerek is, mutatós is, és még is ehető!  Vegyél piros jonatánt, sárga goldent és zöld almát, készíts rájuk függesztőt cérnából, sőt egy kis bemetszéssel még dekoratívabbá teheted így.  Hasonlóképpen narancsból és mandarinból és készülhet a gömb. Ezeken nagyon tetszetős díszítés a szegfűszeg!
 

Pattogatott kukorica füzér

Mutatós és ráadásul ehető az a füzér, amit a bolti termékek helyett ajánlunk neked. Egy-két zacskó kukoricaszem kell mindössze hozzá és pár méter cérna! A pattogatott kukorica „zsinór” garantáltan természetes  és  környezetbarát dísze lesz a fádnak! Még szebb a végeredmény, ha színes magokat is beillesztesz a kukoricaszemek közé!
 

Filcből varrat szívek és csillagok

Nem kell különösebben értened a szabáshoz és varráshoz ahhoz, hogy az otthon felhalmozódott anyagvégekből ilyen szép díszeket fabrikálj. Ezek a dekorációk nem csupán gyorsan elkészülnek, hanem maradandóak is!
 

Színes fonálgöbök 

A színes, de nem természetes anyagú karácsonyi gömbök helyett már ajánlottuk a figyelmedbe az almát és a narancsot. Ezekből azonban nem lehet sokat feltenni, hiszen a súlyuk lehúzza az ágakat. Van viszont egy sokkal könnyebb megoldás is: készítsd el a gömböket fonálból így!
 

Karácsonyi dekorációk vadszőlő indából

Végül pedig a tobozhoz hasonlóan rendkívül sokoldalú növényi dekorációs alapanyagot ajánlunk a figyelmedbe. A vadszőlő indája nagyon hajlékony, vékony, ezért egészen különleges díszek készíthetők belőle akár a karácsonyfára, akár az ünnepi asztalra, sőt még a házon kívül a kertbe és az ajtó köré is. Ezek az ötletek talán téged is inspirálnak majd!