Legyen fenntartható, ami boldog! Újítsd meg a karácsonyi készülődést a fenntarthatóság jegyében!

2023. december 8.

 

Gyerekfejjel még teljesen elvarázsol bennünket a rengeteg glitter, fényfüzér és a hatalmas karácsonyfa, felnőttként azonban már jól tudjuk, hogy nem lehet egyenlőségjelet húzni a szeretet és a mértéktelen pompa és költekezés között. Mert nem igaz, hogy minél nagyobb a fa, minél több az égő és minél drágábbak az ajándékok, annál meghittebb az ünnep. Újítani mindig lehet:  íme pár gyakorlati tippünk a fenntarthatóbb ünnephez.

 

Ne gondold, hogy ha környezettudatosan éled meg a karácsonyi ünnepeket, akkor le kell mondanod a fényekről, a díszekről és az ajándékozás öröméről, a családi karácsonyi ebédekről, vacsorákról! Már egy kis odafigyeléssel is fenntarthatóbbá teheted a szeretet ünnepét, mutatjuk is hogyan!

 

Ajándékozz élményt a drága holmik helyett!

Ugye te sem gondolod, hogy a „fogyassz minél többet” típusú ünneplés meghittebbé teszi a karácsonyt? Idén a „kevesebb pazarlás, több minőségi idő” és a „kevesebb szemét, több szeretet” legyen a mottód! A környezettudatos ünneplés kerüli az értelmetlen dolgokat, így az értelmetlen ajándékokat is. Ráadásul sokszor nem is a legdrágább, legdivatosabb meglepetés a legjobb és a karácsonyi ötletek között szép számmal vannak olyan pénztárcakímélő megoldások is, melyekkel hatalmas örömet okozhatsz, miközben a fenntarthatóságra is odafigyelsz.

Mit szólnál ahhoz, ha idén tárgyak helyett mindenkinek élményt ajándékoznál? A közös, együtt töltött idő igazi ajándék, amire minden barátod és családtagod emlékezni fog! Lehet ez egy színházi előadás, egy képzés vagy tánctanfolyam, egy közös utazás, egy szombat délelőtti „brunch”vagy törökfürdőzés a családoddal, a barátokkal, de akár egy masszázsbérlet is.

Vagy készíts saját kezűleg ajándékot, például valamilyen „gasztromeglepit”. Ha szívesen sütsz, csinálhatsz lekvárt, ünnepi likőrt vagy bonbonokat, ha ügyesen varrsz, kötsz vagy horgolsz, akkor pedig ilyen jellegű ajándékkal kedveskedj! Arra azonban mindenképpen figyelj, hogy az ajándékoknak mindig legyen valamilyen hasznos funkciója, hogy akit megajándékozol vele, az valóban örülhessen neki és ne csak porfogó váljon belőle!

Ha mégis új termék vásárlása mellett döntenél, válassz minden esetben környezettudatos és fenntartható termékeket. Ezeknél arra figyelj, hogy a termék hiteles ökocímkével rendelkezzen! Gyermekeidet pedig meglepheted egy-egy környezettudatos játékkal: ma már több olyan bolt és webshop van hazánkban is, ahol kizárólag vagy részben környezetbarát árut kínálnak.

Tippünk: Ha van olyan ruhátok, játékotok, használati tárgyatok, ami még kiváló állapotban van, de nektek már nincsen rá szükségetek, gondoljatok azokra, akiknek ezekkel hatalmas örömet okozhatnátok! Ajándékozzátok el a számotokra már haszontalan, ám másnak értékes holmijaitokat rászorulóknak vagy rászorulókat segítő szervezetnek!

 

 

A zöld karácsony a zöld dekorációval kezdődik

Arról semmiképpen nem szeretnénk lebeszélni, hogy idén is csodás, ünnepi díszbe öltöztesd az otthonod, hiszen a fények, a színes dekoráció a karácsonyhoz tartozik. Ám a horror árakon kapható karácsonyfadíszek és lakásdíszítő elemek helyett mi most egy kicsit mást ajánlunk a figyelmedbe: mit szólnál hozzá, ha ezúttal a gyerekekkel, a pároddal vagy a barátaitokkal együtt készítenétek a dekorációt? A DIY díszítésnek mára már világszerte hatalmas kultusza van, számtalan internetes oldalon találtok hozzá inspirációt. Érdemes a „DIY” és a „Christmas” kulcsszavakat beírni, a legegyszerűbb megoldásoktól a legpazarabbakig rengeteg lehetőség között válogathattok majd!

A természetes anyagok, fenyőág, gesztenye, szárított virágok, dió, toboz, narancskarika, fahéjrúd, stb. soha nem mennek ki a divatból és komposztálhatók is. Készülhet belőlük adventi koszorú, asztal- és ablakdísz is. A karácsonyfára pedig mehetnek a házilag készített szaloncukrok és mézeskalács díszek, melyek elkészítése egyben kiváló családi program is!

Tipp: Csereberéljétek a meglévő díszeiteket a családban, barátokkal! Mert könnyen lehet, hogy amit ti meguntatok, azt más szívesen feltenné a karácsonyfájára, amit pedig ő nem bír már látni sem, arra ti mondtok egy hatalmas igent.

 

Csomagolásban is a fenntarthatót keresd!

Tudtad, hogy Magyarországon évente több ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik? Pedig ez könnyen elkerülhető lenne a megfelelő csomagolóanyagok használatával! Persze a legjobb csomagolás az, ha nincs. A második legjobb pedig a többször használatos. Karácsonyi csomagolást te magad is készíthetsz hulladékpapírokból (például színes magazinokból, újságpapírból) vagy hulladékszövetekből (régi ruhákból), felhasználhatsz hozzá régebbről megmaradt csomagolót és dobozokat is, de választhatsz lebomló csomagolóanyagot is.

 

Környezettudatos menü? Hát persze!

Az ünnepek alatt nemcsak a csomagolási hulladék mennyisége nő meg, hanem az élelmiszerpazarlás is megugrik. Megdöbbentő, de sajnos valós adat, hogy az előállított élelmiszerek közel 40%-a kerül a kukába. Ám mindez elkerülhető, ha az ünnepi menüt tudatosan megtervezed. Először is azt érdemes végiggondolnod, mely fogásokból marad minden évben a legtöbb maradék. Ennek ismeretében ezekből idén már eleve kevesebbet készíts! Ha teheted, minden alapanyagot helyi termelőtől, csomagolásmentesen szerezz be!

Ha azonban a gondos tervezés ellenére is sok étel megmarad, érdemes azokat szétosztanod a vendégek között vagy a hűtőbe, fagyasztóba tenned, hidd el, később még hálás leszel érte (valamelyik rohanós napon nagyon jól fog jönni, hogy csak fel kell melegítened).

 

Hasznosítsd az élelmiszer hulladékot is!

Az élelmiszer hulladékot többféleképpen is újra tudod hasznosítani. A konyhai zöldhulladék mellett több olyan főtt vagy hidegétel keletkezik, amiket kertben vagy lakásban lévő komposztálóval újra lehet hasznosítani. A másik lehetőség, hogy egyes főtt ételeket, maradékokat a háziállatoknak adod. Persze arra mindenképpen figyelj, hogy például kutyáknak édesség vagy a szárnyas állatok csontjai nem adhatók.

Mindenkinek boldog és fenntartható(bb) karácsonyt kívánunk!